• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.10.2024

22:00

NATO se nije usudio da uzdrma njen suverenitet! Ova država se ponovo izvukla iz domašaka alijanse!

Shutterstock

Vesti

NATO se nije usudio da uzdrma njen suverenitet! Ova država se ponovo izvukla iz domašaka alijanse!

Podeli vest

Šef nove kancelarije NATO u Ženevi Hoakin Molina izjavio je danas da njegov položaj ne narušava neutralnost zemlje domaćina jer nije nadležan za odnose sa Bernom.

- Moja kancelarija nema nikakve veze sa bilateralnim poslovima. To je nešto što je dogovoreno između Brisela i Berna. prisustvo kancelarije za vezu ovde ni na koji način ne utiče na švajcarsku neutralnost, niti na razgovore između Švajcarske i NATO - rekao je Molina u prvom intervjuu za švajcarske medije nakon preuzimanja funkcije, prenosi Svis info.

Molina je odbio da prokomentariše nedavni izveštaj Komisije za budućnost bezbednosne politike, koju je naručila švajcarska predsednica Viola Amherd, a u kojem se preporučuju bliže veze Švajcarske i NATO-a.

On je podsetio da je NATO uvek radio sa međunarodnim organizacijama u Ženevi, mnogo pre otvaranja kancelarije.

- U širem smislu, međunarodna bezbednost je sve važnija u pejzažu sa kojim se suočavamo. A NATO je posvećen međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava - rekao je Molina.

On je dodao da Alijansa takođe želi da pokaže da nije samo odbrambeni vojni savez, jer sada se, kako je naveo, "pozicionira na veoma širokom pristupu bezbednosti, od sajber pretnji do migranata, klimatskih promena i borbe protiv terorizma''.

- Nedavni samit NATO u Vašingtonu dao je visoko mesto međunarodnom humanitarnom pravu. Činjenica da su Ženevske konvencije i NATO pokrenute iste godine u stvari nije slučajnost. Svet je odgovorio na pristup koji je postojao posle Drugog svetskog rata - istakao je on.

Kako je naveo, međunarodno humanitarno pravo NATO je testirao u nekoliko sukoba. "Odluka o intervenciji na Balkanu 1990-ih bila je upravo odgovor na kršenje ovog zakona i ljudskih prava. Da li su svi problemi rešeni?

Jasno da nisu, ali to nije krivica NATO. Bili smo deo rešenja", tvrdi Molina. Molina je istakao da će NATO nastaviti da čvrsto podržava Ukrajinu, ali je odbio da komentariše da li će se ta zemlja uskoro pridružiti Alijansi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija