• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Stevanović

15.04.2016

09:14

DAVID BABUNSKI ZA INFORMER: Ponosan sam što sam unuk ČETNIČKOG VOJVODE!

Crvena zvezda

DAVID BABUNSKI ZA INFORMER: Ponosan sam što sam unuk ČETNIČKOG VOJVODE!

Podeli vest

Nasledio sam karakter svog čukundede Jovana Babunskog, čuvenog četničkog vojvode iz Makedonije, kaže za Informer fudbaler Crvene zvezde David Babunski

 

Mladi vezista koji je zimus stigao na "Marakanu" iz Barselone ističe da se njegov slavni predak borio protiv Bugara i Turaka za pravdu i slobodu i da je zbog toga ponosan na njega.

Jeste li pre dolaska u Zvezdu znali da je vaš čukundeda bio poznati srpski junak i četnički vojvoda?

- Otkrio sam to pred dolazak u Beograd. To mi je bilo baš interesantno, pa sam malo istraživao. Nažalost, još ne znam sve o njemu, trebalo bi još toga da naučim, pogotovo jer me zanima istorija. Imam drugara u Srbiji, pa sam njega ispitivao. Rekao mi je da je moj čukundeda bio veliki junak, da se borio sa Bugarima i Turcima početkom 20. veka.

Da li vam je drago što potičete iz takve porodice? 

Pobedićemo Partizan

Starsportphoto

Šta očekujete od sutrašnjeg večitog derbija?
- Spremamo se isto kao i za sve druge protivnike i želimo da pobedimo. Prošli derbi je bio prvi kojem sam prisustvovao i atmosfera je bila neverovatna. Baš sam bio iznenađen. Znao sam da će biti dobro, ali ono je bilo prekrasno. Nisam znao mnogo o fudbalu u Srbiji, ali pričali su mi, posebno o derbiju. Čuo sam da je tu ogroman naboj emocija.

- Naravno, ponosan sam na njega. Ako je on bio čovek koji se borio za pravdu i slobodu, onda smo karakterno dosta slični.

Jeste li se navikli na život u Beogradu?

- Oduševljen sam Beogradom, stvarno je lep grad. Svakim danom otkrivam nova mesta, Kalemegdan, Košutnjak, centar grada. Sve mi se sviđa. Jedino nema more. Navikut sam bio na more, jer sam 15 godina živeo u Barseloni, ali dobro. Barselona mi uopšte ne nedostaje. Pokušavam da se skoncentrišem na život ovde, na sadašnjost, tako da mi ne fali ništa.

Interesantna je vaša sklonost ka filozofiji. Otkud to?

- Nažalost, ne čitam mnogo, ali razmišljam i svakodnevno sebi postavljam životna pitanja. To sam radio još kad sam bio veoma mali. Filozofija je oduvek bila moja druga ljubav. Otkrivao sam sve sam vremenom, dobijajući životne vizije i ideje.

Znači, da niste fudbaler, bili biste filozof?

- Ne znam šta bih bio da nisam fudbaler, ali bila bi to profesija kojom bih pomagao ljudima da žive bolje, imaju bolji svet i bolji život.

Koliko jezika govorite?

- Mislim na španskom, to mi je primarni jezik. Govorim i engleski, srpski, makedonski i katalonski. Katalonski i španski se razlikuju recimo koliko i srpski i makedonski. Bolje govorim španski od katalonskog.

Kakav je odnos Španaca i Katalonaca?

- Osećaju se jake tenzije. Katalonci nisu mnogo različiti od Španaca, ali imaju sopstveni jezik, politički potpuno drugačije razmišljaju i to je uzrok svih neslaganja. Uostalom kao i svuda gde su razlike u političkim stavovima izražene.

Vojvoda Babunski, vitez Karađorđeve zvezde

Vojvoda Jovan Babunski rođen je 25. decembra 1878. godine kao Jovan Stojković u selu Martolce u centralnoj Makedoniji. U gimnaziji u Velesu bugarski učitelj ga je upisao kao Ivana Stojkova, što se njegovom ocu nije dopalo, pa ga je poslao u školu u Valjevo. 

wiki
Jovan Stojković Babunski

Jovan je završio Bogoslovsku učiteljsku školu u Beogradu, a zatim je postao učitelj u Tetovu. Kao srpski učitelj bio je meta Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO), tajnog udruženja koje se zalagalo za pripajanje Makedonije Bugarskoj. Članovi VMRO 1905. godine ubili su mu brata i sinovca, zbog čega se pridružio srpskim četnicima, koji su se na ovim prostorima pojavili 1904. godine kako bi se borili protiv Turaka i Bugara.

U žestokim borbama očistio je desnu obalu Vardara od bugarskih četa i VMRO. Babunskog su 1908. uhapsili Turci, ali je on uspeo da pobegne u Srbiju. Učestvovao je u oba balkanska rata i bio ranjen u borbama na Strevici. Istakao se i u Prvom svetskom ratu i učestvovao u proboju Solunskog fronta. Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde, a umro je u Velesu 1920. godine.

Između dva svetska rata podignut mu je spomenik, koji su 1941. godine porušili bugarski okupatori. O heroju Jovanu Babunskom ispevana je i pesma koja je kasnije prepevana u "Sprem'te se, sprem'te, četnici".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ja

pre 8 godina

Ja sam unuku partizana,i vatreni delija ali trebalo bi da se stidis svoga dede

Milutin Vranjski

pre 8 godina

Бити Србин а хвалити се да си потомак комуњара, то ти је исто као бити муслиман а ждрати врућу прасетину. Друго, немаш ти појма о чему причаш, његов деда је био славни срспки комита (претхдник четничког покрета) и борио се против бугара и турака, а касније и против чиптара и муслиманских фашиста из Новог Пазара. Касније су комите добили назив четници (односно стајаћа српска војска) јер им је највећа војна формација била чета до 100 бораца. Треће, прочитај још нешто осим графита на стадиону, па се онда јављај. Бити глуп и необразован није грех, али хвалити се сотвени незнањем је - идиотизам! Поздрав за младог Бабунског, а нека је вечна слава његовом деди - четничком војводи

komita

pre 8 godina

Ti si ustvari samo isfrustrirani navijač partizana.

Uki

pre 8 godina

Da se stidi čukundede koji je proterao Bugare i Bugaraše? (makedonce koji su se zalagali da se Povardarje pripoji Bugarskoj) Jovan Stojković Babunski je preteča partizana kojima se dičiš nesrećo jedna. Nije on pripadnik Dražinog izdajničkog četničkog pokreta već pokreta koji se pre Balkanskih ratova borio protiv Turaka, Bugara i Bugaraša u Vardarskoj dolini. Braneći tamošnji narod od zuluma i pokušaja da ih na silu pretope u nešto drugo. Nažalost nakon Drugog svetskog rata Makedonijom su zavladali Bugaraši i evo ga današnji rezultat. Umesto da Srbija i Makedonija danas budu bliske kao Rusija i Belorusija mi se mrzimo. Bugaraši vladaju Makedonijom i danas.

ranka

pre 8 godina

Dosta vise o cetnicima kao dobrociniteljima. U selu mog dede poklali su pola sela. Mojoj komsinici ubili su oca, majku i brata ispred ociju, a nju ostavili namerno da zivi s bolom I traumom za ceo zivot. Decko tek si se ispileo, ne znas nista,....malo vise se raspitaj kod onih starijih koji vise znaju.......ali ne kod onih koji bi danas da ih predstave kao svetce. Na srecu, jos uvek ima zivih svedoka koji znaju istinu, a svako neka veruje u ono sto hoce...Ako je Bog jedini pravi sudija, a mi smo "kao" vernici, onda ne bi trebalo da se uvlacimo u laz o cetnicima.....jer Bog je rekao "...ne lazi bliznjeg svog"....Na zalost, malo je pravih vernika u Srbiji, jer da je drugacije ne bismo bili ovde gde jesmo......Tebi zelim divnu buducnost, sve najbolje i sto si vise stariji da naucis vise da cites izmedju redova.......

Arandjel

pre 8 godina

Ranka glupače njegov deda je umro u Velesu 1920 god. Glupačo čitaš samo naslove.

Vlada

pre 8 godina

@ranka pozivas se na veru i Boga a divis se partizanima tebi sve ovce nisu na broju ocigledno. Uzgred budi receno posle ustasa i nacista partizani su pobil inajvise Srba.

Nikola

pre 8 godina

Ljudi to su komite...prave cete koje su se borile za slobodu Srbije .Nisu to Nedicevci ,Ljoticevci i drugi..koji su mislili samo na sebe u drugom svetskom ratu ,i koji su po nalogu fasista satarili SRPSKA sela.

mladen

pre 8 godina

Da svi koji obozavamo sarati teli u ovom slucaju isarati i dedu pomenutog fudbalera.Nadam se da Gurovic to ucini prvi jer kosarkas voli svog cca Drazu vise od zene i njenog sina iz prvog braka.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija