• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.07.2024

14:00

Stvaran broj žrtava u Gazi pet puta veći od prikazanog!? Jezive tvrdnje "Lanseta", kažu da je ovo istina!

Reuters

Vesti

Stvaran broj žrtava u Gazi pet puta veći od prikazanog!? Jezive tvrdnje "Lanseta", kažu da je ovo istina!

Podeli vest

Stvaran broj žrtava u ratu u Gazi mogao bi da premaši 186.000, što je pet puta više od 37.396 koje su prošlog meseca prijavile zdravstvene vlasti enklave, navodi se u novoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu „Lanset”.

Iako izraelske vlasti već duže vreme osporavaju brojke palestinskog Ministarstva zdravlja, UN ih prihvata kao pouzdane, a izraelska vojska tiho priznaje da su tačne. Prema tvrdnjama tima sastavljenog od britanskih, američkih i kanadskih naučnika, ova brojka bi mogla da poraste na 186.000, ukoliko bi se računale „indirektne smrti”.

„Indirektne smrti”, kako se navodi, uključuju one koji su umrli od bolesti, gladi, žeđi i izloženosti (lošim životnim uslovima).

- U nedavnim sukobima, broj indirektnih žrtava je tri do 15 puta veći od broja direktnih žrtava. Primenjujući konzervativnu procenu da za svaku direktnu ima četiri indirektne smrti, na osnovu 37.396 prijavljenih smrtnih slučajeva, moguće je proceniti da je stvaran broj žrtava u sukobu u Gazi oko 186.000 ili čak više od toga - piše u članku.

To bi značilo da je Gaza, koja je pre rata imala oko 2,3 miliona stanovnika, izgubila između sedam i devet odsto populacije.

- Neophodan je neposredan i hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, praćen merama koje će omogućiti distribuciju medicinskih potrepština, hrane, čiste vode i drugih resursa za osnovne ljudske potrebe - tvrde autori, dodajući da je Izrael pred Međunarodnim sudom pravde obavezan da dokumentuje i sačuva dokaze koji bi mogli da potvrde njegovu umešanost u genocid.

Posle devet meseci borbi, Izrael se našao pod međunarodnim pritiskom da zaustavi svoju vojnu kampanju u Gazi. Iako je Hamas prihvatio predlog o prekidu vatre koji sponzorišu SAD, izraelski premijer Benjamin Netajahu izjavio je u nedelju da svaki potencijalni dogovor mora omogućiti Izraelu da nastavi borbe dok se ne ispune svi njegovi ratni ciljevi – koji uključuju uništavanje Hamasovih vojnih sposobnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija