• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

10.07.2024

22:23

Putinova pobeda je smrt za NATO! Lideri zapadnog vojnog bloka više nemaju dilemu, za njih je sada biti, ili ne biti!

EPA

Vesti

Putinova pobeda je smrt za NATO! Lideri zapadnog vojnog bloka više nemaju dilemu, za njih je sada biti, ili ne biti!

Podeli vest

Pobeda ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini najveći je rizik za opstanak NATO pakta, zaključak je lidera država članica tog zapadnog vojnog bloka. Okupljeni na samitu u Vašingtonu, na 75-godišnjicu osnivanja Alijanse, oni su poručili da će učiniti sve da Putin ne pobedi.

Odlazeći generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će sukob između Rusije i Ukrajine oblikovati globalni bezbednosni sistem u narednim decenijama.

- Najviša cena i najveći rizik jeste pobeda Rusije u Ukrajini. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi - rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, pobeda Rusije bi ohrabrila druge protivnike NATO, uključujući Iran, Severnu Koreju i Kinu, koji podržavaju Moskvu i "žele da Alijansa propadne".

- Nema sigurnih opcija sa agresivnom Rusijom kao susedom. U ratu nema opcija bez rizika. Ukrajina je mesto gde se bori za slobodu i demokratiju - istakao je Stoltenberg.

On je podsetio da su pre 75 godina ljudi koji su preživeli dva svetska rata sačinili dokument o osnivanju NATO.

- Oni su znali kakve su patnje i stradanja u ratu i nisu želeli da se tako nešto ponovi. Zbog toga su osnovali NATO - istakao je Stoltenberg.

S njim je saglasan i američki predsednik Džo Bajden, koji je domaćin skupa.

- Ovaj trenutak u istoriji zahteva našu zajedničku snagu. Rešeni smo da pomognemo Ukrajini da se odbrani od ruske invazije - kazao je Bajden.

Kako je istakao, Putin ne želi ništa manje od "potpunog potčinjavanja Ukrajine, koju želi da zbriše sa mape".

- Ukrajina može da zaustavi Putina i to će i učiniti. Rusija neće pobediti, ali Ukrajina hoće - kazao je Bajden, dodavši da je NATO na svoju 75-godišnjicu moćniji nego ikad.

Bajden opet čitao uputstvo svojih saradnika

Foto: Reuters

 

Bajden je na svečanosti povodom obeležavanja 75-godišnjice NATO Stoltenbergu uručio Predsedničku medalju slobode, najviše civilno odlikovanje SAD. Svoj govor povodom toga Bajden je čitao sa "idiota", i to vrlo eksplicitno, a napravio je sad već uobičajeni gaf, pročitavši i uputstvo svojih saradnika o tome šta treba da radi.

- Pozovi vojnog pomoćnika - pročitao je Bajden u trenutku kad je trebalo da pozove vojnika koji je stajao sa strane, da mu donese odlikovanje za Stoltenberga.

Bajden je, srećom, brzo shvatio šta je uradio, te se nasmejao, na šta je i publika prasnula u smeh.
Inače, predsednik SAD će tokom samita NATO biti pod lupom domaće javnosti, te će dati sve od sebe da ne napravi još neki veliki gaf. Još neki ispad mogao bi da bude povod da ga njegove demokrate povuku sa mesta kandidata na predstojećim predsedničkim izborima zbog toga što nije sposoban da obavlja najvišu funkciju u SAD.

Na borbu protiv Rusije pozvao je i šef diplomatije EU Žozep Borelj. On je istakao da se u Ukrajini odlučuje o budućnosti evropske bezbednosti.

- Ruski predsednik Vladimir Putin želi da Rusija ponovo dominira u svom susedstvu. Ako dozvolimo Putinovoj Rusiji da pretvori Ukrajinu u drugu Belorusiju i postavi marionetsku vladu u Kijevu, platićemo mnogo veću cenu kasnije. Egzistencijalno je važno da Ukrajina prevlada, to je uslov naše bezbednosti - rekao je Borelj.

On je podsetio na pripajanje Krima Rusiji 2014. godine, kao i ranije događaje u Čečeniji, Siriji i Gruziji.

- Putin nije odustao od imperijalističkih ambicija Rusije. I to je problem. Rusija se i dalje ponaša kao imperija, a Putin želi da obnovi carstvo - tvrdi Borelj.

Rat u Ukrajini neće biti okončan 2025.

Rat u Ukrajini se neće završiti 2025, tako da NATO mora da bude spreman da podrži Kijev bar još nekoliko godina, rekao je neimenovani visoki zvaničnik NATO za zapadne agencije.
- Na kraju krajeva, svi moramo biti spremni da nastavimo da podržavamo Ukrajinu čak i nakon 2025. Kao što već dugo govorimo, ovo nije sukob koji će uskoro biti okončan - rekao je taj zvaničnik i napomenuo da će Rusija "sigurno" moći da izdrži život u ratnoj ekonomiji još najmanje tri-četiri godine.

Zelenski: Ne čekajte izbore u SAD da biste pomogli Ukrajini

Foto: Reuters

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji takođe prisustvuje samitu NATO, pozvao je političke lidere u svetu da ne čekaju ishod predsedničkih izbora u SAD u novembru kako bi preduzeli odlučne mere da pomognu njegovoj zemlji u ratu protiv Rusije.

- Svi čekaju novembar. Amerikanci ga čekaju, kao i Evropa, Bliski istok, Pacifik, čitav svet, a iskreno govoreći, novembar čeka i ruski predsednik Vladimir Putin - kazao je Zelenski.
On je dodao da je vreme da se izađe iz senke i da se donesu čvrste odluke, da se deluje, a ne da se čeka novembar ili bilo koji drugi mesec.

Zelenski je, takođe, rekao da ne može da predvidi šta bi Donald Tramp uradio ako bi ponovo postao predsednik. Samo je napomenuo da se nada da Tramp neće napustiti NATO i da će Amerika nastaviti da podržava Ukrajinu.

- Ne poznajem ga vrlo dobro. Imao sam dobre sastanke s njim, ali je to bilo pre rata u Ukrajini - naveo je Zelenski.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52