• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.07.2024

05:15

Kakav poklon Putinu! Tramp mu daje sve ovo! Zapadni mediji histerišu, završava rat u Ukrajini i smiruje celu Istočnu Evropu?!

Reuters/shutterstock

Vesti

Kakav poklon Putinu! Tramp mu daje sve ovo! Zapadni mediji histerišu, završava rat u Ukrajini i smiruje celu Istočnu Evropu?!

Podeli vest

Bivši predsednik SAD Donald Tramp u slučaju pobede na predstojećim predsedničkim izborima mogao bi da odustane od širenja NATO-a na istok i povuče bezbednosne garancije za zemlje saveza koje troše manje od 2% BDP-a na odbranu, prenosi list Politiko pozivajući se na izvore.

"Donald Tramp radi na sporazumu prema kojem NATO preuzima obavezu da se ne širi na istok, posebno na Ukrajinu i Gruziju", piše list pozivajući se na dva stručnjaka za nacionalnu bezbednost iz redova Trampovih pristalica.

Prema podacima Politika, Tramp razmatra sporazum sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o tome koje zemlje će u budućnosti moći da se pridruže savezu.

Izvori lista takođe navode da Tramp može povući bezbednosne garancije za zemlje saveza koje izdvajaju manje od 2% svog BDP-a na odbranu, iako će sam američki "nuklearni kišobran" i vojne baze ostati u Evropi.

Ovaj potez mogao bi se tumačiti kao kršenje člana 5 NATO ugovora, koji obavezuje svakog člana da preduzme "neophodne mere" za pružanje pomoći partnerima koji su napadnuti. Međutim, članovi Trampovog spoljnopolitičkog "think tanka" ističu da je formulacija člana 5 fleksibilna i ne obavezuje nijednog člana da odgovori vojnom silom.

Istovremeno, jedan od izvora navodi da Tramp nije odbacio razmatranje drugih planova za budućnost, uključujući, između ostalog, "isporuke značajne količine naoružanja Ukrajini."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija