• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.10.2024

07:54

Vučić nakon sastanka sa poljskim premijerom: Posebno se zahvaljujem Tusku što je doneo dobre vesti za Srbiju! (VIDEO)

printscreen

Vesti

Vučić nakon sastanka sa poljskim premijerom: Posebno se zahvaljujem Tusku što je doneo dobre vesti za Srbiju! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Vlade Republike Poljske Donalda Tuska koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji 23. i 24. oktobra.

Donald Tusk se obraća medijima

- Ovi naši susreti svedoče da između nas postoji izuzetno razumevanje. Postoje naravno neke razlike oko nekih važnih pitanja. Razgovarali smo o različitim platformama saradnje, o ilegalnim migracijama... Ono što nam je svima jasno jeste da treba da bude zaštita evropskih granica. Hteo sam da odam priznanje Srbiji. U stanju smo da razgovaramo oko rata u Ukrajini. Meni je jasna sada pozicija Srbije. Ja zaista ozbiljno govorim o evropskoj perspektivi za zemlje Balkana. Nema kompletne EU bez Srbije. To je mukotrpan proces, to mi je sve jasno. Međutim, ne postoje problemi koje ne bismo mogli da rešimo što se tiče Srbije.  Podržavamo regionalnu saradnju, naročitu inicijativu Zapadni Balkan. Svesni smo ambicioznih planova koje Srbija ima kada je u pitanju plan rasta kako bi ubrzala evropski put. Za Poljsku su važni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje. Izuzetno cenim što se predsednik Vučić sastao danas sa mnom, a imao je sa druge strane veoma ekskluzivnu ponudu da bude na drugom mestu. Želeo bih da Srbija i Poljska imaju dobru saradnju, širim oči od oduševljenja koliko se Srbija razvija. Svako ko dođe ponovo u Beograd, zaista je puno urađeno. To mora rođenim očima da se vidi, imate sve razloge da budete ponosni na veliki uspeh koji ste postigli. Čestitam ti za sve što si postigao, koliko si truda uložio da Beograd izgleda kao savremen grad. Imate sve razloge da budete ponosni i da vas kao partneri tretiraju sve političke sile. Srpski ponos nije samo istorijsko pitanje već je zasnovan na činjenicama, na delima. Čini mi se da smo i sada napravili ogroman korak napred u saradnji Poljske i Srbije, i za dobrobit naših naroda. Nama nije potrebna nikakva prelomna tačka za našu saradnju. Uveren sam da ćete sve probleme rešiti. Čuo sam detaljan izveštaj kako biste rešili oko pitanja Kosova. Zaista želim da vam se za taj trud zahvalim. Vidimo se dragi prijatelju u Varšavi - poručio je Tusk. 

Foto: printskrin

Donald Tusk

 Predsednik Vučić se obratio medijima

Nakon sastanka u četiri oka između predsednika Srbije i premijera Poljske dvojca lidera daju izjave za medije.

- Sinoć i jutros sam imao čast da na ozbiljan i odgovoran način razgovaram sa premijerom Poljske, počastvovan činjenicom da je posetio Beograd i želim da se zahvalim Tusku, jer je i kao predsednik ES dolazio u Beograd i donosio dobre poruke za našu zemlju. Danas je Poljska partner od izuzetnog značaja za Srbiju. Zamolio sam gospodina Tuska da nam pomogne i u sferi biotehnologija, biokampova, da počnemo da radimo zajedno. Mislim da Srbija ima znanja i da pomogne Poljskoj. Razgovarali smo i o svim drugim temama i o tome šta Srbiju čeka na evropskom putu. I Micotakis i Tusk, osim što su najsnažniji premijeri, preneli su mi značajne poruke po pitanju članstva u EU i napretka Srbije. Znate koliki sam skeptik, otvorili su mi vidike i novu nadu da možemo u budućnosti da očekujemo drugačiji odnos. Sinoć smo dugo razgovarali, više od četiri sata. Danas je Poljska od izuzetnog značaja za Srbiju. Mi smo dugo razgovarali sinoć više od 4 i po sata i jutro smo razgovarali dugo. Razgovarali smo o svim važnim temama. Izneo sam Tusku sve oko KiM. Zahvalio sam mu se što je saslušao i čuo moju stranu. Razgovarali smo o ratu u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Zahvalan sam što me je slušao, slušao sam i ja njega. Premijer Tusk bi želeo da vidi punu usklađenost sa evrospkim deklaracijama odnosno u pogledu sankcija protiv Rusije, to ne krijem. Trudio sam se da poziciju Srbije objasnim, da ukažem na to koliku smo podršku u humanitarnom smislu, finansijskom pružili Ukrajini i izneo sam poziciju Srbije.. Mislim da je bolje da kraće govorim. Veoma sam vam zahvalan što ste došli, za mene je ovo velika čast, puno sam naučio od nas. Ne dolaze poljski premijeri u Srbiju često. Ja vas molim da dolazite u Srbiju što češće, radujem se vašim novim dolascima, dolascima vaših biznismena. Znam da će Poljska podržati Srbiju na evropskom putu. Uvek se kod nas osećajete kao kod svoje kuće - poručio je Vučić. 

Foto: printskrin

Aleksandar Vučić

Vučić se sastao sa Tuskom

Počeo je tet-a-tet sastanak predsednika Vučića i premijera Poljske.

Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

Aleksandar Vučić i Donald Tusk

Vučević dočekao Tuska

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević dočekao je poljskog premijera Donalda Tuska ispred Palate "Srbija".

 Svečani doček je priređen uz najviše državne počasti.

 

 

Vučić i Tusk se obraćaju nakon sastanka

 


Tet-a-tet sastanak Vučića i Tuska održaće se danas sa početkom od 11.30 časova.

U 12 časova planiran je plenarni sastanak delegacija Srbije i Poljske predvođenih predsednikom Srbije i predsednikom Vlade Poljske.

Izjave za medije dvojice lidera planirane su za 12.30 časova.

Podsetimo, sinoć se predsednik Srbije sastao sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom i šefom grčke vlade Kirjakosom Micitakisom, gde ih je ugostio na zajedničkoj večeri.

Vučić je sinoć naglasio da mu je velika čast i zadovoljstvo što može da ugosti Tuska i Micotakisa.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set