• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

17.10.2024

11:52

Ovo je svima promaklo! Prljava Kurtijeva igra na prelazu Merdare! Jedno priča, a sasvim drugo radi!

EPA, profimedia

Vesti

Ovo je svima promaklo! Prljava Kurtijeva igra na prelazu Merdare! Jedno priča, a sasvim drugo radi!

Podeli vest

Takozvani "kosovski premijer" Aljbin Kurti pokušava da politički odigra "duplu igru" na administrativnom prelazu Merdare, na kojem je navodno ukinuta zabrana protoka robe iz centralne Srbije.

Kurti je pre izvesnog vremena saopštio da je ukinuo zabranu robe iz centralne Srbije na administrativnom prelazu Merdare, ali je ipak sve izvesnije da je reč o čistoj laži.

Odluka za kameru

Foto: REUTERS/Valdrin Xhemaj

Administrativni prelaz Merdare

Da je reč samo o prljavom političkom triku takozvanog režima u Prištini kaže Marko Miškeljin, analitičar iz Centra za društvenu stabilnost.

- Iako je Priština dozvolila ulazak srpske robe na administrativnom prelazu Merdare, roba jako sporo prolazi, i to samo preko tog prelaza, a pitanje je kada će i da li će se doći do otvaranja ostalih prelaza. Tako da i dalje treba biti oprezan kada je reč o tome - kaže Miškeljin, komentarišući kilometarske kolone kamiona koji po nekoliko sati, pa čak i dana, čekaju da preko Merdara uđu u južnu srpsku pokrajinu.

Foto: Pedja Milosavljević

Marko Miškeljin

- Odluka Prištine bila je samo za kameru. Navodno ukidanje zabrane ulaska srpske robe usledilo je nakon pretnji Nemačke "vlastima" u Prištini da neće učestvovati na samitu Berlinskog procesa u Berlinu. Kurti je kao "popustio" kako ne bi morao da se pravda svojim biračima i opoziciji pred izbore u februaru. Onog momenta kada je odradio to što je trebalo i kada je ubrao političke poene, on je praktično zaustavio taj proces, odnosno nije se nastavilo. Vidimo da ljudi satima čekaju i da je ta odluka bila samo za kameru - ističe Miškeljin.

Suštinsko ništa

Njegov kolega Srđan Barac naglašava da do slobodnog protoka robe na terenu suštinski nije došlo.

- Kurti koristi svaku priliku da predstavi sebe kao nekoga ko sprovodi zakone, pa u skladu sa tim i napravi "ustupak" i otvori tržište. Međutim,  još jednom je pokazao da to što on njima obećava, govori ili deklarativno potpisuje, ništa ne vredi jer jedino što njega interesuje, a nadam se da će oni to shvatiti, jeste suštinsko ovladavanje KiM i proterivanje Srba - upozorava Barac.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

Srđan Barac

Etničko čišćenje

Komentarišući upad takozvane "kosovske policije" u prostorije Privremenog organa opštine Srbica, Barac navodi da to predstavlja jasno, nedvosmisleno i konstantno proterivanje Srba i svega što predstavlja Srbe na prostoru AP Kosovo i Metohija.

- Cilj Prištine je da u potpunosti etnički očisti sever Kosova i Metohije od Srba i da zauzme i suštinski vrši faktičku vlast na prostoru gde do sada nije vršila - ističe Barac.

------------------------------------------------------------------------------

SAMO ZA VAS - Kako je cela opozicija ušla u političku koaliciju sa Aljbinom Kurtijem:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set