• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune

23.08.2024

07:00

Putinov manevar uništio nade Zapada! Šah-mat iz Azerbejdžana, Baku hoće u BRIKS!

EPA

Vesti

Putinov manevar uništio nade Zapada! Šah-mat iz Azerbejdžana, Baku hoće u BRIKS!

Podeli vest

Azerbejdžan je zvanično podneo zahtev za pridruživanje BRIKS. Baku že se tako pridružiti U početku, Brazilu Rusiji, Indiji, Kini, Južnoj Africi, Egiptu, Etiopiji, Iranu, UAE i Saudijskoj Arabiji.

Podsetimo, ambasador Azerbejdžana u Moskvi Polad Bulbuloglu govorio je o nameri Bakua da se pridruži BRIKS-u uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina toj zemlji.

Politikolog Kamran Hasanov rekao je za MK o koristima koje će Baku dobiti od ulaska u BRIKS.

- Za Baku je ovo prilika da ojača svoj politički i ekonomski suverenitet. BRIKS ima analog Svetske banke - Novu razvojnu banku. Ona može izdvojiti novac za razne projekte. Ne zaboravite da je Azerbejdžan raskrsnica trgovačkih puteva. Kina će biti posebno zainteresovana za razvoj projekata preko Bakua, a projekat Sever-Jug se već realizuje sa Rusijom - ističe on.

Rešenjem jermensko-azerbejdžanskog sukoba biće deblokiranei sve transportne komunikacije, a BRIKS će, dodaje Hasanov, takođeimati važnu ulogu u tome. O potencijalnom učešću BRIKS-a u projektima na oslobođenim teritorijama da i ne govorim.

- Za BRIKS, svako proširenje znači povećanje autoriteta i demonstriranje održivosti. Ovo je jačanje multipolarnog sveta i uništavanje sistema kojim dominiraju zapadne strukture poput NATO-a, EU i MMF-a.

Pored toga,  navodi on, Azerbejdžan je lider u svom regionu u ekonomskom i političkom smislu. Posle Bakua mogu da slede još dva suseda, iako će Jermeniju i Gruziju biti izuzetno teško oteti iz kandži Zapada.

Azerbejdžan je, podsetimo, među 25 najboljih u proizvodnji gasa i nafte i ima geografske prednosti kao raskrsnica civilizacija. Imati takvog partnera u svojim redovima je veoma dragoceno za BRIKS.

- S jedne strane, to je rezultat jačanja veza sa Rusijom. Azerbejdžan želi da učestvuje u projektima u kojima je prisutna Moskva. S druge strane, Kina postaje još bliža zbog Srednjeg koridora koji povezuje Kinu sa Evropom - kaže Hasanov.

Pored toga, tokom protekle godine odnosi Bakua sa Sjedinjenim Državama i EU su se donekle pogoršali zbog jermenskog pitanja i reizbora Alijeva za predsednika.

Zemlja koja vodi multipolarnu politiku treba da učestvuje u što više formata i da ima što više partnera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija