• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.06.2024

18:00

Nemoguća misija! Čak 300.000 evropskih vojnika u visokom stepenu spremnosti, to i dalje nije dovoljno!

EPA

Vesti

Nemoguća misija! Čak 300.000 evropskih vojnika u visokom stepenu spremnosti, to i dalje nije dovoljno!

Podeli vest

Evropskim zemljama članicama NATO-a nedostaje vojno osoblje i, u slučaju sukoba sa Rusijom, biće im teško da privuku više od 300.000 vojnika, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na analitičare.

Ranije je zamenik načelnika Generalštaba vojske Poljske Karol Dimanovski rekao na poljskoj televiziji da je 300.000 vojnika NATO-a u visokom stepenu spremnosti za premeštaj u Poljsku.

- Na papiru, evropski NATO saveznici imaju ukupno 1,9 miliona vojnika, očigledno dovoljno da se suprotstave Rusiji (1,1 milion vojnika i 1,5 miliona rezervista). Ali u stvarnosti, evropske zemlje NATO-a će teško privući više od 300.000 vojnog osoblja. Očekuje se da će učestvovati u sukobu, a čak i u ovom slučaju, priprema će trajati mesecima - ocenjuju analitičari.

Kako navodi "Fajnenšel tajms", samo u Nemačkoj, gde broj aktivnih vojnih lica prelazi 180.000, vojsci, prema procenama vojnih čelnika, nedostaje najmanje 20.000 ljudi da ispuni sadašnji mandat.

- Ovaj deficit je jedan od najvećih u Evropi... Ali nije jedini - piše list, pozivajući se na podatke Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS).

Prema "Fajnenšel tajmsu", Britanija je promašila godišnje ciljeve za regrutovanje vojske svake godine tokom protekle decenije, a njene kopnene snage prošle godine su izgubile 4.000 vojnika. Francuske oružane snage, najveće u Evropi sa 203.850 muškaraca i žena u svojim redovima i dalje nisu dovoljne, kažu generali. U Italiji se broj pripadnika oružanih snaga smanjio za deset godina sa 200.000 na 160.900.

U poslednje vreme na Zapadu se sve češće čuju ideje o direktnom oružanom sukobu između Alijanse i Ruske Federacije. Kremlj je napomenuo da Rusija ne predstavlja pretnju, da nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Pored toga, Ruska Federacija je poslednjih godina zabeležila nezapamćenu aktivnost NATO-a u blizini svojih zapadnih granica.

Alijansa proširuje inicijative i naziva to "obuzdavanjem ruske agresije". Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga NATO-a u Evropi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Rusija ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da napusti kurs militarizacije kontinenta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija