• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Oružje online

05.06.2024

17:46

Kakva razorna snaga! Rusko ministarstvo odbrane pokazalo vatrenu zver! Koristi najsavremeniju municiju, morate videti!

Youtube printscreeen

Vesti

Kakva razorna snaga! Rusko ministarstvo odbrane pokazalo vatrenu zver! Koristi najsavremeniju municiju, morate videti!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Rusije je 3. juna izvestilo da su u 1. gardijskoj mobilnoj brigadi Ruskog kombinata hemijske odbrane održani događaji posvećeni 45. godišnjici formiranja formacije. Tokom događaja, gostima je predstavljeno i postojeće oružje, uključujući najnovija i najperspektivnija dostignuća.

Tako je na guseničnoj šasiji TOS-3 "Zmaj" sa zaštitnim oklopom prikazan teški sistem bacača plamena. Ovaj sistem naoružanja ima 15 vodilica kalibra 220 mm (jedan paket koji se nalazi u zamašnom delu lansera na rotirajućoj platformi), što ovo oružje značajno razlikuje od ostalog.

Na primer, prethodnici, sovjetski TOS-1 "Buratino" i ruski TOS-1A "Solncepek", imali su 30, odnosno 24 takva vodiča, dok je TOS-2 "Tosočka" na točkovima (prikazano u pozadini) imao samo 18.

Još više smanjenjem broja vodilica smanjuje se težina sistema, povećava se efikasnost, manevarska sposobnost i preživljavanje, tvrde ruski izvori.

 

 

TOS-3 "Zmaj" koristi istu savremenu municiju kao TOS-2 "Tosočka" – nove termobarične rakete TBS-M3 povećane snage sa dometom od 10-15 km. Međutim, ako je potrebno, možete koristiti i standardni NURS (MO.1.01.04 ili MO.1.01.04M) iz TOS-1A "Solncepek".

Paket sa vodičima za TOS-3 "Dragon" i TOS-2 "Tosočka" je u potpunosti zamenjen. Samo što TOS-2 "Tosochka" ima svoju automatsku dizalicu za ovo, a za TOS-3 "Dragon", očigledno, moraćete da koristite posebnu mašinu za utovar, poput TOS-1A "Solncepek". Postoji mogućnost da će TOS-3 "Dragon" kasnije dobiti sopstvenu dizalicu za utovar.

Treba napomenuti da smanjenje broja vodiča nije umanjilo efikasnost sistema naoružanja, kako tvrde ruski izvori, jer su se povećali domet i površina uništenja.

TOS-1 "Buratino" je gađao na samo 4,5 km, a TOS-1A "Solncepek" na 6 km. Poznato je da TOS-2 "Tosočka" gori površinu od 6 hektara sa punim paketom (18 projektila), a TOS-1A "Solntcepek", koristeći 24 projektila, pretvara u zgarište ukupno 4 hektara.

Nemački list Di Velt nagovestio nam je da Moskva koristi novi raketni bacač plamena TOS-3 ‘Zmaj’ na bojnom polju u maju mesecu. Prema njihovim navodima, upravo u bici za Časiv Jar osvanuo je novi raketni sistem koji lansira termobarične rakete, TOS-3 Zmaj.

Nemački novinari tvrdili su kako su uočili na prvoj liniji fronta vatru ruskog raketnog sistema teškog tipa, koji nije bio TOS-2 "Sunce" već TOS-3.

Navodni razlog usled koga Nemci smatraju da je TOS-3 aktivan na frontu su bili izuzetni razorni efekti i salve projektila koje je ispalio sistem, kojim su ruski vojnici za kratko vreme sravnili čitava područja, a Nemci su dodali da nikada ranije nisu videli ništa slično.

 

 

 

 

Nemački stručnjaci su utvrdili da sposobnost TOS-3 "Zmaj" da napada sa veće udaljenosti umnogome utiče na efikasnost ukrajinskih FPV bespilotnih letelica, i povećava preživljavanje ruskog sistema.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija