• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.10.2024

13:25 >> 17:10

Oči celog sveta uprte u zemlju nadomak Rusije! Istorijska odluka na pomolu: Rezultat ovih izbora može imati ozbiljne posledice!

EPA

Vesti

Oči celog sveta uprte u zemlju nadomak Rusije! Istorijska odluka na pomolu: Rezultat ovih izbora može imati ozbiljne posledice!

Podeli vest

Parlamentarni izbori u Gruziji održaće se u subotu, 26. oktobra, a birači će morati da donesu najvažniju odluku i izaberu dalji put razvoja zemlje - nastavak saradnje sa Rusijom ili potpuno okretanje ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

"Gruzijski san - Demokratska Gruzija"

Gruzijski san, stranka koju mnogi na Zapadu optužuju za saradnju sa Rusijom, je sadašnja vladajuća stranka u zemlji, koja deluje u saradnji sa pokretom Narodna moć. Prvi put je osvojio većinu u parlamentu 2012. godine i od tada ga održava. 

Njen osnivač je biznismen Bidzina Ivanišvili, koji je prema Forbsu jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Bio je 10. premijer Gruzije od 2012. do 2013. godine. On je takođe prvi broj na izbornoj listi.

Što se tiče Rusije i Zapada, Gruzijski san se pridržava pragmatične politike. Odbija da se pridruži antiruskim sankcijama, uprkos pretnjama EU, jer bi to moglo značajno naštetiti ekonomskom prosperitetu zemlje.

Foto: EPA

 

Obećavaju da će ojačati instituciju porodice i značaj crkve, povećati tranzitnu ulogu Gruzije u regionu, postići samodovoljnost u energetskom sektoru, razviti biznis i vinarstvo, zdravstvenu zaštitu i socijalni sektor, kao i potpuno se osloboditi siromaštva i nezaposlenosti do 2030. godine.

Vladajuća stranka Gruzijski san - Demokratska Gruzija, iako ide na izbore u koaliciji sa Narodnom snagom, koju su stvorili njeni bivši poslanici, zadržala je svoje ime.

"Jedinstvo je nacionalni pokret"

Ova partija je glavni protivnik vladajuće stranke. To je koalicija Evropske Gruzije i Strategijom Aghmašenebeli (Strategija graditelja). 

Njen osnivač je Mihail Sakašvili, bivši predsednik zemlje. Sada je zatvoren zbog brojnih zločina, ali čak i iza rešetaka ponekad učestvuje u životu stranke. Prvi broj na izbornoj listi je Tina Bokučava, član parlamenta. Ona je takođe najavila izborni program stranke.

Predstavnici UNM-a nameravaju da ukinu nedavne zakone visokog profila - o stranim agentima i zaštiti porodičnih vrednosti, a zatim zaključe sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama i bezviznom režimu. Oni takođe planiraju da puste Mihaila Sakašvilija iz zatvora iz zdravstvenih razloga.

"Koalicija za promene"

Udruženje se sastoji od stranaka "Akhali", "Girči - više slobode" i "Droa". Koalicija će biti broj 4 na glasačkom listiću.

U svom izbornom programu, stranka naglašava da će sprovesti sve reforme koje je Evropska komisija preporučila za pristupanje EU, ubrzati razvoj privrede, stvoriti moderan obrazovni sistem i ojačati samoupravu u regionima kako bi tržište učinilo slobodnijim.

Partijski rejting

Istraživanje stanovništva sprovedeno je od kraja septembra do početka oktobra. Najupečatljivija istraživanja javnog mnjenja naručila su tri gruzijska TV kanala.

Prema kanalu Formula TV, objavljenom 5. oktobra:

Gruzijski san – 33%;
"Jedinstvo – Nacionalni pokret" – 19%;
"Koalicija za promene" – 13%;
"Jaka Gruzija" – 12%;
"Za Gruziju" – 11%.

Uobičajene glasačke kutije će biti uklonjene, umesto njih će se koristiti elektronske mašine, koje će moći da ubrzaju proces brojanja glasova i smanje uticaj ljudskog faktora. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija