• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.10.2024

09:10

(VIDEO) Rat na pomolu! Kim digao u vazduh puteve i pruge na granici! Vojska Južne Koreje odmah žestoko odgovorila!

Reuters/shutterstock

Vesti

(VIDEO) Rat na pomolu! Kim digao u vazduh puteve i pruge na granici! Vojska Južne Koreje odmah žestoko odgovorila!

Podeli vest

Nakon što je obećala da će prekinuti drumski i železnički saobraćaj sa Južnom Korejom, koji je nekada bio simbol međukorejske saradnje, Severna Koreja je uništila delove svojih saobraćajnica koji su je povezivali sa Južnom Korejom, saopšteno je danas iz Združenog generaštaba južnokorejske vojske (JCS).

Navodi se da su, kao odgovor na ovo, južnokorejske trupe ispalile hice upozorenja južno od demarkacione linije koja deli sve susedne zemlje.

Prošle nedelje, severnokorejska vojska je najavila plan da "potpuno odvoji" teritoriju Severne Koreje od Južne Koreje, navodeći da je obavestila američku vojsku o tom potezu kako bi "sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe", prenosi agencija Jonhap.

Dve Koreje su povezane putevima i železnicama duž Gjeongui linije, koja povezuje južnokorejski pogranični grad Paju sa severnokorejskim Kaesongom i Donghai linije duž istočne obale.

Ovaj potez je preduzet u trenutku kada Severna Koreja pojačava međukorejske tenzije nakon što je njen vođa Kim Džong-un krajem prošle godine definisao dve Koreje kao "dve neprijateljske države", preduzimajući korake za rušenje međukorejskih kopnenih ruta.

Severna Koreja je od tada uklonila ulične svetiljke i postavila mine duž svoje strane Gjeongui i Donghai linija i rasporedila vojnike za izgradnju protivtenkovskih barijera i jačanje ograde od bodljikave žice na svojoj strani Demilitarizovane zone koja deli dve zemlje.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je Severna Koreja saopštila da je ovog meseca južnokorejska vojska tri puta slala dronove iznad Pjongjanga.

Kim Jo-Džong, uticajna sestra severnokorejskog lidera, upozorila je na "užasnu katastrofu" ako južnokorejske bespilotne letelice ponovo budu detektovane iznad Pjongjanga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ko je krivac: Visoke trgovačke marže - monopolsko ponašanje ili inflatorni pritisak?
Društvo

Ko je krivac: Visoke trgovačke marže - monopolsko ponašanje ili inflatorni pritisak?

Zbog sumnje da su se dogovarali o cenama, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv Delezea, Merkatora, Univereksporta i Disa. Još pre nekoliko meseci premijer Vučević je rekao da Vlada sa Narodnom bankom ispituje ko se i koliko ugrađuje u cene, i najavio mogućnost da se u istragu uključi i Bia. Poljoprivrednici već duže vreme ukazuju na veliku razliku između otkupnih i cena na rafovima, kao i da ih trgovci ugrožavaju uvozom.

15.10.2024

09:02

TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)
Live TV

Sukobi u svetu počinju da prete i Balkanu? Srpski narod koji živi bilo gde van matice uzurpiran je i mučen! (VIDEO)

Uprkos svim mirovnim konferencijama,, svet i dalje srlja ka kolapsu. Sukobi su sve veći, a za to vreme mi se trudimo koliko možemo da sve to izbegnemo. Balansiramo koliko možemo da ne bismo postali deo tog haosa koji je sve veći i sve širi. Da li ćemo uspeti da sprečimo "zapaljivanje" Balkana, a čini se da velike sile baš to hoće. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, pukovnik u penziji MIloje Pršić i Marko Šćepanović, savetnik potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

14.10.2024

20:05

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka