• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.08.2024

20:27

Poslednji je trenutak da Kurti bude sprečen! Ministarstvo spoljnih poslova Srbije o drami na Kosovu i Metohiji

Reuters

Vesti

Poslednji je trenutak da Kurti bude sprečen! Ministarstvo spoljnih poslova Srbije o drami na Kosovu i Metohiji

Podeli vest

Zahtevamo od prijatelja i partnera u međunarodnoj zajednici, kao i od međunarodnih organizacija koje deluju na Kosovu i Metohiji, da hitno zaštite srpski narod od terora prištinskih vlasti predvođenih Aljbinom Kurtijem.

- Upad do zuba naoružanih pripadnika Kurtijeve specijalne policije u institucije od kojih zavisi fizički opstanak Srba u četiri opštine na severu Kosova i Metohije vrhunac je antisrpske, anticivilizacijske i antievropske politike Prištine i predstavlja opasan korak ka eskalaciji najširih razmera.

Oni koji se nalaze na Kosovu i Metohiji po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i odgovaraju za bezbednost svih građana na Kosovu i Metohiji ne smeju da budu nemi posmatrači terora koji Kurti sprovodi, rušeći šanse za kompromisno i mirno rešavanje problema u južnoj srpskoj pokrajini. 

Beograd dosledno poziva na mir i dijalog, a Priština, budući da do sada nije na adekvatan način sankcionisana zbog permanentnog rušenja dijaloga i nasilja nad srpskim narodom, čini sve da situacija na terenu bude u toj meri promenjena da svaki dijalog postane izlišan. 

Poslednji je trenutak da Kurti bude sprečen u namerama da na zapadnom Balkanu raspali nove sukobe i dovrši plan etničkog čišćenja koji je samo u proteklih godinu i po dana rezultirao iseljavanjem 15 odsto Srba sa Kosova i Metohije, što konstatuje i Međunarodna krizna grupa. 

Umesto Kurtijevog nasilja i samovolje hitno nam je potrebna reafirmacija i oživljavanje dijaloga, jer politika Prištine ne doprinosi miru i pred sve odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici stavlja teške i opasne izazove, jer je očigledna uvertira u humanitarnu katastrofu i veoma ozbiljnu destabilizaciju regiona- navodi se u Saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set