• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.07.2020

11:00

ZVEZDINE KALKUKACIJE! Prvo ili drugo kolo, nosilac ili ne... Nekoliko je OPCIJA, evo koja je NAJBOLJA za šampiona Srbije!

Crvena zvezda

ZVEZDINE KALKUKACIJE! Prvo ili drugo kolo, nosilac ili ne... Nekoliko je OPCIJA, evo koja je NAJBOLJA za šampiona Srbije!

Podeli vest

Fudbaleri Crvene zvezde bruse formu za narednu sezonu i jedan od glavnih ciljeva, spremaju se da treću godinu zaredom napadnu Ligu šampiona

Pandemija koroavirusa uticala je i na kvalifikacije u Ligi šampiona i Ligi Evrope,pa sve do plej-ofa klubovi će imati samo jednu priliku da prođu dalje jer nema revanš mečeva. 

Pitanje je da li će srpski šampion krneuti od prvog  ili drugog kola kvalifikacija, da li će biti nosilac ili ne. Naime, Srbija je prethodnu sezonu završila na 19. mestu UEFA rang-liste, i pošto je potrebno da bude bar 17. da crveno-beli krenuli od drugog kola. Po osnovnom pravilu Zvezda kreće od prvog kola. Međutim, UEFA čuva jedno mesto u prvom šeširu grupne faze za pobednika ovogodišnje Lige šampiona, piše na početku objašnjenja Zvezdinog puta tviter nalog Playtony.

(VIDEO) LOŠE VESTI ZA ZVEZDU, ODLIČNE ZA PARTIZAN! Sent Galen posustaje, crveno-bele čeka TEŽI PUT KA LIGI ŠAMPIONA!

ZVEZDA OSTAJE BEZ ŠTOPERA! Turci "zagrizli", crveno-beli traže 700.000 evra!

 

To nije sve, u slučaju da se osvajač Lige šampiona putem svog prvenstva plasira u elitno takmičenje, to mesto ostaje upražnjeno, i dolazi do izvesnih pomeranja u smislu ko kada započinje takmičenje. U tom slučaju i 19. mesto bi garantovalo da kvalifikacije Zvezda krene od drugog kola.

To se do sada dogodilo svake godine, prilično je izvesno da ni ova neće biti izuzetak. Međutim, zbog odlaganja ovogodišnjih utakmica Lige šampiona izazvanih koronom, dolazi do preklapanja završnice sezone 2019/20 i početka sezone 2020/21. U igri su i dalje dve ekipe koje putem svoje lige nisu izborile učešće u Ligi šampiona za sledeću sezonu, a to su Napoli i Lion, UEFA ne može bezuslovno da izvrši sva očekivana pomeranja, već mora da čeka.

 

 

U Zvezdinom slučaju postoje tri scenarija: 

- Opcija broj 1: I Napoli i Lion ispadaju već u zaostalim utakmicama osmine finala, pa Zvezda počinje od drugog kola, i u zavisnosti od toga ko osvoji titulu u Švajcarskoj, možda bude i nosilac u trećem kolu.

- Opcija broj 2: Napoli ili Lion prolaze osminu finala, ali ne osvajaju Ligu šampiona. U tom slučaju Zvezda počinje od prvog kola, a u zavisnosti od toga ko osvoji titulu u Švajcarskoj, mozda bude nosilac u trećem kolu.

- Opcija broj 3: Napoli ili Lion osvajaju Ligu šampiona, što znači da Zvezda počinje od prvog kola i sigurno nije nosilac u trećem kolu.

Radi se o tome da se zaostale utakmice osmine finala igraju 7. i 8. avgusta, a žrebovi za prvo i drugo kolo kvalifikacija se održavaju 9. i 10. avgusta. Tako UEFA ima vremena da sačeka da se odigraju utakmice osmine finala pre nego što krene sa prvim pomeranjima.

Ukoliko i Napoli i Lion ispadnu, onda bi Ajaks išao direktno u grupnu fazu, Slavija Prag bi počela iz četvrtog umesto iz trećeg kola, Dinamo Zagreb iz trećeg umesto iz drugog kola, a Omonija i Zvezda iz drugog umesto iz prvog kola. To bi svakako bio najidealniji scenario po srpskog prvaka.

Foto: Starsportphoto

 

Finale ovogodišnje Lie šampiona se igra 23. avgusta, dok je žreb za treće kolo kvalifikacija tek 31. avgusta. Znači, UEFA će do tada već znati da li će mesto osvajača ostati upražnjeno. Ukoliko ni Napoli ni Lion ne osvoje Ligu šampiona, dolazimo do opcije 2, još uvek zvanično nepotvrđene od UEFA-e.

Znači, Ajaks bi opet zauzeo mesto osvajača Lige šampiona u grupnoj fazi, što nas ostavlja na neparnih 13 ekipa za poslednja dva kola kvalifikacija. To bi bili 10 pobednika iz 2. kola, Salzburg koji bi trebalo da krene od 4. kola, i Olimpijakos i Slavija Prag koji bi trebalo da krenu od 3. kola.

Jedina logična opcija da se od 13 ekipa u dva kola dođe do 4 ekipe koje se kvalifikuju za grupnu fazu bila bi da u 3. kolu međusobno igraju samo 10 pobednika drugog kola, a da se u plej-ofu pobednicima tih mečeva pridruže ostale tri ekipe. Tako dolazimo do 8 ekipa za plej-of.

Foto: Starsportphoto

 

Jasno je da je po Zvezdu opcija jedan najbolja, jer bi tako crveno-beli krenuli tek od 2. kola, ali i opcija 2 ima svoje prednosti. U slučaju da Jang Bojs osvoji titulu u Švajcarskoj i Zvezda ne bude nosilac u 3. kolu, bar bi se Olimpijakos i Slavija sklonili sa puta Zvezdi, jer bi počeli tek od 4. kola.

Dakle, obe opcije imaju svoje prednosti.

Zvezdaši pomno prate prvenstvo Švajcarske od čijeg ishoda direktno zavisi da li će crveno-beli biti nosioci u trećem kolu. Ukoliko Sent Galen postane šampion, srpski šampion biće nosilac. 

 

Još jedna pozitivna stvar je što su žrebovi za 2. i 3. kolo kvalifikacija vremenski razdvojeni. To znači, da ukoliko jedna od sledećih ekipa: Seltik, Dinamo Zagreb, Astana, Ludogorec i Jang Bojs ispadnu u prva dva kola kvalifikacija, Zvezda sigurno postaje nosilac u 3. kolu. Uzimajući u obzir da se igra samo po jedna utatkica, to uopšte nije zanemarljiva mogućnost. Naravno, pre svega, Zvezda mora da "preživi" prva 2 kola.

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija