• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.10.2024

08:10

Zajedno protiv terorizma? Rusija odlučila da učvrsti odnose sa Avganistanom! Moskva skida Talibane sa terorističke liste!

Shutterstock

Vesti

Zajedno protiv terorizma? Rusija odlučila da učvrsti odnose sa Avganistanom! Moskva skida Talibane sa terorističke liste!

Podeli vest

Moskva će ukloniti talibane sa liste terorističkih organizacija, rekao je u petak novinarima Zamir Kabulov, izaslanik ruskog predsednika u Avganistanu. Promenu je potvrdio i Aleksandar Bortnikov, šef Federalne službe bezbednosti (FSB), koja je odgovorna za borbu protiv terorističkih pretnji.

Rusija je bila među prvim nacijama koje su uspostavile kontakte sa talibanskom vladom nakon što je preuzela vlast u Avganistanu 2021. Rusija, međutim, nije formalno priznala tu grupu kao vladajuću silu u zemlji.

Grupa je preuzela vlast u Kabulu tokom poslednje faze užurbanog povlačenja američkih trupa, čime je okončana 20-godišnja zapadna okupacija Avganistana.

Vlada predsednika Ašrafa Ganija, koju podržava Vašington, pobegla je iz zemlje, kao i mnogi građani koji su pomogli Amerikancima.

U maju je Kabulov opisao talibane kao „definitivno nisu naši neprijatelji“.

Obraćajući se novinarima u petak, visoki diplomata je izjavio da rusko ministarstvo spoljnih poslova i FSB rade sa drugim vladinim agencijama na formalizovanju uklanjanja talibana sa nacionalne terorističke liste.

- Osnovnu odluku o ovom pitanju već je donelo rusko rukovodstvo“, rekao je on i dodao da je potrebno dozvoliti sve pravne procedure. To bi zahtevalo „skrupulozan rad advokata, parlamenta i drugih državnih agencija - rekao je Kabulov.

Diplomata je izrazio nadu da će "konačna odluka biti objavljena u bliskoj budućnosti".

Foto: EPA

 

Šef FSB-a je u petak rekao da Moskva završava uklanjanje talibana sa crne liste.

Prema Bortnikovu, ovaj potez bi otvorio put za „pragmatičnu saradnju“ sa grupom, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala i ISIS-K, regionalnog ogranka Islamske države.

ISIS-K preuzela je odgovornost za nekoliko napada na rusko tlo ove godine, uključujući upad u muzički prostor u blizini Moskve u martu, u kojem je poginulo 145 ljudi.

Rusija je 2003. stavila talibane na crnu listu.

Vlasti su tada saopštile da je ta grupa povezana sa islamističkom pobunom na severnom Kavkazu i da je odgovorna za otmicu ruskog civilnog aviona 1995. godine.

Foto: EPA

 

Stav Moskve prema grupi počeo je da se menja nakon što su pobunjenici u velikoj meri poraženi kod kuće. Promena je dodatno podstaknuta usponom ISIS-a sredinom 2010-ih.

Predsednik Vladimir Putin je u julu priznao da talibani de fakto kontrolišu Avganistan.

- U tom smislu, talibi su naši saveznici u borbi protiv terorizma - rekao je Putin i dodao da je Moskva dobila „određeni signal“ da je grupa spremna za saradnju.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u junu da Rusija neće priznati talibansku vladu dok ne ispuni nekoliko uslova, kao što su posvećenost borbi protiv trgovine drogom i terorizmom i „poštovanje osnovnih prava svih naroda u Avganistanu“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nalog patrijarha Porfirija: SPC daje 100.000 evra za pomoć BiH
Društvo

Nalog patrijarha Porfirija: SPC daje 100.000 evra za pomoć BiH

Saznavši u dalekoj Kanadi, gde se nalazi u kanonskoj poseti tamošnjem sveštenstvu i vernom narodu, za katastrofalne poplave u Hercegovini, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je dao nalog Verskom dobrotvornom starateljstvu u Beogradu da preko Eparhije zahumsko-hercegovačke najugroženijim porodicama uputi jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000 evra.

05.10.2024

09:10

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija