• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.05.2024

21:00

Mesto - Vašington, datum - jul! A onda sve kreće?! Stoltenberg ponovio: Ukrajina ima pravo da udara vojne ciljeve u Rusiji!

EPA/Shutterstock/reuters

Vesti

Mesto - Vašington, datum - jul! A onda sve kreće?! Stoltenberg ponovio: Ukrajina ima pravo da udara vojne ciljeve u Rusiji!

Podeli vest

NATO namerava da preuzme više funkcija na samitu u Vašingtonu u julu ove godine u koordinaciji vojne pomoći Kijevu kako bi se izbeglo ponavljanje kašnjenja i grešaka u isporukama, izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

- Razgovaraćemo o tome kako NATO može da igra veću ulogu u koordinaciji isporuke vojne podrške i obuke kako bi se minimizirali prethodni neuspesi i kašnjenja u snabdevanju. Stoga sam predložio i uspostavljanje višegodišnjeg finansijskog okvira za pomoć Ukrajini kako bi se utvrdio finansijski minimum za obezbeđivanje nabavki i da bismo bili uvereni u transparentnost i predvidljivost pomoći Ukrajini - kazao je Stoltenberg na konferenciji u Pragu.

On je prethodno za u intervjuu listu "Vangardija" ponovo izjavio da Ukrajina "ima pravo da gađa vojne ciljeve na teritoriji Rusije".

- Kijev ima pravo da se brani, a mi imamo pravo da mu pomognemo da to pravo ostvari, uključujući i napade na legitimne vojne ciljeve u Rusiji - ponovio je Stoltenberg.

On je takođe pozdravio najavu španske vlade o isporuci oružja Ukrajini od više od milijardu evra, rekavši da to "demonstrira ključnu ulogu koju Španija igra".

Komentarišući izjave na Zapadu o udarima na rusku teritoriju, u Ruskoj Federaciji su ih nazvali nesmotrenim i naveli da izazivaju direktnu vojnu konfrontaciju sa Moskvom. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavu generalnog sekretara NATO nazvao provokativnom, napomenuvši da je NATO već u direktnom sukobu sa Rusijom i da svojom vojnom retorikom Alijansa povećava eskalaciju sukoba u Ukrajini.

On je u intervjuu za list "Izvestija" nazvao kontradiktornim pozive generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ukrajinskim Oružanim snagama dozvoli napad na rusku teritoriju zapadnim oružjem i da se spreči učešće NATO-a u sukobu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija