• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

15.09.2024

13:52

NATO otpočeo dramatični scenario na istočnom krilu: 12 koraka do rata sa Rusijom!

Reuters/shutterstock

Vesti

NATO otpočeo dramatični scenario na istočnom krilu: 12 koraka do rata sa Rusijom!

Podeli vest

Severnoatlantska alijansa otpočela je seriju vežbi u blizini granica Rusije, a manevri uz učešće brojnih jedinica trajaće do kraja jeseni. Ukupno je predviđeno 12 vežbi duž cele teritorije istočnog krila. Tri su organizovane pod okriljem Brisela.


Između ostalog, od 9. do 20. septembra u Nemačkoj će biti održan „Nepokolebljivi fokstrot ‘24“. Glavni zadatak je provera spremnosti snaga na strateškom, operativnom i taktičkom nivou uz planiranje i sprovođenje operacija.

Manevrima rukovodi Vrhovna komanda Združenih oružanih snaga NATO u Evropi (SHAPE), na čijem je čelu general armije Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Kavoli.

Zatim, 30. septembra, u Grčkoj će startovati „Ramštajn flag ‘24“, pod rukovodstvom AIRKOM, združene vazduhoplovne komande. To su vežbe taktičkog nivoa u formatu LIVEKS, uz primenu stvarnih snaga. Završiće se 11. oktobra.

Od 7. do 12. novembra održaće se „Sajber koalicija“ u Estoniji. To su godišnje vežbe, jedne od najvećih.

 

Vežbaju prebacivanje velikih kontingenata

 

Ovoga puta posebna pažnja posvećena je logističkim pitanjima: prebacivanju velikog kontigenta sa jednog kraja Evrope na drugi usled „invazije uslovnog neprijatelja sa istoka“.

Na programu su, još vežbe na nacionalnom nivou u kojima će učestvovati saveznici. Takođe, na Islandu su završene vežbe „Severni viking“ na kojima je uvežabavano patroliranje vazdušnim prostorom, pomorske akcije i obalska odbrana.

Hemijsko-biološke snage na proveri

U Slovačkoj su u nedelju počele vežbe „Toksična dolina“, na kojima učestvuju hemijsko-biološke snage.

U Mađarskoj od kraja avgusta traje „Hrabri ratnik“, već druge vežbe ove godine. Tamo je angažovana multinacionalna borbena grupa.

 

 

 

Paralelno, u Letoniji traju „Namejs“, uz učešće multinacionalne divizije „Sever“, formirane 2019.g. Alijansa je objavila da je ova formacija potpuno pripremljena.

Provera mehanizovanih jedinica u Finskoj

Od 30. oktobra do 12. novembra u Finskoj će biti održane vežbe „Hamer 2024“, na kojima će biti proverene mehanizovane jedinice.

Završava se ciklus pomorskih manevara u Turskoj i Bugarskoj – „Mavi Balina“ i „Posejdon ‘24“. U prvom slučaju, glavna pažnja biće posvećena podmorničkim snagama, a u drugom, borbi protiv pomorskih mina.

Takođe, vežbe će biti održane u Španiji i Italiji, ali to već nije u blizini ruskih granica.
Kad je u pitanju NATO, ovo nije ništa novo. Brisel kontinuirano postaje sve aktivniji na istočnom krilu.

U maju su završene vežbe „Nepokolebljivi branilac“, najveće vežbe od Hladnog rata. Četiri meseca, 90 hiljada vojnika iz svih 32 zemalja NATO, uključujući Švedsku, koja tek što je postala članica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Žene treba poštovati, puno raditi, a u jelu i piću biti umeren! Deda Radiša napunio 100 godina, a ovo su njegovi saveti za dug život (FOTO)
Društvo

Žene treba poštovati, puno raditi, a u jelu i piću biti umeren! Deda Radiša napunio 100 godina, a ovo su njegovi saveti za dug život (FOTO)

Okružen rodbinom, familijom i prijateljima, Radiša Babić iz Čačka oduvao je ovog septembra svećice sa neverovatnim okruglim brojem 100. Bistrog uma i zdravog duha mu ne nedostaje, tako da ovaj starina na najbolji način pokazuje da su godine samo broj. Na oduševljenje svih održao je na ovaj poseban dan i slavljenički govor.

15.09.2024

15:45

TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija