• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

02.09.2024

23:45

Kit beluga ruski špijun ubijen u Norveškoj? Tragičan kraj velikog morskog sisara u Skandinaviji

printscreen

Vesti

Kit beluga ruski špijun ubijen u Norveškoj? Tragičan kraj velikog morskog sisara u Skandinaviji

Podeli vest

Kit beluga, koji je 2019. postao poznat jer se strahovalo da je špijun Vladimira Putina kad je iz ruskih voda prešao u Norvešku, nađen je mrtav u toj skandinavskoj zemlji. Organizacija Van vejl, koja je brinula o kitu, navodi da je bio zdrav, te da ne zna šta se dogodilo. Zbog toga se sumnja da je veliki sisar zapravo ubijen.

Kit, koji je dobio nadimak Valdimir, od reči "val", što znači kit na norveškom, i imena ruskog predsednika, nađen je tokom vikenda kako pluta u moru.

- Nažalost, Valdimir je preminuo - rekao je Sebastijan Strand, morski biolog, koji je pratio kita nekoliko godina.

On je dodao da uzrok smrti ostaje nepoznat.

- To je apsolutno užasno. Izgledao je kao da je u dobrom stanju. Moramo da shvatimo šta se tu moglo dogoditi - kazao je Strand.

Prema njegovim rečima, Valdimir je viđen živ i zdrav u subotu u podne kako roni. Dva i po sata kasnije, luka regije Stavanger obaveštena je da kit pluta u vodi.

- Bio je mrtav kad su mu se čamci približili - naveo je Strand.

Osnivač organizacije Van vejl, Redžina Krozbi Hog izjavila je da je bilo razgovora sa upravom za ribarstvo u vezi sa Valdimirovim preseljenjem u severnije vode.

- Angažovali smo stručnjaka za transport kitova, a avion je već bio rezervisan. Bili smo tako blizu cilja - rekla je Hogova, dodajući da je Valdimir bio zdrav mlad kit, bez znakova bolesti.

 

 

Taj kit beluga je, inače, nađen u vodama Norveške pre pet godina, a tada je nosio držač za kameru sa natpisom "oprema Sankt Peterburga". To je i navelo mnoge da posumnjaju da je Rusija poslala kita u špijunsku misiju. Međutim, Valdimir je zapravo verovatno bio kit za dečje terapije. Bio je veoma prijateljski nastrojen prema ljudima, često je prilazio ribolovcima i igrao se sa njima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija