• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

26.08.2024

22:25

Durov odbio nagodbu - tvorcu Telegrama produžen pritvor! Tehnički je nemoguće izvršiti pritisak na Pavela!

Shutterstock, Profimedia

Vesti

Durov odbio nagodbu - tvorcu Telegrama produžen pritvor! Tehnički je nemoguće izvršiti pritisak na Pavela!

Podeli vest

Vlasniku Telegrama Pavlu Durovu u pritvoru u Francuskoj vanredno je produžen pritvor. To znači da se nije dogovorio sa istragom. U Francuskoj, osoba ne može biti zadržana u pritvoru duže od 48 sati bez podizanja formalne optužnice.

Ali slučaj Pavela Durova je priznat kao vanredni i produžen je na 96 sati - do utorka, 27. avgusta. Kao što je rekao Štirlic "da, nešto im nije uspelo, nešto im nije uspelo".

Pada odluka

Iz ovoga možemo zaključiti da se Durov nije dogovorio sa Francuzima i odlučio je da nastavi. Nakon 96 sati, on mora biti pušten ili predstavljen sudiji na suđenje.

Nalog za hapšenje izdala je Kancelarija za borbu protiv nasilja nad maloletnicima (Ofmin) zbog niza krivičnih dela, od prevare do trgovine drogom, sajber uhođenja, organizovanog kriminala, terorističke propagande i prevare, rekao je za AFP jedan izvor blizak slučaju.

Izjava rukovodstva Telegrama sugeriše da oni imaju plan zaštite

- Pavel Durov nema šta da krije, a često putuje u Evropu. Apsurdno je reći da je platforma ili njen lider odgovoran za zloupotrebe - ističe kompanija.

Kompanija navodi i da Telegram  radi u skladu sa evropskim zakonima, uključujući Uredbu o digitalnim uslugama, a njegovo moderiranje je industrijski standard".

Sedište platforme je u Dubaiju i pozicionirana je kao suprotnost trendu kritike američkih platformi zbog komercijalne zloupotrebe ličnih podataka. Telegram se posebno obavezao da nikada neće otkriti informacije o svojim korisnicima.

Telegram ima 900 miliona korisnika i verovatno će premašiti milijardu aktivnih korisnika mesečno u roku od godinu dana.

Šta će sada biti sa Telegramom?

Telegram tehnologija je dizajnirana tako da vlasnici društvene mreže znaju samo broj telefona za registraciju naloga i mogu da blokiraju nalog ako dobiju dokaze od bezbednosnih snaga da kriminalci imaju pristup prepisci. .

Internet aktivno širi paniku oko moguće konfiskacije servera, ali oni koji su zabrinuti mogu odmah da naprave rezervnu kopiju svog celog Telegram kanala u desktop verziji.

Kako ukazuju specijalizovani resursi, Telegram ima samo dva glavna data centra u EU i svaki od njih može da radi nezavisno od drugog. Podaci se dupliraju više puta radi pouzdanosti. Čak i ako Francuska postigne konfiskaciju servera u EU, biće mnogo teže doći do data centara iz SAD i Singapura. Postoje i „sivi" centri podataka koji pomažu Telegramu da preživi lokalno blokiranje. Odnosno, tehnička poluga se ne može koristiti da bi se uticalo na Durova tako da on „odustane od ključeva".

Durov je francuski državljanin. Ako u bliskoj budućnosti ode bez objašnjenja razloga i posledica, onda će svi zaključiti da se nagodio sa tamošnjim snagama bezbednosti. Očigledna posledica je da će Telegram izgubiti poverenje korisnika i otići u zaborav.

Ako Durov ne prizna optužbe, onda će se slučaj odugovlačiti i doći će do regionalnog blokiranja platforme sa finansijskim posledicama. Međutim, u Ruskoj Federaciji neće biti blokade, tako da vojna lica u Severnom vojnom okrugu koja su zabrinuta za njihov sadržaj i komunikaciju ne treba da brinu.

Durov ima i rusko državljanstvo. Možda će Ruska Federacija moći nekako da utiče na sudbinu Durova ako zauzme nezavisnu poziciju


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kompletna srpska opozicija danas brani Severinu, a njena advokatica za Šolakovu televiziju kaže: Istorijska je činjenica da je u Srebrenici bio genocid! (VIDEO)
Politika

Kompletna srpska opozicija danas brani Severinu, a njena advokatica za Šolakovu televiziju kaže: Istorijska je činjenica da je u Srebrenici bio genocid! (VIDEO)

Advokatica hrvatske estradne umetnice Severine Vučković jedva je dočekala medijsko istupanje na tajkunskim televizijama, kako bi propagirala stav da je njena štićenica neosnovano zadržana na granici, gde su joj postavljana, kako kaže, besmislena pitanja koja su u vezi sa istorijskim činjenicama.

26.08.2024

20:40 >> 20:42

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast!
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast!

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)
Live TV

Amerika je dotakla dno! Ne zna se da li je gori Tramp ili Kamala! Cela država pretvorila se u antidemokratiju! (VIDEO)

Ponovo se oglasio Donald Tramp. Od kada se vratio na mrežu X, sve je aktivniji kako se bliži 5. novembar. On kritikuje Kamalu Haris i Džoa Bajdena i pita se ko u njihovo ime pregovara na Bliskom istoku. U poslednjih 18 godina Hezbolah i Iran imaju najžešće sukobe. Ponovo Tramp spominje i Treći svetski rat. Na ovu temu u "Info danu" govorili su politikolog Vladimir Kljajić i prof. dr Stevica Deđanski, analitičar.

26.08.2024

16:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija