• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.09.2024

21:40

Svete, dobro prati! Kada Rusija ovo uradi, nuklearke će leteti svuda: Zapad primorao Moskvu da povuče najradikalniji potez dosad!

Shutterstock

Vesti

Svete, dobro prati! Kada Rusija ovo uradi, nuklearke će leteti svuda: Zapad primorao Moskvu da povuče najradikalniji potez dosad!

Podeli vest

Ruska nuklearna doktrina hitno treba da se revidira kako bi se omogućio nuklearni odgovor na bilo koju veću vojnu agresiju protiv zemlje, izjavio bivši savetnik Kremlja Sergej Karaganov.

Bivši savetnik za spoljnu politiku zamenika šefa ruske predsedničke administracije rekao je za list "Komersant" da je aktuelna doktrina "užasno zastarela" i da više ne služi kao efikasno sredstvo odvraćanja.

Aktuelna nuklearna doktrina, koja je usvojena 2020. godine, ne predviđa preventivne nuklearne udare, a upotreba nuklearnog oružja se čuva samo za "izuzetne slučajeve", poput "pretnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu" zemlje.

Prema Karaganovu, ovaj pristup ga je učinio gotovo beskorisnim i efektivno je "isključio" faktor nuklearnog odvraćanja iz ruskog vojnog i spoljnopolitičkog arsenala.

- Dozvolili smo da se situacija pogorša do tačke kada naši protivnici veruju da nećemo koristiti nuklearno oružje ni pod kojim okolnostima - rekao je on, ocenivši da  je "posedovati nuklearno oružje, a da ne možete da ubedite svoje neprijatelje da ste spremni da ga upotrebite, samoubistvo".

Neuspeh efikasne politike nuklearnog odvraćanja "uvalio bi svet u seriju ratova koji bi neizbežno prerasli u nuklearni i završili Trećim svetskim ratom", smatra Karaganov, dodavši da bi se to moglo da se odigra "u roku od nekoliko godina".

- Glavni cilj doktrine treba da bude ubeđivanje svih sadašnjih i budućih neprijatelja da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje - istakao je on.

Do Karaganovljevih komentara dolazi nakon upada kijevskih snaga u Kursku oblast, i kada mediji pišu da je London navodno već odobrio Kijevu da koristi oružje dugog dometa za udare dublje u Rusiju, a očekuje se da će Vašington učiniti isto.

- Krajnje je vreme da kažemo da nam bilo kakvi masovni udari na našu teritoriju daju pravo da odgovorimo nuklearnim udarom - insistira Karaganov. On je takođe pozvao Moskvu da jasno definiše korake "nuklearne eskalacije" u sledećoj doktrini kako bi ruskim protivnicima ostavila mesta za sumnju oko toga da li je Rusija spremna da upotrebi svoj nuklearni arsenal i kada.

Predsednik Vladimir Putin je više puta zauzimao suzdržaniju poziciju po tom pitanju.

U razgovoru sa Karaganovim na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u junu, predsednik je rekao da Rusija "ne maše" nuklearnim oružjem i izrazio nadu da "nikada neće doći" do nuklearne razmene između Moskve i Zapada.

Moskva "nema razloga čak ni da razmišlja" o upotrebi nuklearnog oružja, rekao je Putin tada, pozivajući ruske zvaničnike da čak ni "ne dodiruju" temu nuklearnog oružja osim ako to nije apsolutno neophodno.

Kasnije u junu, Putin je takođe rekao da Rusiji "još nije potreban preventivni udar, jer je garantovano uništenje neprijatelja u uzvratnom udaru". On, međutim, nije isključio promene u doktrini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine
Hronika

"Tvoja soba još uvek miriše na tebe!" Neutešna majka Dalibora, ubijenog u masakru u Duboni: Odavno te nema u san da mi dođes sine

Porodice devetoro mladih ljudi koji su izgubili živote u masakru koji je izvršio Uroš Blažić u Malom Orašju i Duboni, 4. maja prošle godine, i dalje se nose sa neizmernom tugom i gubitkom. Danijela Vujić, majka Dalibora Todorovića, redovno izražava svoju tugu putem društvenih mreža, delujući kao primer snage i izdržljivosti u teškim trenucima.

12.09.2024

20:35

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)
Kultura

Objavljen tizer za prvi srpski postapokaliptični film "Volja sinovljeva" (FOTO/VIDEO)

Misteriozni slepi guslar luta razrušenim svetom uz poj pesme Volja sinovljeva koja opisuje malu zajednicu uzgajivača semena pšenice koja je živela daleko u pustinji i odbijala da se povinuje tiraniji udaljenog grada - ovaj kratak opis filma "Volja sinovljeva" uvodi nas kroz vrata potpune žanrovske i produkcijske inovacije koja do sada nije viđena u domaćoj kinematografiji.

12.09.2024

13:04

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!
Srbija

(VIDEO) Kad ministarka zavrne rukave i prione na posao!

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski posetila je Pirot, gde je posle razgovora sa gradonačelnikom i obilaska Doma zdravlja i vrtića "Crvenkapa" posetila i porodicu Kostić u u pirotskom prigradskom selu Krupac.

12.09.2024

17:49

Ko se još ovako igra? Ima ih...
Srbija

Ko se još ovako igra? Ima ih...

Prvi učitelji se nikada ne zaboravljaju i dobro se pamte njihove lekcije. A inicijativu jednog učitelja iz Kovina pre deceniju i po tamo su rado prihvatili i odrasli, i evo šta svake godine rade.

12.09.2024

10:45