• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92

14.08.2024

20:37

Razdor u demokratskoj stranci?! Bajdenu najbliži saradnici okrenuli leđa!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Razdor u demokratskoj stranci?! Bajdenu najbliži saradnici okrenuli leđa!

Podeli vest

Aktuelni predsednik SAD Džo Bajden napustio je predsedničku trku posle velikog pritiska unutar Demokratske stranke, a Politiko piše da je lider ove zemlje izuzetno ljut na svoje partijske kolege, među kojima su Barak Obama i Nensi Pelosi.

Pozivajući se na svoje najbliže saradnike, Politiko piše da je Bajden prihvatio odluku, ali i da ima jake frustracije prema pojedinim visokopozicioniranim članovima Demokratske stranke u SAD.

Pre svega, to se odnosi na bivšeg predsednika Obamu, kome je Bajden bio potpredsednik, bivšeg lidera demokrata u Predstavničkom domu američkog Kongresa Pelosi i lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera.

Foto: EPA

 

Prema pisanju ovog američkog medija, Bajdenova frustracija Obamom potiče od toga što mu nije u lice rekao da treba da se povuče. Veruje se da je pritisak da se Bajden smeni kao kandidat na novembarskim izborima krenuo od Obame.

Bajden ima slična osećanja prema Pelosi, koju smatra "vođom u senci" kampanje koja ga je pritiskala da napusti trku. Takođe, Bajden smatra da je njen način postupanja po ovom pitanju bio "surov".

Što se Šumera tiče, Bajden je svojim saradnicima rekao da je igrao mnogo veću ulogu u ovoj kampanji protiv njega nego što je objavljeno u medijima. Međutim, Bajdenovi saradnici su za Politiko otkrili da Bajden veruje da su uradili ono što je bilo najbolje za Demokratsku stranku i da ne misli da je to lični sukob.

Foto: Tanjug/AP

 

Bajdenove frustracije mogle bi da budu prepreka za demokrate pred nacionalnu konvenciju stranke, koja će biti održana od 19. do 22. avgusta u Čikagu.

KAMALA NAJBOLJA ZAMENA

Bajdenova osećanja prema ključnim članovima stranke mogla bi da pošalje pogrešnu sliku biračima. Podsetimo, Bajden je napustio trku 21. jula ove godine, nešto manje od mesec dana pošto je imao veoma loš nastup u debati protiv Donalda Trampa, protivkandidata demokrata na novembarskim izborima.

Kao njegov potpredsednik, Haris je bila favorit za nominaciju, što je ona de facto i učinila početkom avgusta. Ona je potom izabrala guvernera države Minesote Tima Valca za svog potpredsedničkog kandidata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija