• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/jutarnji.rh

30.06.2024

16:12

Samo 24 časa do velikog razaranja! Krenuo je da ih zbriše, Berila niko neće zaustaviti!

Shutterstock

Vesti

Samo 24 časa do velikog razaranja! Krenuo je da ih zbriše, Berila niko neće zaustaviti!

Podeli vest

Prvi uragan ove sezone - Beril - formiran je u Atlantskom okeanu. Formirao se u petak uveče, a prognostičari kažu da ima potencijal da ojača u oluju kategorije 3 (oznaka za oluje sa maksimalnim vetrom između 110 i 225 milja na sat) u narednim danima dok se kreće od Kariba ka Meksičkom zalivu.

Očekuje se da će Beril večeras stići do karipskih ostrva Barbados, Dominika, Grenada i Martinik, piše Bi-Bi-Si.

Prognostičari Nacionalnog centra za uragane predviđaju da će do trenutka kada oluja stigne do Vetrovnih ostrva, zapadno od Barbadosa, imati "po život opasne uraganske vetrove od posledica tropske oluje Alberto, koja je stigla 20. juna do severoistočnog Meksika, a očekuje se da će Beril biti još opasniji".

Meteorološka služba Barbadosa izdala je upozorenja o nestancima struje i mogućim bujicama visine do 15 centimetara do kojih bi moglo doći nakon obilnih kiša.

- Realnost je da nismo u poziciji da tačno znamo sa kakvim vremenskim uslovima ćemo se suočiti - rekla je u petak premijerka Barbadosa Mia Amor Motli.

Sezona uragana zvanično traje od početka juna do kraja novembra, ali do sada je zabeleženo samo nekoliko jakih uragana pre jula. Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) je stoga izdala iznenađujuće upozorenje o aktuelnoj sezoni - do kraja godine očekuju do 25 imenovanih oluja, a između osam i 13 njih moglo bi da preraste u uragane. Bilo je 19 imenovanih oluja u sezoni uragana 2023.

Ako uragan Beril nastavi putem koji predviđaju neki prognostičari i razvije se u oluju kategorije 3, to bi bio jedan od najranijih dolazaka takve oluje.

- Zapanjujuće je videti prognozu velikog (kategorije 3+) uragana bilo gde u Atlantiku u junu, a kamoli na ovom dalekom istoku u dubokim tropima - rekao je Majkl Louri, stručnjak za uragane za društvene mreže i dodao:

- Samo pet velikih (kategorija 3+) uragana je zabeleženo u Atlantiku pre prve nedelje jula. Beril bi bio šesti i najraniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija