• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

21.07.2024

13:40

Svet će drhtati od ovog ruskog oružja, znate li odakle će upravljati dronovima?! Šokantna vest stigla je sa Sahalina!

Reuters/Pixabay.com

Vesti

Svet će drhtati od ovog ruskog oružja, znate li odakle će upravljati dronovima?! Šokantna vest stigla je sa Sahalina!

Podeli vest

U Rusiji je po prvi put upotrebljena satelitska veza za upravljanje dronom, a eksperiment je sproveden na Sahalinu, saopštila je pres-služba Platforme za nacionalnu tehnološku inicijativu.


Kako se navodi, satelitska tehnologija će omogućiti da se prati lokacija bespilotnih letelica tamo gde nema drugih kanala veze.

"U okviru zajedničkog eksperimenta kompanije 'Satelitski sistem Gonec' (deo 'Roskosmosa') i kompanije 'Geoskan' uspešno su predate informacije o lokaciji, telemetrijski podaci drona u satelitskom sistemu 'Gonec'. Takođe je poslata komanda preko satelita o prinudnom vraćanju drona na mesto lansiranja", pojašnjava pres-služba.

Za testiranje tehnologije korišćena je bespilotna letelica „Geoskan 201“, opremljena eksperimentalnim modemom „Gonec“. Testiranja su se odvijala tri dana na aerodromu „Pušisti“ na Sahalinu.

- Današnji događaj označava novu eru u razvoju bespilotnih rešenja, kada se satelitske tehnologije uvode u industriju i omogućavaju da se otkrije njen potencijal na potpuno drugačiji način. Siguran sam da će nam se otvoriti dodatne mogućnosti - rekao je generalni direktor „Satelitski sistem Gonec“ Pavel Čerenkov.

Kako je zaključio generalni direktor kompanije „Geoskan“ Aleksej Jurecki, „satelitski sistemi su mnogo perspektivniji i isplativiji od infrastrukture na zemlji“ zbog svoje multifunkcionalnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija