• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.10.2024

19:41

Rezultati popisa u Crnoj Gori ne smeju ostati samo na papiru! Srpski jezik mora postati službeni jezik! (VIDEO)

Insajder

Vesti

Rezultati popisa u Crnoj Gori ne smeju ostati samo na papiru! Srpski jezik mora postati službeni jezik! (VIDEO)

Podeli vest

Uživo u Kolegijum Informera javio se predsednik Prave Crne Gore, Marko Milačić. On je govorio o popisu stanovništva u Crnoj Gori.

Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore rekao je da je ovo veliki dan za Srbe u Crnoj Gori.

Foto: Informer printscreen

Marko Milačić

-Dobro je da smo došli do jednog legitimnog i legalnog pospisa. Niko nema ko nešto ima sporno sa ovim popisom. Srbi su u porastu. Broj onih koji govore srpskim jezikom povećava se takođe. To je važno za budućnost Crne Gore. Važno je kako ćemo da se odnosimo prema ovim podacima. Moramo da uskladimo državne politike u skladu sa onim što je na terenu. Trenutno je službeni jezik crnogorski, a njime govori 10% manje nego srpskim jezikom. Naveo sam primer Finske gde imamo dva službena jezika. Jedan je finski, a drugi je švedski kojim govori 5% stanovnika. Srpski nije u Crnoj Gori službeni jezik, već je u službenoj upotrebi. Po Ustavu imamo službeni jezik i jezike u službenoj upotrebi. To je bio kompromis na štetu Srba sve ovo vreme. Moramo odmah da krenemo u proceduru normiranja srpskog jezika kao službenog jezika. Šta god da se ovde desi kriva je Srbija i predsednik Vučić. Danas su izašli predstavnici DPS-a i rekli su da nije uspeo identitetski inženjering Vučića, a to pravdaju time što jezik nema većinu. Mislim da ovo i njih zabrinjava jer vide da se ponovo rađa duh u srpskom narodu- rekao je Milačić.

Video možete pogledati ovde:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)
Užas

Šok! Alija više puta prijavljivan policiji da šeta po selu sa puškom! Meštani Sokolca upozoravali na ubicu! (FOTO/VIDEO)

Porodica ubijenih Milanke i Jovana Madžgalja tvrdi da je Alija, osumnjičeni za njihovo ubistvo, već dobro bio upoznat sa terenom pre zločina jer je danima pre tragedije boravio u šumi u blizini njihove kuće. Meštani sela kažu da su tih dana više puta zvali policiju i prijavljivali da čovek sa puškom šeta po selu, ali da reakcije nije bilo sve do dana ubistva.

28.10.2024

16:30

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set