• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.05.2024

19:27

Uklonite ovu crkvu, želimo džamije! Crkva Svete Trojice kod Peći oskrnavljena grafitima sa porukama verske mržnje (FOTO)

Eparhija raško-prizrenska

Vesti

Uklonite ovu crkvu, želimo džamije! Crkva Svete Trojice kod Peći oskrnavljena grafitima sa porukama verske mržnje (FOTO)

Podeli vest

U selu Naklo kod Peći, nepoznati počinioci provalili su u crkvu posvećenu Svetoj Trojici, koja se renovira, i po zidovima ispisali grafite sa porukama verske mržnje.

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijeg napada na crkvu Svete Trojice.

Prema izveštaju koji je Eparhiji dostavio parohijski sveštenik u Peći, nepoznata lica su provalila i ispisala grafite u crkvi, među kojima su i poruke "Alahu Ekber", kao i na "uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu" i "ne želimo crkve, želimo džamije...islam je jedina prava vera!", na albanskom jeziku.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je incident usledio nakon odluke kosovskih vlasti da patrijarhu i episkopima Srpske Pravoslavne Crkve zabrane ulazak na Kosovo, čime su im onemogućili služenje svete liturgije i početak redovnog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora u manastiru Pećka Patrijaršija, kako se to činilo još od 14. veka, ukazuju iz Eparhije raško-prizrenske.

 

Crkva je posvećena Svetoj Trojici, i spaljena je u martovskim neredima 2004. godine. Obnova je počela 2020. godine kada su očišćene porta i groblje.

Kasnije je ograđena porta zajedno sa grobljem,postavljena je stolarija i urađen je krov na crkvi.

U ovom selu je pre 2004. živelo 300 pravoslavnih Srba, čijom je inicijativom obnova ove crkve i započela.

"Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i posebno su učestali poslednjih meseci. Najvećim delom ovi napadi na crkve i privatnu imovinu imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve", poručuje Eparhija raško-prizrenska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set