• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.12.2019

17:21

(VIDEO) DRŽAVA NAM NIJE ZABRANILA! Čović: Ne rušimo ABA ligu, ali ne možemo ovo da trpimo! Jedna razbijena glava vredi mnogo više od utakmice!

Crvena zvezda

(VIDEO) DRŽAVA NAM NIJE ZABRANILA! Čović: Ne rušimo ABA ligu, ali ne možemo ovo da trpimo! Jedna razbijena glava vredi mnogo više od utakmice!

Podeli vest

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović govorio je o odluci kluba da ne otputuje u Podgoricu na gostovanje Budućnosti

Utakmica u okviru ABA lige je trebalo da bude odigrana u ponedeljak od 18.00.

Tim Dragana Šakote nije otputovao za Podgoricu ni drugim dnevnim letom jer klub nije dobio garancije za bezbednost u trenutku kada je nestabilna situacija u Crnoj Gori, pored toga što su ranije dueli dva tima donosili mnogo tenzije i ispada navijača.

Zvezda je nedelju tražila od ABA lige da se meč odloži  zbog nepovoljne političke situacije u Crnoj Gori kako bi se izbegli mogući incidenti, posebno imajući u vidu dešavanja u finalnoj seriji plej-ofa između dva tima prošle sezone.

Crveno-beli su čak preložil da utakmica bude odigrana 24. februara. Iz Budućnosti su poručili da nema razloga da meč bude odložen, dok iz ABA lige sve vreme ćute.

Čović je na konferenciji za medije poručio da niko pa ni država nije zabranio Zvezdi da ide u Podgoricu, a potom objasnio da naše bezbednosne agencije nisu mogle da isključe mogućnost na nacionalnoj osnovi usmerenog ka igračima i stručnom štabu srpskog kluba.

 

 

Čović je na početku konferencije rekao: 

- Zvezda nema nameru bilo šta da politizuje što se dešava u Crnoj Gori u smislu zakona koji je na dosta dinamičan način usvojen u Crnoj Gori". Nije problem zaključiti koliko Zvezda u učešće Zvezde u ovakvim situacija može da bude stavljeno u političke manipulacije i insinuacije. Čim smo primetili šta se dešava a poučeni onim što se dešavalo stupili smo u vezu sa našim nezbednosnim organima.  Ne da bi nam bilo ko iz države nešto naređivao, a takve insinuacije postoje i vrlo su opasne.

Potom je dodao da je Zvezda stupila u kontakt i sa predsedavajućim ABA lige, Domagojem, i u dopisu mu opisali izazove i rizike.

Još 28. decembra smo poslali dopis navodeći određene rizike. Tad su bile i prve bezbednosne procene. Ne mogu celu da vam otkrijem, ali evo delova: Da se ne može isključiti mogućnost eventulanog incidenata na nacionalnoj osnovi usmerenih protiv igrača Crvene zvezde. Takođe, meta protivničkih navijača mogu biti simpatizeri Zvezde.

- Pre nekoliko dana otkazana je i utakmica Barselone i Reala, a naša procena je bila da se utakmica promeni, iako je sportski Crvenoj zvezdi mnogo više odgovaralo da se utakmica igra danas. Iz niza razloga, s obzirom na to da imamo zgusnut raspored, a naši ljudi iz menadžmenta pronašli su mogućnost da to bude 24. februar. Kada smo to predložili razmišljali smo i o tome da li se ugrožava liga, ali se ne ugrožava.
 

Zvezda je u nedelju trebalo da otputuje u Podgoricu.

- Trebalo je sinoć da otputujemo, ali smo odložili zbog događaja koji su se videli u medijima, ne želeći da učestvujemo u tome. Budućnost nam je poslala dopis, obavestili su nas da će u dvorani biti 7.500 gledalaca. Da će svi biti evidentirani, da bilo ko šta napravi, da će snositi ličnu odgovornost. Pa procenite sami šta to znači. Nijedna karta nije bila obezbeđenja za Zvezdinog navijača.ABA liga nije odgovorila na dopis od 19.55, 28. decembra je poslat. Jutros u 00.34 je direktor Crvene zvezde zatražio da dobije odgovor predsedništva na prethodni dopis. Ni na to nismo dobili nikakav odgovor. Mi ni do sad nismo dobili nikakav odgovor.

- Na sve što se događa u Crnoj Gori nije mogla da utiče Budućnost, a ni Zvezda i nijednog trenutka nismo hteli da budemo učesnici nečega što nosi visok rizik. To je jedina naša namera. Ovakvi događaji su više sila.

- Pošto nismo sinoć otputovali zatražili smo novu bezbednosnu procenu, ona je u 9.51 poslata direktoru ABA lige. U toj bezbednosnoj proceni je navedeno da gostovanje Zvezde predstavlja realan bezbednosni rizik i da postoji mogućnost ugrožavanja igrača, stručnog štaba i simpatizera Zvezde. Nama je prepušteno da donesemo odluku, a niko nije ulazio u avion. To su netačna spinovanja. Kada smo kontaktirali ljude iz UO Zvezde onda je trebalo da mi preuzmemo rizik i nažalost niko nije hteo da preuzme rizik za nešto što može da se dogodi. Jedna razbijena glava vredi mnogo više od utakmice i performansa.

Foto: informer

 

ABA liga je dobila dopis od srpskog šampiona.

- Uputili smo 28. decembra dopis ABA ligi baziran na bezbednosnoj proceni nadležnog državnog organa naše zemlje. Na taj dopis nismo dobili odgovor, iako smo bili u komunikacijama sa predsednikom ABA lige koji se nalazi u Valensiji na kvalifikacionom turniru juniorske Evrolige. Noćas je direktor Zvezde gospodin Sunturlić zatražio da dobije odgovor Predsedništva na naš prethodnih dopis. Naravno, ni na to nismo dobili nikakav odgovor. I do sada nije stigao.

- Zašto je problem da se odložila utakmica? Kad smo to prosledili direktoru ABA lige, dobili smo u 12.45, ne odgovor Predsedništva, nego sekretarice Vanje koja često ima običaj da uzme ingerencije Predsedništva. Ona nam je prosledila službeni dopis policije Crne Gore koja garantuje bezbednost Crvene zvezde. Pitali smo: Je l to odluka Predsedništva? Naravno, u kontaktu sa gospodinom Domagojem je rečeno da ona to ne može to da radi. Dobili smo i zvaničan dopis posle od crnogorske policije.

 - Ako se stavite u naš položaj ovo su bezbedne procene jedne države u kojoj se dešavaju neki procesi koje ne bih želeo da komentarišem. A s druge strane imate procene naših organa, zasigurno ću da poverujem našim organima.

Čović je potom podsetio šta se desilo u aprilu.

- Još 15. aprila tražili od Ministarstva spoljnih poslova da pet naših policajaca krene na put u Podgoricu. Rečeno nam je da nema potrebe, a sećate se kako je sve bilo u redu. Sećate se da su učesnici tog linča bili upravo pripadnici policiji i Agenciji za nacionalnu bezbednost. Pored direktora policije Veljovića, bio je tu gospodin Lazović, koi je u međurvemenu napredovao i tukao navijača Crvene zvezde. Bio je gospodin Golubović, sin MUP-a Amar. Tu se ništa nije promenilo i kako da bilo ko od nas preduzme rizik?

- To su glavni razlozi zbog kojih nismo otišli. Iako je bilo raznih spinova. Postoji dokument zvaničan naše agencije da postoje veliki rizici, ne želim da Zvezda bude uključena u sve to, naročito što smo imali dojave šta nam se sve sprema. Neka održe performans koji su planirali u 18 časova. Još jednom, predsedništvo ABA lige nije nikakvu odluku donela, već je to uradila sekretarica Vanja, kojoj je već rečeno da to ne radi. Ovaj tvrd stav Budućnosti nije baziran na sportu, predsedništvo nije donelo nikakvu odluku, jer ABA liga još nije dobila direktora. Zvezda je jako puno uložila u stvaranje ABA lige, dala je svoju logistiku, menadžment, znanje, budite sigurni da nama nije u interesu da rušimo regionalnu ligu, niti smatramo da je to perspektiva, niti možemo da trpimo neki presing, silu, na prebacivanja da radimo nešto ispod žita. Jedina naša želja je da ne učestvujemo u svemu što se dešava u Crnoj Gori. Ne znam u čemu je problem da se nešto promeni 10-15 dana, nikakvo nadmudrivanje, ali ne možemo da imamo poverenja u neke ljude nakon svega što su nam uradili.

Foto: Starsportphoto

 

 

- Nigde u propozicijama ne piše ovakav slučaj. Mogu da napišu da se gostujuća ekipa nije pojavila što bi bilo potpuno van zdravog razuma i što će dalje svedočiti o neprincipijalnim koalicijama koje se prave. Mi ovde možemo da budemo žrtva. Najzdraviji pristup je da ovaj, da sačuvamo i Zvezdu i Budućnost od jednog ovakvog događaja.

Reč je zatim preuzeo Filip Sunturlić, direktor kluba sa Malog Kalemegdana.

- Prvo da odvojimo dve stvari, sport i politiku. Mi smo KK, bavimo se košarkom. Najveći gubitnici su igrači i stručni štab, pa tek onda svi mi u klubu. S tim u vezi sa nemogućnošću da velikom rivalu na terenu pokažemo ko je bolji – to je jedna stvar koja nas boli. Pripremali smo se, bili spremni, ali informacije koje smo imali dovele su do toga da jije mogla da nam se garantuje bezbednost. A koliko god da naše kolege iz Budućnost sve najbolje organizuju u samoj dvorani, ne možemo da predvidimo šta će se dešavati ispred. A ipak su zdravlje i životi bitniji od košarke - kazao je Sunturlić.

- Svedoci smo kako može da se odvija sve. Stupili smo u kontakt sa kolegama iz budućnosti koliko je važno da svi budemo pragmatični. Ako Barsa i Real mogu tako nešto sebi da dozvole, možemo i mi. Igrali smo poslednja dva finala aba lige, nama nije odgovarala situacija da ne možemo da odemo na teren i pokazemo da smo bolji. Ako u Evroligi možemo da se suočimo sa mnogo jačim rivalima, onda možemo da odigramo i u Podgorici. Predvideli smo 24. februar kao idealan datum, ali nije bilo fiksno, samo je bilo vazno da pratimo situaciju koja se tamo dešava. Mi, a mislim i ABA liga, nismo zadovoljni onim što se dešava. Želimo da odigramo tu utakmicu i da se držimo sporta jer ne smemo da ugrozimo regionalnu kosarku. Predlog za novi datum je nešto sto je normalno u ovoj situaciji. Nista nije važnije od života i zdravlja igrača i ljudi, ne samo Crvene zevzde već svih koji su prisutni. Važno je da sport ostane sport. Pokazaće se ko je imao iskrene namere. Mi želimo da igramo u plej-ofu i ponovo osvojimo ABA ligu, i igramo Evroligu - kazao je direktor crveno-belih 

Čović je potom dodao da ABA liga nije preuzela nikakav rizik:

ABA liga nije dala nikakav odgovor i preuzme nikakav rizik. Mi smo danas u 13 dobili garancije, ali iskreno vam kazem da nismo mogli da verujemo. Mi znamo da bi Budućnost preduzela sve da protekne u najboljem redu, ali mislim da ne zavisi samo od njih. Da je obrnuta situacija, da se ne dao Bog nešto dešava u Beogradu, to bismo završili za sat vremena. To je sasvim normalno ako ne želite da od te utakmica pravite performans. 

- Da zaključim, niti nam je država zabranila, niti bilo kakva agencija, to je odluka Zvezde, na osnovu bezbednosnih rizika koje smo dobili - dodao je Čović.

Foto: Starsportphoto

 

ABA liga bez Zvezde?

- Ne znam kako bi zgledala ABA liga bez Zvezde i ne bih želeo da se to desi, ali ne mogu da isključim. Ne želim da govorim o tome i da dođe do zamene teza. Zasto ne bismo pomerili termin i odigrali primera radi posle Božića. Mi smo sve pokušali, ali nije išlo. Postoje dve mogućnosti, da se odlaže ili ne odlaže utakmica. I to bismo poštovali, ali onda se zna čija je odgovornost. Mi smo imali hrabrosti da donesemo ovakvu odluku. To šta bi bilo kad bi bilo, mislim da predsednisštvo neće doneti nijednu odluku

- Zvezda je perjanica regionalne lige, a ovakav pristup ABA lige kaže da postoji određeno neuvažavanje. Kada već ne mogu nista da nam urade na terenu, jednom smo se opekli, 2018. godine. Nemojte očekivati da vas Zvezda uvažava ako vi ne uvažavate Zvezdu. Čast svima u regionu, ali Zvezda je regionalni, evropski i svetski brend. 

- Imam običaj da kažem: Sačuvaj me Bože od arogancije velikog, od čega mi bežimo, i od osetljivosti malog.

Utakmica bi mogla da bude registrovana 20:0 za Budućnost.

- Ne želim da najavljujem. Pustimo da vidimo šta će biti. Očekujem da prevlada razum i da ljudi na određenim pozicijama u ABA ligi moraju da nose odgovornost tih pozicija. Na tim pozicijama ste da biste neki put presekli određene stvari koje se ne sviđaju svima. Oni to nažalost nisu uradili, pokušavam da to razumem. Kada je Zvezda imala predsedavanje mi smo donosili odluke, uspeli da finansijski osamostalimo ABA ligu.

Trećeg januara je zakazana skupština regionalnog takmičenja.

-  Očigledno da sve može da se desi, a pitanje je šta je pravno, sportski, korektno kolegijalno. Skupština ABA lige zakazana je za 3. januar, videćemo kakve će biti tačke dnevnog reda, ona je bila usmerena prema izboru direktora i sportskog direktora menadžmenta. Verujem da će biti rasprave i oko ovog događaja, a videćemo kako će izgledati diskusije. Ko je pravi, a ko nije pravi? 

- Ja se nikoga ne bojim, kada je posao u pitanju. Nikada nisam učen da rušim, već da gradim. Zvezda je postojala mnogo pre ABA lige i nadživeće mnoge lige, bez obzira na to šta se bude događalo. Mi smo želeli normalan, razuman pristup.

- Zvezda ima mnogo navijača u CG i to je jedan od raloga što nismo otišli dole. Ne želimo da budemo deo lake manipulacije, a nismo bili spremni da preuzmemo rizik za bilo kog povređenog čoveka. Ako je neko mogao da 100 odsto da garantuje da neće biti ni fizičkog ni verbalnog sukoba, onda je taj neko neiakusan ili nema dobre namere. Baš toliko naivni nismo - poručio je Čović.

 

IZ BUDUĆNOSTI PODGREVAJU ATMOSFERU! Znamo Zvezdine igre, čekamo ih u "Morači"!

NIŠTA OD UTAKMICE? Košarkaši Zvezde napustili avion pred put u Podgoricu!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vatro Marx

pre 4 godine

Nesloga nerazum, mrznja, Protiv koga ide ne protiv Crnogorskog naroda vec protiv diktatora. Takvim se mora privesti kraju, htjeli ili nehtjeli to nás vodi u katastrofu. Samo zajedno smo jaci, napred Srpski i Crnogorski navijaci.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija