• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pronjuz

23.07.2024

20:45

SVETA GORA POD OPSADOM: Policija traži dozvolu da uđe u svetinju, monasi se zabarikadirali u manastiru

Printskrin video

Vesti

SVETA GORA POD OPSADOM: Policija traži dozvolu da uđe u svetinju, monasi se zabarikadirali u manastiru

Podeli vest

Manastir Esfigmen na Atosu ponovo je pod policijskom opsadom: organi reda pokušavaju da iz svetogorske svetinje isele monahe koji su se odvojili od zvanične pravoslavne crkve, dok njih 118 koji su se zabarikadirali unutra poručuju da će pružiti otpor i žrtvovati se.

Prema izveštaju koji je objavio grčki portal Pronjuz ispred manastira je stotine policajaca sa vozilima i očekuje se naredba da se započne racija i iseljenje monaha.

Kako se navodi u tekstu, radi se o monasima koji su tu od 1972. i koji su zauzeli oštar stav prema pravoslavnim prvojerarsima i prekinuli svaki kontakt sa Vaseljenskom patrijaršijom zbog, između ostalog, sastanka vaseljenskog patrijarha sa rimskim papom. Vaseljenski patrijarh, inače, ima duhovnu nadležnost nad Svetom Gorom, koja uživa posebnu vrstu autonomije u pravoslavnom svetu.

Otkako su se odvojili od Vaseljenske patrijaršije, na manastiru visi zastava sa natpisom "Pravoslavlje ili smrt", parola po kojoj su postali poznati. Bratstvo se od 2002. smatra nelegalnim, a u međuvremenu izabrano je novo bratstvo Esfigmena koje više od 20 godina ne može da uđe u sopstveni manastir.

U ovoj poslednjoj intervenciji policije, organi reda zatražili su dozvolu od svetogorske monaške uprave da uđu na teritoriju Atosa sa svojim vozilima i jakim policijskim snagama kako bi evakuisali manastir.

Portal prenosi reči starca Metodija iz Esfigmena koji kaže da su "spremni da brane manastir do smrti".

Metodije, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog slične opsade 2013. godine, rekao je za lokalne medije da "u slučaju policijske operacije, nećemo ostati skrštenih ruku".

Foto: Shutterstock/Jose HERNANDEZ Camera 51

 

 

Takođe, Metodije je izjavio da je izgovoreno mnogo laži protiv njih, poput one, kako je naveo, da su obučavali ruske komandose.

"Ko god da dođe, mi ćemo ga ugostiti, daćemo mu hleb da jede. Ako je Turčin, daćemo mu čašu vode. I to je sve stvoreno iz naših napora, jer nam je sve oduzeto. Mnogo puta nemam pet evra da kupim nešto za starce. Druga braća nam pomažu i njima dugujem", kaže Metodije.

Inače, nedugo nakon početka rata u Ukrajini, u maju 2022, iguman Esfigmena Vartolomej, koji je na čelu priznatog bratstva koje nije u raskolu, izjavio je da su "okupirani manastir" posećivali "ruski kozaci nacionalisti u vojnim uniformama". On je tada rekao da se Sveta Gora najmanje 20 godina sistematski koristi za jačanje ruskog nacionalizma, kako je naveo.

"Svet oseća neprijatne posledice toga danas. Sveti rat, fundamentalizam, izvrnuto gledanje na pravoslavnu veru, ubistva u ime Boga", nabrojao je iguman, a preneo grčki portal "Ortodoks tajms".

S druge strane, Metodije smatra da odmetnuto bratstvo trpi progon zbog svojih stavova kao rani hrišćani "ne od naših neprijatelja, već od samog patrijarha koji bi trebalo da bude naš otac, kao i od naše duhovne zajednice". On je u izjavi koju prenosi "Pronjuz" rekao da je bratstvo prekinulo veze i sa Grčkom pravoslavnom crkvom.

On smatra i da je "evropski novac 'trojanski konj' kako bi se dozvolilo ženama da uđu na Svetu Goru" podsećajući da svetogorski manastiri deo sredstava obezbeđuju preko grčke države i Evropske unije zbog čega im spočitavaju da treba da dozvole ženama ulaz na Atos jer primaju novac i od žena poreskih obveznika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Zašto država ne radi ništa protiv domaćih izdajnika? Službe bezbednosti znaju sve o onima koji su plaćeni da blate svoju zemlju! (VIDEO)
Live TV

Zašto država ne radi ništa protiv domaćih izdajnika? Službe bezbednosti znaju sve o onima koji su plaćeni da blate svoju zemlju! (VIDEO)

Više od trideset zemalja u svetu je u ratu. Nikada nije bilo više licemerja i dvostrukih aršina. To smo mi već osetili od strane Zapada, ali u današnjem svetu, kada nemate nuklearne glave, ne možete da se postavljate kao oni koji ih imaju. Govorilo se da ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji i da ćemo brzo popustiti. Dve i po godine je prošlo, a mi i dalje možemo da balansiramo i nismo okrenuli leđa Rusima. Na ove, ali i sve druge važne teme, u emsiji "Otvoreni studio" govorili su politički analitičar Dragan Simić i Vladimir Prebiračević iz Rusko-srpskog centra Majak.

23.07.2024

19:05

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada! (VIDEO)
Live TV

Svet je uveliko u Trećem svetskom ratu! NATO je danas zapravo jači nego ikada! (VIDEO)

NATO je objavio da je trenutno više od pola miliona vojnika u povišenoj pripravnosti. Proslavili su 75 godina osnivanja i sve što su rekli u Vašingtonu palo je u senku jer je došlo do pokušaja atentata na Trampa. Rusija je ponovo u prvom planu targetirana kao najveći neprijatelj po više osnova. Na ovu temu u "Info danu" govorili stručnjak za bezbednost Ratomir Antonović i Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo.

23.07.2024

16:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?
Srbija

Kakvo je stanje na graničnim prelazima?

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije zadržavanja za putnička vozila na graničnom prelazu Preševo, na izlazu su do 40 minuta, dok na ostalim prelazima nema zadržavanja, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

23.07.2024

19:14