• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.08.2020

10:04

SPREMNI ODLAZIMO U VAŠINGTON! Đurić: Bićemo otvoreni za razgovore o ekonomiji!

Vesti

SPREMNI ODLAZIMO U VAŠINGTON! Đurić: Bićemo otvoreni za razgovore o ekonomiji!

Podeli vest

Srpska strana na sastanak u Vašingtonu 4. septembra odlazi spremna za konstruktivan razgovor, i biće otvorena za razgovor o ekonomiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.



- Namera domaćina da fokus stavi na ekonomiju koincidira sa našim stavom da je u čitavom regionu u cilju zajedničkog razvoja potreba slobodan protok ljudi, kapitala, robe i usluga, uklanjanje barijera i bolje ekonomsko povezivanje - rekao je on u razgovoru za Večernje novosti.

On je rekao je da je Priština spremna da gazi i sopstvene zakone i da međunarodna zajednica mora da u ime svojih vrednosti kaže poslednju reč oko ugrožavanja srpskih svetinja na KiM.

- Kao odgovoran narod mi ćemo preduzeti mere kako bismo zaštitili svoju baštinu i za predsednika Aleksandra Vučića to je prioritet - rekao je on.

Dodao je da KFOR ne bi trošio snage na obezbeđenje svetih mesta da ne postoje kredibilne procene o njihovoj ugroženosti.

- Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji nikada neće biti bilo šta drugo osim srpske. To uopšte nije tema za diskusiju - rekao je on i dodao da neodgovorni pojedinci iz Prištine uzimaju za taoce naše crkve i manastire kako bi iznudili nešto od Beograda.

Ðurić je ocenio da je međunarodna zajednica u prošlosti pokazala neograničen kapacitet za gledanje kroz prste Prištini.

- Položaj naše crkve i bezbednost našeg kulturnog i duhovnog nasleđa na KiM je verujem i za Brisel sa one strane dopustivog, jer, ako ništa drugo, reč je o evropskom hrišćanskom nasleđu i svetskoj kulturnoj baštini - rekao je on.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da su orahovački vinogradi "kosovska Toskana" Ðurić je rekao da je Metohija bila i ostaće srpska.

- Vino iz Orahovačkog vinogorja služilo se na dvorovima Nemanjića. Car Dušan je prema predanju dao da se izgradi vinovod od Velike Hoče do Prizrena. Srbi u tom kraju i danas ljubavlju prema zemlji svojih predaka i slaveći Svetog Trifuna, proizvode najkvalitetnija vina", rekao je on i dodao da neke vinarije tamo funkcionišu uz podršku Kancelarije za KiM - izjavio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set