• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

22.10.2024

08:33

Lideri Srbije, Slovačke i Mađarske na trilateralnom samitu! Spušta se rampa za ilegalne migrante!

reuters/tanjug

Vesti

Lideri Srbije, Slovačke i Mađarske na trilateralnom samitu! Spušta se rampa za ilegalne migrante!

Podeli vest

Srbija, Slovačka i Mađarska udruženim snagama boriće se protiv ilegalnih migranata!

Ovo će biti potvrđeno danas u Slovačkoj, gde će se održati trilateralni samit lidera te zemlje Roberta Fica, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana. Samit je organizovan u slovačkom gradu Komarnu, i to ne slučajno.

Reč je o najvećem gradu u Slovačkoj sa mađarskom većinom, koji je poznat i kao značajno središte Srba u toj zemlji. U ovom gradu nalazi se i velika srpska pravoslavna crkva.

Odlični rezultati

Kako saznajemo, na trilateralnom samitu centralna tema biće ilegalne migracije.

- Očekuje se da trojica lidera upravo o ovome razgovaraju i da se postigne dogovor o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migranata. Srbija, iako nije članica EU, u više navrata je pokazala odlične rezultate u ovoj oblasti, što su verifikovale i brojne evropske institucije. To je, uostalom, i jedan od glavnih razloga zbog kojih je organizovan ovaj samit - prenosi naš izvor, blizak evropskim diplomatskim krugovima.

IBRO IBRAHIMOVIĆ
PREDSEDNIŠTVO SPS

Mi smo suverena i nezavisna zemlja. Srbija ima više strateških partnerstava, i na zapadu i na istoku, ali i u okviru EU.

Prema njegovim rečima, osim o ilegalnim migracijama, Fico, Vučić i Orban verovatno neće propustiti priliku da razgovaraju i o svim drugim vidovima saradnje.

- Saradnja tri zemlje inače dobro funkcioniše, ali uvek ima prostora za unapređivanje... - ističe naš izvor.

Komentarišući predstojeći samit, politički analitičar Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da ovakav trilateralni sastanak dovoljno govori o značaju Srbije.

- Zahvaljujući briljantnoj diplomatiji, autoritetu i drugim političkim veštinama predsednika Vučića u evropskim i međunarodnim krugovima, nastavlja se snažno pozicioniranje naše države kao 'trećeg pršljena u centralnoevropskoj kičmi', koju čine suverenističke evropske države Srbija, Mađarska i Slovačka. Vučić je i u nemogućim uslovima presudno uticao na formiranje 'Otvorenog Balkana', kao levog krila velike suverenističke zone Evrope od Baltika do Jadrana. Nažalost, u poslednjih nekoliko godina Višegradska grupa, kao desno krilo te zone, malo je posustala u svojim funkcijama, pre svih, zbog uticaja velikih sila. Ali predsednik Vučić i premijeri Orban i Fico novim zamahom centralnoevropske politike nude drugačiju viziju sveta. Ta 'kičma' trebalo bi da predstavlja sponu između zavađenog Istoka i Zapada. Sa druge strane, zona je u potpunosti uklopljena u poredak evropskih integracija i baš teme samita pokazuju koliko tri državnika razumeju izazove za EU i imaju jasne predloge kako bi te izazove trebalo prevazići - naglašava Karanović.

Strateški važno

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu ocenjuje da je tema predstojećeg samita i te kako važna.

- Za Srbiju je od strateške važnosti kontrola migracija i aktivno suprotstavljanje bezbednosnim izazovima migrantske krize, koja će ponovo nastupiti u narednim mesecima. Predsednik Vučić razvija strateške odnose sa centralnoevropskim državama, koje razumeju Srbiju i njene strateške i nacionalne interese. Ovo je početak pristupanja Srbije veoma važnim centralnoevropskim okvirima u oblasti bezbednosti i odbrane - ističe Obradović.

Vučić sa kraljem Esvatinija obišao VTI: Biće dobra vojno-tehnološka saradnja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Vojno-tehnički institut sa kraljem Msvatijem III od Kraljevine Esvatini.

- Sa ponosom sam upoznao njegovo veličanstvo sa najnovijim dostignućima srpske vojne industrije, kao i sa nekim od istraživačkih projekata koji se trenutno realizuju u VTI. Razgovarali smo o daljim koracima na konkretizaciji saradnje, sa fokusom na inovacije i projekte koji bi mogli da doprinesu jačanju kapaciteta oružanih snaga obe zemlje, čime bi se naši odnosi i uzajamno poverenje dodatno učvrstili. Zahvalan sam uvaženom gostu na interesovanju koje je pokazao, uveren da ćemo ostvariti dobru vojno-tehnološku saradnju na obostranu korist - poručio je Vučić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set