• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

14.08.2024

18:53

Zvanično je! Ukrajina formira tampon zonu u Kurskoj oblasti! Evo ko će jedini imati pristup ovom regionu!

EPA/Shutterstock

Vesti

Zvanično je! Ukrajina formira tampon zonu u Kurskoj oblasti! Evo ko će jedini imati pristup ovom regionu!

Podeli vest

Ukrajina će formirati tampon zonu u ruskoj Kurskoj oblasti, a pristup ovom regionu će imati Crveni krst, Ujedinjene nacije i i druge međunarodne organizacije za obavljanje humanitarnih aktivnosti, saopštio je danas komesar Vrhovne rade za ljudska prava Dmitrij Lubinets.

On je to rekao nakon sastanka sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim zvaničnicima o situaciji u Kurskoj oblasti, u koju su ukrajinske snage upale 6. avgusta, prenosi Unian.

''Naša vojska je, u cilju samoodbrane, formirala 'tampon (sanitarnu) zonu' na teritoriji Kurske oblasti. Zajedno sa svim učesnicima sastanka razgovarali smo o garancijama bezbednosti na ovoj teritoriji'', rekao je on.

Kako je dalje naveo, tampon zona mora da obezbedi snabdevanje hranom, lekovima i drugim potrepštinama neophodnim civilnom stanovništvu.

Volodimir Zelenski je na mreži Fejsbuk potvrdio da je održan sastanak o situaciji u Kurskoj oblasti, rekavši da je sa zvaničnicima razgovarao o ključnim pitanjima, kao što su bezbednost, humanitarna pomoć i stvaranje vojnih komandnih mesta.

Kako je naglasio, Ukrajina štiti sebe i živote svojih građana u pograničnim zajednicama i preduzima akcije na ruskoj teritoriji, piše Ukrinform.

Foto: Printscreen X

 

''Naše snage striktno poštuju zahteve međunarodnih konvencija i međunarodnog humanitarnog prava“, uverio je Zelenski.

Ranije danas, na njegovom Telegram kanalu postavljen je video-snimak glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Oleksandra Sirskog na brifingu sa liderom zemlje.

''Napredujemo u Kurskoj oblasti, jedan do dva kilometra u raznim oblastima od početka dana. Zarobili smo više od 100 ruskih vojnika'', saopštilo je Ministarstvo odbrane nakon sastanka.

Sirski je potvrdio u ponedeljak da ukrajinska vojska sprovodi ofanzivnu operaciju na teritoriji Kurske oblasti, a Zelenski je u utorak saopštio da su 74 naselja Kurske oblasti pod ukrajinskom kontrolom.

Zelenski je prethodno rekao da su ukrajinske snage nastavile da napreduju u pograničnom regionu i da su se od početka dana pomerile napred za jedan do dva kilometra u različitim pravcima, piše Skaj njuz.

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pokrenule su 6. avgusta napad na Kursku oblast u Rusiji, nakon čega je više od 76.000 Rusa evakuisano iz te oblasti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Beograđanka napustila veliki grad i zbog ljubavi došla u dragačevsko selo: Jelena sa porodicom uzgaja kupine i ne libi se teških poslova!
Društvo

Beograđanka napustila veliki grad i zbog ljubavi došla u dragačevsko selo: Jelena sa porodicom uzgaja kupine i ne libi se teških poslova!

Dok mnogi iz unutrašnjosti Srbije hrle u Beograd kako bi ostvarili svoje snove i nastavili život, da je i te kako moguće i potpuno suprotno od toga na svom ličnom primeru pokazala je Beograđanka Jelena Radičević koja se iz glavnog grada preselila u prelepo dragačesvko selo, Gornju Kravaricu i to zbog ljubavi prema svom suprugu.

14.08.2024

19:11

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija