• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.08.2024

14:14

Opsadno stanje u Nemačkoj, oglasili se Štajnmajer i Šolc! (VIDEO)

EPA

Vesti

Opsadno stanje u Nemačkoj, oglasili se Štajnmajer i Šolc! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik i kancelar Nemačke Frank-Valter Štajnmajer i Olaf Šolc poručili su danas da napadač koji je u Zolingenu, na zapadu zemlje, ubio tri osobe, a osam ranio, mora biti ubrzo uhvaćen i najoštrije kažnjen.


Štajnmajer je jutros u telefonskom razgovoru sa gradonačelnikom Zolingena Timom Kurcbahom izrazio saučešće zbog žrtava napada i preneo nadu u brz oporavak povređenih, saopštila je kancelarija predsednika.

Šolc je napisao na platformi X da je šokiran zbog napada u Zolingenu, navodeći da je reč o užasnom događaju.

 

 

Kancelar je takođe razgovarao telefonom sa gradonačelnikom Zolingena i poveđenima poželeo brz oporavak, a porodicama poginulih izrazio je saučešće.

Nemačka policija nije želela za portal Tagesšau ni da potvrdi, niti da demantuje da li je bilo hapšenja zbog napada u Zolingenu.

 

 

 

 

Nakon tog napada, policijski sindikat pozvao je građane da se uzdrže od spekulacija, posebno na društvenim mrežama, kao i da ne šire glasine. 

"Nema konkretnih informacija o napadaču"

Lider policijskog sindikata GdP nemačke savezne države Severne Rajne-Vestfalije Mihael Mertens izrazio je zabrinutost zbog spekulacija koje se trenutno šire na društvenim mrežama. Mertens je naveo da trenutno nema konkretnih informacija o počiniocu napada. 

 "Opisi napadača koje su naveli svedoci su delimično kontradiktorni. To nije iznenađujuće: ljudi su u šoku zbog onoga što su doživeli. Policija sada mora da bude u mogućnosti da nesmetano radi svoj posao", istakao je Mertens.

Policija je saopštila da je nastavila opsežnu potragu za počiniocem i da je veliki broj policajaca raspoređen u centru Zolingena, uključujući specijalne jedinice, prenosi nemački Tagesšau. 

Ističe se da se trenutno ispituju svedoci i povređeni.

Policija navodi da je do sada prikupila malo informacija o napadaču i da veruje da je napad izvršila jedna osoba.

 

 

Blokade po celom gradu

Prema rečima portparola policije Diseldorfa, za osumnjičenim se traga i van Zolingena, a u tom gradu postavljen je veliki broj blokada.

Lokalni Zolingen tageblat navodi da je, prema rečima očevidaca, osumnjičeni izgledao kao Arapin.
Festival povodom 650. godišnjice od osnivanja grada prekinut je odmah nakon napada, a policija je upozorila građane da ne idu u centar grada.

Zolingen ima oko 160.000 stanovnika i nalazi se u blizini većih gradova - Kelna i Dizeldorfa. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!
Tenis

Siner hitno reagovao i doveo dugogodišnjeg Novakovog trenera!

Italijanski teniser Janik Siner (23) u jeku doping afere odlučio je da napravi određene promene u svom stručnom štabu, a kako navodi dobro upućeni "Eurosport", jedno od novih imena biće doskorašnji saradnik Novaka Đokovića (37), Italijan Marko Paniki (60)!

24.08.2024

10:55

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija