• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.07.2024

16:00

Uhvatili špijuna! Potvrđeno da je američki novinar nadzirao Moskvu!

Tanjug/AP

Vesti

Uhvatili špijuna! Potvrđeno da je američki novinar nadzirao Moskvu!

Podeli vest

Moskva ima "nepobitne" dokaze da je američki novinar Evan Gerškovič bio umešan u špijunažu pre hapšenja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Reporter Volstrit džurnala Gerškovič uhapšen je u Jekaterinburgu u martu 2023. dok je pokušavao da prikupi poverljive informacije o vojnom objektu, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB).

- Imamo nepobitne dokaze da je Gerškovič bio umešan u špijunažu - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Njujorku u sredu, tokom posete SAD u okviru ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti UN.

Lavrov je napomenuo da su ruske i američke obaveštajne agencije u kontaktu u vezi sa potencijalnom razmenom zatvorenika, prema sporazumu između ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena koji je uspostavljen pre juna 2021.

- Ta tema ne voli žurbe - rekao je Lavrov i dodao da „Amerikanci to povremeno bacaju u javni prostor, što ne pomaže“.

Uprkos tome, on je naglasio da su dve zemlje u kontaktu po tom pitanju i da „cela ova stvar nije nikakav napad na novinarstvo“.

Foto: Tanjug/AP

 

Gerškovič je zvanično optužen na ruskom sudu prošlog meseca.

Optužen je da je delovao u ime stranih obaveštajnih službi kada je pokušao da prikupi poverljive informacije o Uralvagonzavodu, velikom ruskom proizvođaču tenkova i oklopnih vozila, u Jekaterinburgu.

Vall Strit Džurnal i Geršekovič su negirali optužbe, tvrdeći da je on nezakonito zadržan.

Amerikanac je prikupljao „tajno poverljive informacije“ i bio je „uhvaćen na delu“, rekao je Putin novinaru Takeru Karlsonu u intervjuu u februaru.

Putin je dodao da je Moskva otvorena za zamenu Gerškoviča, navodeći prethodne uspešne pregovore između obaveštajnih službi ovih zemalja i napominjući da SAD i njeni saveznici imaju više zatvorenih Rusa koji bi mogli biti ponuđeni u zamenu.

Krajem prošle godine, SAD i Rusija izvršile su razmenu zatvorenika visokog profila, zamenivši ruskog biznismena Viktora Buta za žensku košarkašku zvezdu Britni Griner.

But je bio zatvoren u SAD zbog optužbi za držanje oružja, što je on negirao, dok je Griner služio devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi za drogu nakon što je ulje kanabisa pronađeno u njenom prtljagu na moskovskom aerodromu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra?
Live TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra?

Poslednja informacija koju imamo da je Hajziri Artan ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici. Zvaničnici su se oglasili sa izjavom da je ovo teroristički akt. Potraga za osumnjičenim i dalje traje. Prema nepotrvđenim informacijama, jedan od njegovih jataka je uhapšen. Na ovu temu, ali i o pokušaju atentata na Donalda Trampa, u "Info danu" govorili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, politikolog Vladimir Kljajić i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

18.07.2024

16:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija