• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.06.2024

17:50

Progutaće sve! Vašington u strahu od Irana, Izrael ostaje sam ako krene na Hezbolah?!

EPA

Vesti

Progutaće sve! Vašington u strahu od Irana, Izrael ostaje sam ako krene na Hezbolah?!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su se „borile“ da spreče sveopšti sukob između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah. Vašington je navodno nedeljama upozoravao Tel Aviv protiv ideje „ograničenog rata“ u Libanu, upozoravajući da bi Iran mogao da interveniše

Sjedinjene Države neće moći da pomognu Izraelu da se odbrani od „ šireg Hezbolahovog rata “, rekao je novinarima u nedelju predsednik Združenog generalštaba, general vazduhoplovnih snaga CK Brovn.

Sveobuhvatna izraelska vojna ofanziva na Liban, po njegovom mišljenju, rizikovala bi da izazove širi rat koji bi podrazumevao snažan odgovor Irana u odbrani Hezbolaha.

Iran bi, rekao je general, „bio skloniji da podrži Hezbolah“, u slučaju da smatra da je libanska militantna grupa „znatno ugrožena“.

Eskalacija takvog nivoa mogla bi da dovede američke snage u regionu u opasnost, dodao je Braun.

Foto: Shutterstock

 

Prema Braunu, SAD su uključene u pregovore sa izraelskim liderima u pokušaju da ih upozore na posledice šireg sukoba.

Glavna poruka Vašingtona je „razmišljanje o drugom redu efekta bilo kakve operacije u Libanu i kako utiče ne samo na region, već i na naše snage u regionima“.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je navodno izrazio slične zabrinutosti u telefonskom razgovoru sa svojim izraelskim kolegom Joavom Galantom u nedavnom telefonskom razgovoru.

Foto: EPA

 

Očekuje se da će se o tom pitanju razgovarati tokom Galantove posete Vašingtonu na sastancima sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i drugim visokim američkim zvaničnicima.

Nakon što se viši savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena, Amos Hohštajn, prošle nedelje sastao sa zvaničnicima u Libanu i Izraelu, rekao je novinarima u Bejrutu u utorak da je to „ veoma ozbiljna situacija “.

- S obzirom na količinu raketne vatre koju smo videli kako ide sa obe strane granice, svakako smo bili zabrinuti zbog te situacije, i javno i privatno pozivamo sve strane da povrate mir duž te granice, i ponovo da tražiti diplomatsko rešenje  - rekao je prošle nedelje sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Rajder.

 

 

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedelju da se faza intenzivnih borbi u Rafi u Pojasu Gaze gasi i da će se ID pripremati da se potencijalno suoči sa libanskim Hezbolahom.

- Nakon završetka intenzivne faze “, Izrael će „ prerasporediti neke snage na sever... prvenstveno u odbrambene svrhe - rekao je premijer u intervjuu za Kanal 14 .

Netanjahu je izrazio nadu u diplomatsko rešenje, ali je dodao: „ I mi ćemo se suočiti sa ovim izazovom. Možemo da se borimo na nekoliko frontova, spremni smo za ovo .”

Bajdenova administracija izražava zabrinutost zbog scenarija u kojem trenutne bilateralne tenzije između Izraela i Libana eskaliraju u „potpuni rat“, izvestio je Akios ranije u junu pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Bela kuća strahuje da bi Izrael mogao da započne rat sa Hezbolahom „bez jasne strategije ili razmatranja potpunih implikacija šireg sukoba “.

 

 

Otkako je Netanjahu počeo da ukazuje da je spreman da proširi sukob u Gazi na Liban protiv Hezbolaha , hor glasova je počeo da upozorava da je libanska grupa daleko jača od Hamasa i da ima pristup nizu sofisticiranih projektila i raketa koje bi mogle da preplaviti izraelsku vazdušnu i protivraketnu odbrambenu mrežu.

Štaviše, politički i vojni posmatrači su upozorili da Izrael neće moći u potpunosti da izoluje Liban, a Hezbolah bi mogao da dobije podršku iz inostranstva ako bi Tel Aviv izvršio invaziju.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija