• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.10.2024

14:10

(VIDEO) Strava i užas na Floridi, ima mrtvih, 3,2 miliona kuća bez struje! Pravi horor tek dolazi, "ujutru će biti leševa"!

printscreen

Vesti

(VIDEO) Strava i užas na Floridi, ima mrtvih, 3,2 miliona kuća bez struje! Pravi horor tek dolazi, "ujutru će biti leševa"!

Podeli vest

Uragan Milton pogodio je danas Atlantski okean nakon što je prošao Floridom, doneo snažan vetar i kišu i izazvao salvu tornada, u kojima su nastradale najmanje četiri osobe. Čak 3,2 miliona kuća trenutno je bez struje, ali je najgore prošlo bez katastrofalnih poplava, kako se strahovalo.

Oluja je poslednjih sati krenula ka jugu i noćas se spustila na kopno kao oluja treće kategorije u Sijesta Kiju, oko 112 kilometara južno od Tampe, preneo je AP, da bi kasnije oslabila, javlja Rojters.

U Sent Petersburgu je palo više od 40 centimetara kiše, što je navelo Nacionalnu meteorološku službu da upozori na pojavu poplava kako u oblasti Tampe, tako i u drugim delovima zapadne i centralne Floride.

Zvaničnici su jutros ponovili da opasnost nije prošla u mnogim delovima Floride, a upozorenja o tropskim olujama su na snazi za veći deo istočno-centralne obale.

Zvaničnici u teško pogođenim okruzima Hilsboro, Pajnenilas, Sarasota i Li pozvali su stanovnike da ostanu kod kuće, upozoravajući na oborene dalekovode, drveće na putevima, blokirane mostove i poplave.

 

 

Zbog oluje veliki deo Floride, sa više od 3,2 miliona domaćinstava i preduzeća je bez struje.

Otprilike 90 minuta nakon što je stigao na kopno, Milton je opao na oluju druge kategorije, da bi rano jutros prešao u oluju prve kategorije, uz vetar brzine od oko 135 kilometara na sat, a napustio je Floridu u blizini Kejp Kanaverala.

Oluja je zahvatila region dve nedelje nakon što je uragan Helen poplavio ulice i kuće na zapadu Floride i uzeo najmanje 230 života širom juga.

Vlasti su izdale naloge za obaveznu evakuaciju u 15 okruga na Floridi. Više od 60 odsto benzinskih pumpi u Tampi i Sent Petersburgu je sinoć ostalo bez goriva, navodi se u Karti cena na nacionalnim benzinskim pumpama u SAD GasBadi.

Melani Bevan, načelnica gradske policije u Bredentonu izjavila je uoči dolaska oluje da je njena ekipa premestila više od 45.000 jedinica imovine, dokaza, oružja i opreme na sigurno mesto.

 

 

- Nivo vode već je porastao za oko metar, a mi se još uvek oporavljamo od uragana Helena, koji nas je pogodio prošle nedelje - dodala je ona.

Crni marker

Bevan je napomenula da su u prvim satima dolaska Miltona zabeleženi „značajni vetrovi“, ali da je „druga polovina oluje mnogo gora“.

- Snažno nas udara, beležimo nalete vetra do 180 km/h. Vidimo kako krovovi lete, drveće se lomi i nosi unaokolo. Napolju je veoma opasno - izjavila je ona.

 

 

Na pitanje o planovima za spasavanje onih koji su odlučili da ne evakuišu, Bevan je odgovorila:

- Ne mislim da će to biti spasavanje kada oluja prođe... Verovatno ćemo ujutro pronaći tela.

Takođe je rekla da su policajci savetovali stanovnicima da crnim markerom na ruke napišu svoja imena i imena najbližih rođaka, „kako bismo mogli pronaći nekoga ko će doći po njihova tela“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)
Live TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)

Viktor Orban održao je govor u Strazburu u zgradi Evropskog parlamenta u kome je pomenuo Srbiju. On je rekao da je naša zemlja ključna za Zapadni Balkan. Prema njegovim rečima, ključ sIgurnosti EU je u tome da se čitav Zapadni Balkan priključi EU i istakao je da će Balkan ostati nestabilna regija dokle god Srbija ne bude članica EU. Na ovu tremu u "Info jutru" govorio je Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost. U program se uključio i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije.

10.10.2024

12:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija