• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

03.08.2022

11:27

TURSKA KLINIKA DOSTAVILA DOKAZE: Operacija je prošla bez komplikacija i krvarenja!

printscreen

Rijaliti

TURSKA KLINIKA DOSTAVILA DOKAZE: Operacija je prošla bez komplikacija i krvarenja!

Podeli vest

Medicinsko osoblje iz Turske, koje radi na klinici gde je Miljana Kulić operisala želudac, prosledila je Informeru prepisku sa Marijom Kulić, koja joj je poslala sve Miljanine rezultate

TURSKI LEKAR KOJI JE OPERISAO MILJANU KURIRU POSLAO DOKAZE Operacija prošla bez komplikacija i krvarenja, pokazao sve CRNO NA BELO

Miljana Kulić, koja se još bori za život u Kliničkom centru Niš, smanjila je želudac u jednoj klinici u Turskoj, a sad se klinika prvi put javno oglasila o samom toku operacije i njenom oporavku u toj ustanovi.

Njihov izveštaj prenosimo u celosti, kao i fotografije koje su nam ustupili u kojima se vidi kako Marija preti jednom od lekara:

Foto: Instagram/printscreen

- Glavni razlog zašto smo toliko dugo čekali na ovu izjavu jesu dobre vesti od našeg pacijenta, a da se ne oslanjamo na tračeve ili spekulacije. Pacijent Miljana Kulić je 20. jula je imala operaciju u našoj klinici. Operaciju je izveo visoko profesionalan tim. Tokom operacije, koja je trajala 52 minuta, nije bilo povrede slezine, ni više od 10 cc krvarenja, a cela operacija je snimljena). Većina postoperativnog krvarenja se javlja u prva 24 sata i to je zapisano u medicinskoj literaturi. Našem pacijentu nisu uočena krvarenja, stoga je pacijent otpušten 23. jula, sa obezbeđenom zalihom lekova i vratio se u svoju zemlju.

- Nećemo reći da nikada u životu nismo videli komplikacije krvarenje. Jer hirurzi bez komplikacija su samo hirurzi koji ne operišu. Međutim, situacija je ovde nešto drugačija, ne zato što su doktori u Nišu uradili bilo šta loše, već iz poštovanja prema kolegama, sva imena i potpisi na izveštajima su zamagljeni).

Foto: Privatna arhiva

- Naš pacijent se javio 27. jula, na testovima krvi koji se vrše u ponoć istog dana (ujutru 28. jula), nivo hemoglobina (HGB) se posmatra kao normalan. Rezultati biohemije pokazuju povišen CRP. Tu je i leukocitoza (povišen leukocit).

Foto: Privatna arhiva

- Izračunata tomografija je obavljena na pacijentu u skladu sa ovim testovima. Priložen je izveštaj o tomografiji. Kao što se vidi u izveštaju o tomografiji, ne postoji ni hematom (nagomilana krv) ni anomalija vezana za slezinu.

Foto: Privatna arhiva

- Izveštaj kolege lekara opšteg hirurga je dostupan. U skladu sa ovim izveštajem, pacijentu nije primećen hitan slučaj te pacijent je poslat kući. Takođe, na abdominalnoj ultrasonografijiu izvedenoj 26. jula, ne pominje se ni hematom (akumulacija krvi) ni ehogena promjena u slezini (poremećaj snadbjevanja krvlju). Naša pacijentkinja nas je obavestila da se njen CRP rezultat smanjio 28. jula.

- Naš pacijent se ponovo javio hitnoj službi sa bolom u stomaku u noći 29. jula (30. jula ujutru). Rezultati krvi pokazuju povišen CRP i povećanu leukocitozu. Hgb test obavljen iste večeri je stigao 115 i bio je u granicama normale.

Foto: Privatna arhiva

- Ove laboratorijske vrednosti nisu kompatibilne sa obilnim krvarenjem. Nažalost, nismo mogli da obavimo pregled pacijenta na daljinu. Međutim, pacijent sa obilnim krvarenjem bi trebalo da ima ozbiljno pogoršanje vitalnih funkcija (puls, krvni pritisak). I to nije situacija koju može bilo koji lekar hitne pomoći da lako previdi. Kada me je pacijent kontaktirao i javio rezultate krvi usred noći, ja sam joj porukom rekao da treba da uradi tomografiju i da se ta tomografija treba uzeti davanjem neprozirne supstance kroz intravenoznu liniju (veoma je teško videti trombozu u tomografiji snimljenu bez neprozirnog, ali se mogu videti samo promjene u abdomenu izazvane trombozom). Takođe, prepiska razgovora sa majkom pacijenta Marije Kulić gde navodi da doktori u Nišu ne znaju šta da joj rade i u većini razgovora je naglašavala kako u Nišu nema takvih hirurga i da ne znaju šta da joj rade.

- Kada su rezultati objavljeni, njena majka mi je rekla da ima veliku trombozu. Međutim, nije mi prosledila taj izveštaj. Nikada mi nije pričala o krvarenju. Čak nije pomenula hematom. Nažalost, nakon ove faze nismo mogli doći do kolega doktora. Nisu date nikakve informacije o opštem stanju našeg pacijenta, niti su od nas tražene medicinske informacije. Osim ovih, videli smo mnogo tekstova u štampi, i smatramo da je ispravno dati nekoliko izjava o njima. Imati ugruške u nogama: tromb dubokih vena imati ugruške u posudama tankog creva/velika creva/slezina: portal venos trombus.

- Uvek dajemo injekcije razređivača krvi kada otpuštamo pacijente kako bismo smanjili rizik od formiranja trombusa (ugruška) u organizmu nakon operacije. I iznova i iznova govorimo da su ovi lijekovi najvažniji lijekovi.

- Generalno, postoji mnogo faktora rizika za formiranje svih trombova. Najgori od ovih su oni sa genetskim nasledstvom. Pušenje je najvažniji faktor rizika, osim genetski nasljeđenih bolesti koje izazivaju sklonost zgrušavanja.

- Pušenje u velikoj meri povećava šansu za zgrušavanje. Naročito započinjanje ovoga u ranom periodu nakon operacije i ispijanje visokih količina povećava rizik od nastanak ugruška u celom telu, osim problema koje može izazvati u plućima. Zato kažemo pacijentima da ne puše najmanje 15 dana posle operacije. Dehidratacija nakon operacije takođe može da poveća viskoznost krvi, što je stanje koje definitivno treba izbegavati. Rano konzumiranje pića sa diuretičkim svojstvima, (na primer kafa) može povećati rizik od dehidratacije. Naši pacijenti su u mogućnosti da konzumiraju najmanje 1 litar tečnosti kada ih otpustimo.

- Miljanina operacija je završena za veoma kratko vreme, kao što je ukupno 52 minuta, sa ne više od 10 cc, skoro bez krvarenja. Zašio sam celu liniju rukama da smanjim rizik od krvarenja ili curenja tokom operacije. Podigao sam pacijenta samo 2 sata nakon operacije i mobilisao se, trudeći se da rizik od tromboze nogu bude što je manje moguće. Lično sam pokušao da pomognem našem pacijentu da ukloni povećani sekret pluća koji se javlja kao posledica pušenja u ranom periodu korištenjem metode posturalne drenaže.

- Ali ponavljam. Medicina, nažalost, nije dva puta dva četiri. Pacijent sa svim faktorima rizika možda nema tromb, dok pacijent bez faktora rizika može da razvije tromb.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17