• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.06.2024

16:09

Lavrov uručio hladan tuš Amerikancima! Diktatura nad celim svetom vam neće uspeti!

Reuters, Shutterstock

Vesti

Lavrov uručio hladan tuš Amerikancima! Diktatura nad celim svetom vam neće uspeti!

Podeli vest

Navodi se da je Rusija otvorena za dijalog sa Evropom na osnovu priznavanja novih teritorijalnih realnosti sadržanih u ustavu zemlje.

Ruski ministar spoljnih poslova je rekao da Moskva nastoji da spreči Zapad da predstavlja pretnju po njenu bezbednost.

- Želja Bajdenove administracije da nanese strateški poraz Rusiji sigurno će propasti, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - obraćajući se u sredu na 10. međunarodnom forumu Primakovskih čitanja.

TASS je prikupio ključne izjave visokog ruskog diplomate.

- O uzaludnosti američkih ambicija da ostvare globalnu dominaciju i želja pojedinih zemalja da obezbede vojno-političku dominaciju završila je tragičnim posledicama po te narode i njihove pokrovitelje u prošlosti - rekao je Lavrov.

Dolar je izgubio svoju reputaciju na globalnom nivou, a to je istakao bivši američki predsednik Donald Tramp u jednom od svojih nedavnih govora, rekao je on.

Izjave američkih zvaničnika da određene rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nisu obavezne mogu da budu "bumerang" i da se vrate da ih progone, upozorio je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP

 

Agenda Zapada u Ukrajini

Takođe, Lavrov je osudio tvrdnje Zapada da bi vraćanje Ukrajine u granice iz 1991. zaustavilo sukob, nazivajući takvu ideju smešnom.

U međuvremenu, Zapad pokušava da ubedi „određene arapske zemlje“ da budu domaćini još jedne konferencije o Ukrajini, rekao je Lavrov.

Međutim, učesnici bilo koje buduće mirovne konferencije moraju u potpunosti uzeti u obzir Povelju UN, dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Evropa i SAD moraju da priznaju realnost

Ruski najviši diplomata je smatrao da ambicije Bajdenove administracije nisu ništa novo, jer se osvrnuo na ideje da se Rusiji nanese strateški poraz za koje je rekao da su svjesno osuđene na neuspeh ili želju da se istovremeno obuzdaju Moskva, Peking i Iran, što je odbacio kao " naivno“.

Prema Lavrovu, jedino što Rusija zaista želi jeste „da zaustavi pretnje našoj bezbednosti sa Zapada“. Rusija je otvorena za dijalog sa Evropom na osnovu priznavanja novih teritorijalnih realnosti sadržanih u ustavu zemlje.

Izrael mora obustaviti ratna dejstva

Rusija očekuje od Izraela da sasluša „glas većinskih zemalja“ o situaciji u Gazi, rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova osudio je "strašne reči" izraelskog zvaničnika da u Gazi nema civila i da su svi tamo teroristi počevši od tri godine. Lavrov je rekao da vidi rizik od širenja nasilja na Liban dok je pozvao svet da shvati koliko su pogubni koraci Izraela u bliskoistočnom sukobu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija