• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.09.2024

14:10

Da li je ovo demokratija? Američka savezna država pogubila zatvorenika koristeći gas!

Shutterstock/printscreen

Vesti

Da li je ovo demokratija? Američka savezna država pogubila zatvorenika koristeći gas!

Podeli vest

Američka država Alabama pogubila je osuđenika na smrt koristeći gas azota, što predstavlja drugu upotrebu kontroverzne metode, za koju neki kritičari tvrde da je ravna mučenju.

Pogubljenje azotnom hipoksijom podrazumeva zamenu kiseonika koji udiše zatvorenik sa 100% azotom.

Pristalice ovog metoda tvrde da će osoba koja se pogubljuje verovatno izgubiti svest ubrzo u postupku, što ga čini humanijim od drugih metoda.

Drugi stručnjaci su, međutim, izrazili zabrinutost da bi to moglo dovesti do preteranog bola i mučenja, rekavši da ne postoji način da se tačno utvrdi da li ili kada osoba izgubi svest kada je izložena koncentrovanom gasu azota.

U četvrtak, komesar Odeljenja za popravne kazne Alabame Džon Ham saopštio je na konferenciji za novinare da je 59-godišnji Alan Judžin Miler pogubljen ovom metodom i da je proglašen mrtvim u 18:38 po lokalnom vremenu u zatvoru Atmore.

Prema reporteru Asošiejted presa koji je bio prisutan na pogubljenju u četvrtak, Miler se „tresao i drhtao na kolicima oko dva minuta, dok se telo povremeno povlačilo za držače.

Nakon toga je usledilo oko šest minuta periodičnih gutajućih udisaja pre nego što je utihnuo.

Foto: EPA

 

U svojim poslednjim rečima, Miler je takođe navodno tvrdio da „nije uradio ništa da bi bio ovde“ i zamolio svoju porodicu i prijatelje da se „brine“ o nekome.

U svom izveštaju, Ham je potvrdio dva minuta drhtanja, navodeći da je trebalo očekivati nevoljne pokrete tela pošto je telo iscrpljeno kiseonikom.

„To nije ništa što nismo očekivali“, rekao je komesar i potvrdio da je „sve proteklo po planu i po našem protokolu“.

Miler je osuđen za ubistvo trojice muškaraca tokom pucnjave na radnom mestu 1999. godine. 2022. je tražio da ga usmrti azotnom hipoksijom, ali je njegov zahtev tada odbijen.

Foto: EPA

 

Umesto toga, Miler je trebalo da bude pogubljen smrtonosnom injekcijom u septembru 2022. godine, ali je pokušaj prekinut nakon što su zvaničnici rekli da nisu mogli da pristupe njegovim venama na vreme.

Država je na kraju pristala da ga pogubi azotnom hipoksijom, ali Miler je osporio metod nakon što je prvi put upotrebljen u januaru da se okonča život osuđenog na smrt Keneta Judžina Smita.

Tokom Smitovog pogubljenja, svedoci su rekli da su ga videli kako se trese i grči na kolicima nekoliko minuta pre nego što je umro.

U saveznoj tužbi, Miler je osporio Alabamaov protokol o hipoksiji azota, tvrdeći da bi mu to prouzrokovalo nepotrebnu patnju. Tužba je rešena prošlog meseca, ali su uslovi ostali poverljivi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vučić odlikovao stalnog predstavnika UAE pri UN
Politika

Vučić odlikovao stalnog predstavnika UAE pri UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je danas u Njujorku Orden srpske zastave drugog stepena Muhamedu Isi Abušahabu, izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru, stalnom predstavniku Ujedinjenih Arapskih Emirata pri UN.

27.09.2024

15:43

Nebojša Bakarec: Šta je to "Vouk" (ne)kultura?
Kolumne

Nebojša Bakarec: Šta je to "Vouk" (ne)kultura?

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se 22.09.2024. na drugoj plenarnoj sesiji Samita o budućnosti u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Održao je sjajan govor o tome kako Srbija ne želi da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti, istovremeno kritikujući „Woke“ („Vouk“ pokret).

27.09.2024

15:29

Kancelarija za IT i eUpravu glavni motor digitalne transformacije javne uprave: Srbija spremno dočekuje uspostavljanje Digitalnog novčanika
Društvo

Kancelarija za IT i eUpravu glavni motor digitalne transformacije javne uprave: Srbija spremno dočekuje uspostavljanje Digitalnog novčanika

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović je gostujući u Vestima Euronews-a govorio o važnosti uspostavljanja Digitalnog novčanika, kao i značaju uspostavljenog Centralnog registra stanovništva kao ključnim mehanizmima koji olakšavaju administrativne procedure građana. Naime, Evropska unija intenzivno radi na standardizaciji Digitalnog novčanika u vidu mobilne aplikacije koji će predstavljati jedno od rešenja da se na jednom mestu čuvaju lična dokumenta građana: vozačka dozvola, lična karta, zdravstveno osiguranje i dr.

27.09.2024

15:25

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"! (VIDEO)

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata
Partizan

Dva lica Partizana iz prvog Savinog mandata

Vratio se! Legendarni srpski fudbaler Savo Milošević (51) danas je drugi put promovisan u šefa stručnog štaba fudbalskog kluba Partizan. Vratio se posle četiri godine, mada deo navijača smatra da nikad nije trebalo ni da odlazi. Ipak, drugi deo smatra da ni on neće ništa popraviti, a ovde su samo neke činjenice koje su obeležile njegov prvi boravak u redovima posrnulog giganta iz Humske!

27.09.2024

15:21

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija