• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.10.2024

17:20

Svetsko priznanje za našu zemlju! Švajcarski nedeljnik "Veltvohe" nazvao Srbiju ekonomskim čudom Balkana

instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

Svetsko priznanje za našu zemlju! Švajcarski nedeljnik "Veltvohe" nazvao Srbiju ekonomskim čudom Balkana

Podeli vest

Švajcarski nedeljnik "Veltvohe" je u svom najnovijem broju objavio poseban dodatak "Srbija - čudo Balkana" u kom je predstavljen napredak Srbije u oblasti ekonomije, infrastrukture i digitalizacije, a direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je danas da će njegova kancelarija nastaviti u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova da predstavlja Srbiju u svetu.

"Želim da zahvalim našem ambasadoru u Bernu Goranu Bradiću i njegovom zameniku Bojanu Stojanoviću koji su uložili veliki trud i pružili sve potrebne informacije na nemačkom jeziku kako bi ovaj dodatak posvećen Srbiji bio kompletan", rekao je Gujon, navedeno je u saopštenju.

Zahvalio je i uglednom švajcarskom nedeljniku, koji ima  tradiciju dugu 91 godinu postojanja.
Dodatak ističe uspehe Srbije potkrepljene tekstovima o istaknutim ličnostima iz ekonomskog, političkog i kulturnog života, a posebna pažnja posvećena je srpskoj istoriji, izazovima i žrtvama koje je srpski narod podneo tokom ratova 20. veka, navodi se u saopštenju Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

Poseban deo je posvećen AP Kosovu i Metohiji, gde se navodi da je to kolevka nacije kao što je izvorna Švajcarska za Švajcarce.

Takođe, list piše da su mnoge pravoslavne crkve i manastiri na AP KiM porušeni i spaljeni od albanskih ekstremista, a da su mnogi od tih objekata bili stari vekovima, navodi se u saopštenju.
Gujon je rekao da je prepoznat napredak Srbije u oblasti ekonomije, infrastrukture i digitalizacije.
"Ovakav objektivan i detaljan način predstavljanja Srbije doprinosi boljem razumevanju naše zemlje u međunarodnoj javnosti, posebno na nemačkom govornom području. Posebno zahvaljujem na isticanju istorijske borbe srpskog naroda za slobodu, kao i na pažnji posvećenoj ličnostima poput Nikole Tesle, Novaka Đokovića i Aleksandra Vučića koji svojim vrednim radom i talentom predstavljaju Srbiju u najboljem svetlu", rekao je Gujon.

Kako je saopšteno, u dodatku se podseća i na ekskluzivni intervju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je "Veltvohe" objavio početkom juna kada je izazvao veliku međunarodnu pažnju svetske javnosti.

Urednik i istoričar Kristof Mergeli napisao je autorski tekst pod naslovom "Srbi junački narod" u kojem objašnjava istorijske sukobe na Balkanu, od bitke na Kosovu, preko Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, do Nato agresije 1999. godine. 

Mergeli je takođe posvetio članak jednom od najvećih svetskih naučnika Nikoli Tesli, u kojem piše kako je srpski genije promenio svet.

Osvrnuo se i na ulogu profesora Arčibalda Rajsa, švajcarskih lekara i medicinskih sestara i njihovu pomoć srpskoj vojsci i narodu u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.
Značajan deo ove publikacije posvećen je našem najboljem teniseru svih vremena Novaku Đokoviću. 

Iscrpan tekst napisao je novinar Tom Kumer, ističući njegove uspehe i karakter, nazivajući ga "teniskim ratnikom izuzetne snage", navodi se u saopštenju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hronika

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)
Užas

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)

Porodica ubijenih Milanke i Jovana Madžgalja tvrdi da je Alija, osumnjičeni za njihovo ubistvo, već dobro bio upoznat sa terenom pre zločina jer je danima pre tragedije boravio u šumi u blizini njihove kuće. Meštani sela kažu da su tih dana više puta zvali policiju i prijavljivali da čovek sa puškom šeta po selu, ali da reakcije nije bilo sve do dana ubistva.

28.10.2024

16:30

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set