• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.08.2024

07:52

Nije prošlo kako su se nadali? Novi izveštaj otkrio je stravične gubitke ukrajinske vojske!

Reuters

Vesti

Nije prošlo kako su se nadali? Novi izveštaj otkrio je stravične gubitke ukrajinske vojske!

Podeli vest

Ukrajinske trupe koje su izvršile invaziju na rusku Kursku oblast pretrpele su velike gubitke u ljudima i vozilima koje je obezbedio Zapad, objavio je Fajnenšel tajms.

U napadu koji je počeo prošlog utorka učestvovale su jedinice sastavljene iz šest ukrajinskih brigada na frontu, rekli su vojnici agenciji.

Takođe su tvrdili da su iznenadili Ruse, ali su se brzo našli na udaru dronova i FAB kliznih bombi.

Ruske procene o više od 1.600 ubijenih Ukrajinaca bile su „nemoguće proveriti“ i „preuveličane“, navodi FT, koji je ipak izvestio da su „mnoga vozila hitne pomoći i oklopna medicinska evakuaciona vozila požurila na i sa linije fronta“.

FAB klizne bombe su takođe navodno „zbrisale neke ukrajinske trupe i vrednu opremu koju je obezbedio Zapad“.

Grupa boraca sa kojima je list intervjuisao u nedelju rekla je da je njihov Strajker – oklopno vozilo američke proizvodnje na točkovima – oštećeno i da je morao da bude odvučen nazad u Ukrajinu gde će biti kanibalizovan za delove.

Prema vojnicima, cilj operacije je bio da se zauzme ruska teritorija kao moneta za pregovaranje i primora Moskvu da skrene trupe sa fronta Donbasa.

- Možemo se boriti ovde i zauzeti njihovu teritoriju. A onda mogu da počnu pregovori i mi ćemo imati neku njihovu zemlju za trgovinu za našu zemlju - rekao je jedan vojnik, identifikovan kao „Denis".

Ukrajina je navodno povukla svoju liniju fronta da bi organizovala upad na Kursk.

Kako prenosi FT, intervjuisani vojnici su se borili u Harkovu i na Donjeckom frontu, na mestima kao što su Časov Jar i naselje koje se zove Njujork.

Invazione snage su samo u nedelju izgubile 70 oklopnih vozila, prema nezvaničnim ruskim procenama koje su se pojavile na društvenim mrežama, koje su tvrdile da je to rekord za bilo koji dan od eskalacije sukoba u februaru 2022.

Prema rečima vršioca dužnosti guvernera Kurske oblasti Alekseja Smirnova, ukrajinske snage su napredovale oko 12 km u Rusiju i zauzele oko 28 naselja.

Najmanje 12 ruskih civila je ubijeno, a još 121 povređen, uključujući desetoro dece.

Preko 120.000 stanovnika evakuisano je iz pograničnog regiona tokom protekle nedelje, rekao je Smirnov.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)
Live TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)

Doček olimpijaca održaće se večeras u Beogradu ispred staraog dvora. Po dolasku iz Pariza, naši sportisti najpre će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda će tradicionalno izaći na balkon Skupštine grada da pozdrave svoje verne navijače. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Anja Pešić, nekadašnja reprezentativka u odbojci i Nenad Peruničić, bivši reprezentativac u rukometu.

12.08.2024

19:05

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)
Live TV

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)

Priča o litijumu ima daleko širi aspekt. Nije to samo ruda koja predstavlja izvor profita u narednim decenijama. Nije samo spor koji imamo na unutrašnjem planu, već je tema globalna. Analitičari kažu da je rat u Ukrajini zapravo prvi rat u istoriji koji se vodi zbog litijuma. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Miloš Laban, analitičar i Vladimir Đukanović, stručnjak za investicije.

12.08.2024

15:42

Hronika

Pet godina oa masakra na imanju u Jabukovcu! "Ljubavnici" prvostepeno osuđeni zbog četvorostukog ubistva
Hronika

Pet godina oa masakra na imanju u Jabukovcu! "Ljubavnici" prvostepeno osuđeni zbog četvorostukog ubistva

U avgustu 2019. godine odirao se svirep i planirani zločin kada su u zaseoku Velja Vratna kod Jabukovac ubijeni Raja Kazimirovać (72), njegova sestre Ljubinke Oprikić (76), sestričina Dragane Jozeljić (53) i majke Dragica (93), a za njihovo ubistvo su optuženi i prvostepeno osuđeni ljubavnici Davor Pernić (40) i Maja Bađikić (29) koji su prvostepeno osuđeni na 34, odnosno 35 godina zatvora.

13.08.2024

08:35

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23