• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

17.07.2024

18:17

Lavrov stavio Zapad i NATO pred jasan izbor! Hoćete mir u Ukrajini, može, ali ovo morate prethodno uraditi!

AP/shutterstock

Vesti

Lavrov stavio Zapad i NATO pred jasan izbor! Hoćete mir u Ukrajini, može, ali ovo morate prethodno uraditi!

Podeli vest

Svet treba da se pozabavi „osnovnim uzrocima" koji su doveli do „krize" u Evropi i tekućeg sukoba u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na ministarskom samitu u Savetu bezbednosti UN u utorak. Okončanje sukoba između Moskve i Kijeva trebalo bi da bude praćeno uklanjanjem pretnje koju Zapad predstavlja po bezbednost Rusije, izjavio je on.

Uslove za „održivi mir" između Rusije i Ukrajine već je predstavio ruski predsednik Vladimir Putin, istakao je visoki diplomata. Putin je u junu izneo uslove Moskve za iniciranje prekida vatre. Oni su uključivali potpuno povlačenje ukrajinskih trupa sa svih ruskih teritorija, uključujući republike Donjeck i Lugansk, i regione Herson i Zaporožje, kao i pravnu obavezu Kijeva da nikada neće ući u NATO.

Svaki konačni dogovor treba da bude priznat u zapadnim prestonicama i da se otvori put za ukidanje sankcija Rusiji, dodao je Putin. I Kijev i njegove zapadne pristalice odbacili su ponudu.

Svako "političko i diplomatsko rešenje konflikta u Ukrajini" trebalo bi da bude praćeno konkretnim koracima u cilju otklanjanja pretnji Ruskoj Federaciji koje predstavlja Zapad", izjavio je Lavrov Savetu bezbednosti UN dok je naveo mere potrebne za "vraćanje poverenja i stabilizovanje situacije" na međunarodnoj areni. „Osnovni uzroci krize koja je izbila u Evropi treba da se reši jednom zauvek."

Rusiji i Zapadu su potrebne međusobne „garancije i dogovori", naveo je ministar i dodao da treba uzeti u obzir i „nove geostrateške realnosti na evroazijskom kontinentu". Prema Lavrovu, na kontinentu se formirala nova „pankontinentalna arhitektura istinski jednake i nedeljive bezbednosti".

- Globalni i regionalni balans snaga takođe treba da se obnovi, zajedno sa ispravljanjem nepravdi u svetskoj ekonomiji", izjavio je on. Multipolarni svet ne bi trebalo da ima monopol u finansijskoj ili valutnoj regulativi, trgovini ili tehnologijama - rekao je on, pozivajući Svetsku trgovinsku organizaciju da se reformiše kako bi odražavala „stvarnu težinu" nezapadnih centara rasta i razvoja.

Moskva je dugo krivila hegemonističke težnje Vašingtona i njegovih saveznika za razne krize poslednjih decenija. Putin je u junu izjavio da je svet propustio priliku da stvori bolji, pravedniji i sigurniji međunarodni poredak 1990-ih. SAD i druge zapadne zemlje verovale su da su „pobedile u Hladnom ratu i odbile da poštuju interese drugih", rekao je tada.

Taj pristup se manifestovao u politici NATO-a da rešava sukobe koji su se svodili na "optuživanje strane koja im se ne sviđa za sve grehe i njeno slamanje", naveo je Putin. Takav pristup se pokazao kao katastrofa, smatra ruski predsednik. On je takođe negirao da je Rusija glavna pretnja Evropi, tvrdeći da najveća opasnost za evropske nacije dolazi od njihove ogromne zavisnosti od SAD.
 
Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Planira se ukidanje usklađivanja roditeljskog dodatka! Ministarka Đurđević Stamenkovski otkrila šta to znači za roditelje
Društvo

Planira se ukidanje usklađivanja roditeljskog dodatka! Ministarka Đurđević Stamenkovski otkrila šta to znači za roditelje

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju danas je organizovalo javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Tim povodom predstavljene su izmene Zakona koje bi trebalo da stupe na snagu od 1. novembra, a jedna od njih jeste ukidanje usklađivanja roditeljskog dodatka i jednokratne pomoći.

17.07.2024

18:08

TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!
Live TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!

Kabinet srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović uputio je urgentan dopis ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Elmedinu Konakoviću, u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP Srbije da bi pomogao u gašenju požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima. Ovim povodom gosti "Info jutra" Informer televizije bili su profesor dr Milimir Mučibabić, univerzitetski profesor i analitičar i politikolog Ljuan Koko.

17.07.2024

12:34

Hronika

Članovima "Balkanskog kartela" produžen pritvor! Za dvojicu sud prihvatio jemstvo
Kriminalna grupa

Članovima "Balkanskog kartela" produžen pritvor! Za dvojicu sud prihvatio jemstvo

Organizatorima i članovima ogranka Balkanskog kartela produžen je pritvor u trajanju do 60 dana, dok je prema osumnjičenom D. Đ. pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta uz elektronski nadzor, dok je prema osumnjičenima R. R. i V. S. prihvaćeno jemstvo. Ukoliko R. R. i V.S. uplate jemstvo i Višem sudu u Beogradu dostave dokaz o uplati, pritvor će im biti zamenjen merom zabrane napuštanja boravišta uz elektronski nadzor, potvrđeno je u Višem sudu u Beogradu.

17.07.2024

17:02

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija