• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/AL Džazira

20.09.2024

09:00

Nešto opasno smrdi! Istraga napada pejdžerima stigla do Bugarske!

Shutterstock

Vesti

Nešto opasno smrdi! Istraga napada pejdžerima stigla do Bugarske!

Podeli vest

Bugarska i Norveška su se u četvrtak našle u središtu globalne potrage za dobavljačem koji je Hezbolah snabdeo hiljadama pejdžera koji su ove nedelje eksplodirali u Libanu, zadavši velik udarac toj grupi.

Bezbednosni izvori su rekli da je Izrael odgovoran za eksplozije u utorak u kojima su ubijene najmanje 32 osobe, a ranjeno više od 4.000. Još nije poznato kako i uz čiju pomoć je napad pejdžerima izveden, a do sada su otkriveni mogući tragovi u Tajvanu, Mađarskoj i Bugarskoj.

Nije jasno kako i kada su pejdžeri pretvoreni u oružja koja se mogu aktivirati na daljinu. Isto pitanje i dalje stoji za stotine Hezbolahovih tokivokija koji su eksplodirali u sredu u drugom talasu napada.

Prema jednoj teoriji, pejdžeri su preuzeti nakon što su izašli iz fabrike, pa im je dodat eksploziv. Druga teorija kaže da je Izrael imao kontrolu nad celim lancem - od proizvodnje.

Bugarske vlasti su u četvrtak rekle da su njihovo ministarstvo unutrašnjih poslova i obaveštajne službe započele istragu mogućih veza jedne kompanije s ovim slučajem. Nisu imenovali kompaniju koju istražuju.

Bugarska kompanija prodala pejdžere Hezbolahu

Lokalni mediji su izvestili da je sofijska kompanija Norta Global omogućila prodaju pejdžera Hezbolahu. Pozivajući se na bezbednosne izvore, nacionalna televizija bTV je objavila da je 1,6 miliona evra povezanih s transakcijom prošlo kroz Bugarsku i otišlo u Mađarsku. Rojters nije mogao odmah da potvrdi te navode.

Osnivač Nort Globala Rinson Jose živi u Norveškoj, a odbio je komentiriše pejdžere. Prekinuo je telefonski poziv kada je upitan o poslovanju u Bugarskoj.

Njegove komšije u tihom predgrađu Osla rekle su da ne znaju mnogo o njemu. Amund Djuve, šef kompanije DN Media, gde Jose trenutno radi, za Rojters je rekao da zna za izveštaje i da je upozorio policiju i obaveštajne službe. Kazao je da je Jose na putu prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Gluvi telefoni - od Tajvana do Mađarske

Na fotografijama uništenih pejdžera koje je Rojters analizirao može se videti oblik koji odgovara uređajima koje proizvodi tajvanska kompanija Gold Apollo. Kompanija je u sredu rekla da pejdžere proizvodi preduzeće BAC Consulting iz mađarskog glavnog grada Budimpešte.

Vlasnica i šefica mađarske kompanije Kristiana Barsoni-Arkiđakono nije odgovorila na više zahteva za komentarom telefonskim pozivima i tekstualnim porukama.

U sredu je za NBC News rekla da je njena kompanija sarađivala s tajvanskom kompanijom Gold Apolo, ali da nije imala nikakve veze s izradom pejdžera.

“Ja sam samo posrednik, mislim da ste pogrešno shvatili”, kazala je za NBC.

Mađari: Bugari prodali

Mađarski portal Telex je citirajući svoje izvore objavio da je prodaju pejdžera omogućila kompanija Norta Global.

Sedište bugarske kompanije je registrovanu u zgradi u glavnom gradu Sofiji, gdje je prema lokalnom registru prijavljeno gotovo 200 drugih preduzeća, ali kompaniju tamo nisu mogli da pronađu.

Advokat Vladimir Kuzmanov, koji je rekao da predstavlja Nort Global, bio je prisutan na adresi, ali odbio je da odgovori na Rojtersova pitanja u četvrtak.

Hezbolah mislio da naručuje pejdžere iz Azije

Libanski sigurnosni izvor je za Reuters rekao da je Hezbolah mislio da naručuje pejdžere od kompanije Gold Apollo te da se proizvode u Aziji, a ne u Evropi.

Izvor je dodao da je Hezbolah smatrao da bi bilo mnogo lakše za izraelsku obaveštajnu službu Mosad da deluje u Mađarskoj.

“Moguće je da je Mosad osnovao evropsku kompaniju”, rekao je izvor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30