• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.08.2024

12:00

Digli hitnu uzbunu u Ukrajini! "Rusija je počela..." Nesvakidašnja taktika Putinovih trupa izbacila Ukrajince iz koloseka!

prinstcreen Telegram

Vesti

Digli hitnu uzbunu u Ukrajini! "Rusija je počela..." Nesvakidašnja taktika Putinovih trupa izbacila Ukrajince iz koloseka!

Podeli vest

Rusija je počela da uključuje nove, jeftine bespilotne letelice u svoje napade na Ukrajinu koji se vrše sa velike udaljenosti, kako bi pokušala da identifikuje položaje PVO, snimi svaku štetu i iskoristi ih kao mamce, rekao je zvaničnik ukrajinske vojne obaveštajne službe, odnosno Glavne obaveštajne uprave (GUR) Andrej Černijak prenosi Rojters.

Dve nove vrste dronova, koje je Rusija koristila u proteklih pet napada, konstruisani su od materijala poput penaste plastike i šperploče, izjavio je on. Takođe, jedna od dve nove vrste letelica, opremljena je kamerom i ukrajinskom SIM karticom za mobilni telefon, čime je omogućeno slanje slika jedinicama ruske vojske u pozadini.

- Oni identifikuju položaje naših mobilnih grupa, kao i mesta na kojima se nalaze mitraljezi koji ih mogu uništiti. Pokušavaju da otkriju i sve položaje naše PVO - smatra Černijak.

Kako navodi Rojters, detalji koje je izneo zvaničnik ukrajinskog GUR-a, ukazuju na to da Rusija nastoji da prilagodi svoje taktike i isproba nove tehnologije kako bi "stekla prednost u svakodnevnim raketnim i napadima bespilotnim letelicama".

Istovremeno, navodi se da Ukrajina pokušava da sakrije lokacije na kojima se nalaze njeni sistemi PVO.

- Novi ruski dronovi sa kamerama ne nose eksploziv (bojevu glavu), ali u velikoj meri podsećaju na dronove 'šehid' ('geran 2') i lete u grupama zajedno sa njima - rekao je Černijak i dodao:

- Druga vrsta novih dronova ili nema ili je opremljena malim eksplozivnim punjenjem i koristi se kao mamac.

Baš zbog toga što se sa zemlje ne mogu razlikovati od standardnih dronova za napad i oni moraju biti obarani, što dovodi do otkrivanja položaja ukrajinske PVO.

Černijak navodi i da novi dronovi, uprkos velikom doletu, verovatno koštaju svega 10.000 dolara što ih čini znatno jeftinijim za proizvodnju od raketa PVO, kao i da mogu leteti na visini od 1.000 m, zbog čega ih je nemoguće obarati mitraljezima i jurišnim puškama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija