• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

18.01.2020

07:00

ZVEZDA OD 2014. POTROŠILA VIŠE OD 130 MILIONA EVRA! Gde je završio novac koji je zaradio klub s "Marakane"?

Crvena zvezda

ZVEZDA OD 2014. POTROŠILA VIŠE OD 130 MILIONA EVRA! Gde je završio novac koji je zaradio klub s "Marakane"?

Podeli vest

Sav novac koji su crveno-beli zaradili u prethodnih pet i po godina od prodaje igrača, sponzora, nagrada UEFA potrošen je, pa je srpski šampion prinuđen da i dalje prodaje najbolje igrače

Fudbalski klub Crvena zvezda potrošio je od 2014. godine više od 130 miliona evra, saznaje Informer! Najveći deo tog novca u klub je ušao od prodaje igrača, nagrada za UEFA takmičenja, a manji deo od sponzora, ulaznica i marketinga.

Zaduženi

Samo na vraćanje dugova potrošili smo 30 miliona evra, a ostatak je otišao na tekuće obaveze
Izvor Informera iz Zvezde

Crveno-beli su dobar deo morali da daju na vraćanje starih dugova, dok je ostatak otišao na funkcionisanje kluba, za šta se godišnje troši u proseku 20 miliona evra. Da bi nastavio da živi, klub iz Ljutice Bogdana prinuđen je i dalje da se odrekne svakog igrača za koga stigne iole jača ponuda.

Dug 66 miliona evra

Prema rečima našeg izvora iz Zvezde, dug je 2014. godine bio 66 miliona evra i značajno je smanjen, a samo u kešu dato je 30 miliona evra.

"DELIJE" NE OPRAŠTAJU! Evo zašto su navijači Zvezde BRUTALNO IZVREĐELI ZVEZDANA TERZIĆA! (VIDEO)

"DELIJE" NAJSTRAŠNIJE UDARILE NA TERZIĆA: Zvezdane pi*ko "grobarska", Zvezdane "grobare" izdao si delije, marš iz Zvezde... (VIDEO)

 

Foto: Tanjug/AP

 



- Možemo da računamo od trenutka kad je Zvezdan Terzić ušao u klub, leto 2014. godine. Od tad je u klub ušlo više od 130 miliona evra. Zna se šta su Zvezdi osnovni izvori prihoda: rezultati u Evropi i prodaja igrača. Sve ostalo je minimalno. I ljudi uglavnom samo pamte koliko je novca klub prihodovao, a niko ne pita koliki su rashodi i koliko nas košta život na godišnjem nivou - objašnjava naš sagovornik.

DEKI DEBITUJE PROTIV ARISA! Poznat prvi rival Zvezde na pripremama na Kipru!

(VIDEO) SNIMAK HAPŠENJA BRATANCA VLADANA MILOJEVIĆA! Smejao se policiji u lice, nije se uopšte UZBUDIO!



Ranije je bila česta praksa da igrači Zvezde traže raskid ugovora jer nisu dobijali redovno plate. Takođe, crveno-beli su baš te 2014. godine ostali bez UEFA licence. Da bi klub nastavio normalno da funkcioniše, sve to je moralo biti rešeno.

Foto: Starsportphoto©

 

Degenek ide ako Kinezi ponude tri miliona


Defanzivac Zvezde Miloš Degenek napustiće klub ukoliko za njega stigne ponuda od tri miliona evra, rečeno nam je na "Marakani". Kineski Šangaj SIPG raspitivao se za reprezentativca Australije, ali se još čeka da stigne zvanična ponuda.
- Ponuda od tri miliona nije mala. Pritom, realno je i da Degeneku ponude jaku platu, koju neće odbiti. Ma šta javnost mislila, Zvezda mora da prodaje igrače da bi živela. Novac nam je neophodan - rečeno je iz kluba.

- U tom trenutku Zvezda je bila dužna oko 66 miliona evra i do danas je vraćeno oko 30 miliona živog novca. Naravno, vraćeno je još više sa otpisom dugova i slično, ali samo u kešu dato je 30 miliona evra, što su ogromne pare. Tu je bilo 18 miliona sportskog duga, odnosno dugovanja igračima i menadžerima. To je vraćeno do poslednjeg dinara. Imali smo, recimo, dug Milanu Ćalasanu, kojem smo isplatili 3,3 miliona evra. To je skoro cela zarada od plasmana u Ligu Evrope. Goranu Druliću smo isplatili 810.000 evra. Da nije dugova koje su ostavile prethodne uprave, bilo bi nam lakše - ističe naš izvor.

Uprava koja je preuzela klub 2012. godine imala je cilj da smanji godišnji budžet na deset miliona evra. Član tadašnje radne grupe Nebojša Čović govorio je da to mora da bude između osam i 12 miliona, uz napomenu da će neko možda reći da nema ništa bez 20 miliona, ali da "zavisi ko kako računa i ko se kako ugradi".

Povećan budžet

Međutim, sadašnji generalni direktor Zvezdan Terzić više puta je govorio da u tim najpre mora da se uloži, pa će da dođu rezultati. To se donekle ispostavilo tačnim jer je Zvezda tri godine zaredom igrala evropska takmičenja, ali je i budžet značajno povećan.

SJAJNA ATMSOFERA NA TRENINGU ZVEZDE! Deki igrao ševu sa igračima!

TERZIĆ OTKRIO VELIKU DEKIJEVU ŽELJU! Ova četiri igrača NISU NA PRODAJU!

Foto: Starsportphoto©

 



- Život u klubu košta prosečno 20 miliona evra godišnje. Ranije to jeste bilo manje, ali u godinama kad se igra Evropa košta više, jer morate da uložite u igrače, date im malo veće plate, bonuse, premije i dođe se do tako visokih cifara. Recimo fudbaler koji ima platu 500.000 evra klub košta bruto blizu 700.000 evra. Ima onih sa manjim i većim platama, ali računajte koliko je to prosečno - podseća naš izvor.

Osim tekućih stvari, na "Marakani" je i u infrastrukturu uloženo nekoliko miliona.

- Urađeni su tereni, mediko blok, deo kod zapadne tribine je u dobroj meri izmenjen. I to je koštalo oko pet-šest miliona evra. Prostom matematikom dolazi se do zaključka da Zvezda zarađuje, ali i troši, i naravno da nam trebaju pare. Prodaja igrača je neminovna - zaključuje naš izvor.

Bonus video

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boris Nikolic

pre 4 godine

Sinoc na utakmici navijaci isprozivali Terzica, I odmah sutra clanak o svetom muceniku koji je podigao klub iz pepela. Novinari gde vam je obraz

Sinisa

pre 4 godine

Nema nasim klubovima opstanka i zivota bez privatizacije. Ovako ce uvijek biti povuci potegni,to svi znamo. Mi smo siromasna drzava da bi nasi klubovi mogli funkcionisati na ovaj nacin.

Vladimir

pre 4 godine

Pa naravno gde su pare kod doktora terze i on čovek mors nešto da zaradi možda malo dao i prijateljima i to je to

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija