• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

26.06.2024

23:27

(VIDEO) Državni udar u Boliviji, vojska okružila vladinu palatu?! I Evo Morales se uključio u odbranu države!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Državni udar u Boliviji, vojska okružila vladinu palatu?! I Evo Morales se uključio u odbranu države!

Podeli vest

Vojna policija i oklopna vozila opkolili su zgradu vlade u centru La Paza, navodno pokušavajući da svrgnu vladu bolivijskog predsednika Luisa Arsea. Arce se obratio naciji, nazvavši ono što se dešavalo u La Pazu pokušajem državnog udara.

Bivši predsednik Evo Morales, koji je i sam zbačen u puču 2019. godine, okrivio je generala Huana Hosea Zunigu za pokušaj puča i pozvao na generalni štrajk kako bi zaštitio vladu.

- Pozivamo na nacionalnu mobilizaciju za odbranu demokratije - poručio je Morales na društvenim mrežama, pozivajući na „neograničeni generalni štrajk i blokadu puteva".

Video snimci sa trga Muriljo u La Pazu prikazuju redove naoružanih ljudi u uniformama koji okružuju vladinu palatu i koriste oklopno vozilo da razvaljuju vrata. Neki od vojnika su nosili štitove za nerede sa natpisom „Vojna policija".

 

 

Predsednica Hondurasa Ksomara Kastro pozvala je Zajednicu latinoameričkih i karipskih država (CELAC) da „osudi fašizam koji napada demokratiju u Boliviji"  i zahteva puno poštovanje civilne vladavine i ustava.

"Vojska je još jednom izvršila zločinački državni udar. Izražavamo našu bezuslovnu podršku bratskom narodu Bolivije, predsedniku Arceu i Moralesu", napisala je Kastro.

 

 

Bolivijska opozicija je 2019. pokrenula masovne proteste tvrdeći da je reizbor Moralesa bio lažan. Tražio je azil u Meksiku kada su policija i vojska stali na stranu njegovih kritičara i postavili poslanicu Žanin Agnes za „privremenog predsednika".

Morales je tada za  RT rekao da je Organizacija američkih država (OAS) koju podržavaju SAD igrala ključnu ulogu u njegovom svrgavanju i sugerisao da je to motivisano pohlepom za ogromnim rezervama litijuma u Boliviji.

 

 

Njegov Pokret za socijalizam vratio se na vlast 2020. godine, izborom Arcea, i optužio Aneza za „genocid" i druge zločine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija