• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2020

20:10

TURBULENTNA 2020! Tri trenera, koronavirus "spasilac" i Radonjić svetlo na kraju tunela - Zvezdina 2020!

Crvena zvezda

TURBULENTNA 2020! Tri trenera, koronavirus "spasilac" i Radonjić svetlo na kraju tunela - Zvezdina 2020!

Podeli vest

Turbulentno je bilo svuda u 2020. godini, ali čini se nigde kao u Crvenoj zvezdi ili bar košarkaškom delu sportskog društva

Suma sumarum moglo je gore, ali bolje je moralo! Baš tako može se opisati godina Crvene zvezde! Počelo je sa Šakotom na klupi i pobedom protiv Bajerna, a završila se otkazom za Sašu Obradovića i povratkom Dejan Radonjića. Dovoljan dokaz o turbulencijama u klubu govori činjnica da je Zvezda za svega 365 dana, od kojih se skoro pola nije ni igrala košarka imala TRI trenera! 

Ambicije su se smenjivale iz kola u kolo, posle pobede nad CSKA iz Moskve, bilo je "napadamo fajnal for", da bi posle serije poraza stigli na ono "samo da ne budemo poslednji"! Ipak, kako to obično biva, postoji jedna osoba koja može da preokrene sve, svaki klub ima "tog jednog" koji promeni DNK tima, a ako je neko za Zvezdu "taj neko" onda je to Dejan Radonjić. 

Ipak, krenimo od početka...

Početak godine, Dragan Šakota i prekid zbog koronavirusa!

Šok terapija sa Draganom Šakotom na klupi crveno-belih urodila je plodom, a sve se videlo drugog dana 2020. godine, kada je u Beogradu pregažen Bajern 93:63! Zaređala je Zvezda dobre rezultate na startu godine na izmaku, naročito u ABA ligi koja je svima bila prioritet, ali je Zvezda, tek pre nego što je pandemija koronavirusa prekinula sezonu, ponovo počela da posrće i da se muči, te je klub sa Malog Kalemegdana jedan od onih koji je profitirao zbog prekida sezone!

Foto: Starsportphoto

Evroliga je rešila da klubovi koji su igrali u sezoni 2019/20, igraju ponovo, te je Crvena zvezda ponovo ostala među elitom. Iako je plej-of bio na dohvat ruke, pitanje je da li bi crveno-beli bez prednosti domaćeg terena uspeli da odbrane trofej u regionalnom takmičenju i ponovo izbore Evroligu. 

Na posednje dve utakmice na kojima je Dragan Šakota predvodio Crvenu zvezdu sa klupe u Beogradu su pali Makabi iz Tel Aviva i FMP, te se može reći da je iskusni stručnjak u dobrom stilu napustio kormilo crveno-belih. 

Priče o novom treneru, klauzula Saše Obradovića

Kada je obelodanjeno da Šakota neće predvoditi crveno-bele u narednoj sezoni i da Zvezda traži novog trenera krenule su špekulacije ko će predvoditi šampiona ABA lige i Srbije u narednoj godini. Prvi kandidati svih "delija" bili su Dejan Radonjić i Saša Obradović, verovatno su se zbog istorije mnogo više nadali Radonjiću, ali je rešenje u vidu legende kluba kakva je Saša Obradovića bilo prihvatljivo. 

Foto: Tanjug

Spominjali su se još i Vladimir Jovanović iz FMP-a, a "eksperiment" sa Dušanom Alimpijevićem nije prošao baš najbolje. 

Navijači i košarkaški fanatici bili su na iglama tih dana u iščekivanju ko će sesti na klupu crveno-belih, a kada je Monako objavio da se Obradović vraća u svoju Zvezdu, bilo je jasno da će legendarni košarkaš sesti na klupu Crvene zvezde! 

 

 

Da stvar bude još romantičnija, Obradović je sam platio klauzuzlu po kojoj je mogao da napusti Monako kako bi se pridružio Crvenoj zvezdi. 

Rebilding 

Foto: Starsportphoto

Klub je ozbiljno shvatio situaciju i greške iz prethodne sezone, te je sklapanje moćnog tima bio glavni zadatak, ali u određenom roku, kako bi ceo tim prošao pripreme. Luksuz koji je dobio Obradović, verovanto ga je kasnije i koštao otkaza. Imati kompletan roster već pre prvih priprema ispostavio se kao nedovoljan, ali i tim kao nekompletan, te su abicije koje su postavljene na startu vrlo brzo postale nedostižne. 

 Već u prvim danima u mandatu Saše Obradovića potpisani su ugovori sa Džordanom Lojdom, Lengstonom Holom, Korijem Voldenom, Lendrijem Nokom, pojačanja iz FMP-a u vidu Duopa Rita, Alekse Radanova i Alekse Uskokovića, dolazak Marka Simonovića značio je svlačionici, ali i ostanak Lazića, Dobrića, Davidovca, Jagodića-Kuridže i Kuzmića bili su predznak da Zvezda zna šta radi!

Foto: kkcrvenazvezda.rs

Teško da je nešto moglo u ovim tmurnim vremenima da ide bolje nego što je išlo. Zvezda nije imala problema sa koronavirusom, do Džordana Lojda tek sredinom decembra, pripreme na Kopaoniku prošle su kako treba, na Glorija Kupu u Turskoj, Zvezda je delovala moćno, ali je srčana mana Lendrija Noka poremetila planove crveno-belima. 

Sezona je počela u Istanbulu protiv Fenerbahčea koji se oporavljao i tada, ali i sada od odlaska Željka Obradovića, smanjenja budžeta i delovalo je da će crveno-beli moći da izađu na kraj sa turskim gigatnom, ali nije bilo tako. 

Foto: kkcrvenazvezda.rs

Ipak, tri vezane pobede protiv Borca, Baskonije i Mornara ulile su nadu da će Zvezda biti moćna ove sezone, ali onda su došli porazi od Himkija i Žalgirisa, ali i pobeda protiv CSKA iz Moskve posle produžetaka. 

Velika rezultatska kriza

Bilo je teško davadi zaključke posle uvodnih mesec dana, ekipe još nisu bile uigrane, posle duge pauze zbog pandemije, bilo je logično da će biti oscilacija, ali je Zvezda svoje najbolje partije pružala baš u tom periodu, a onda kada je bilo očekivano da forma raste, igra crveno-belih se raspala kao kula od karata! 

Foto: Starsportphoto

Poraz od Real Madrida u Beogradu posle dobrog prvog poluvremena nagovestio je probleme, potom teško izvojevana pobeda protiv Splita (gosti iz Hrvatske promašili šut za pobedu), a onda i najlošija partija u sezoni protiv Barselone! Pobede u derbiju i protiv Armanija malo su podigle moral ekipi, ali je usledila serija loših rezultata koja je krunisana protiv Zenita, a cenu loših partija platio je Saša Obradović.

Povratak Dejana Radonjića

Foto: kkcrvenazvezda.rs

Kada je odlazio pre tri godine, bilo je jasno da će se vratiti. Kada je dobio otkaz u Bajernu, oni kojima su crveno-bele boje drage potpisale bi njegov povratak odmah. Kada je svaki trener od njegovog odlaska dobijao otkaz (Milan Tomić dao otkaz) bio je prvi kandidat. Nije se to dogodilo do sada, ali je novogodišnji poklon za "delije" stigao 25. decembra kada je Dejan Radonjić ponovo zaseo na klupu crveno-belih! 

Foto: Starsportphoto©

Biće teško Radoinjiću da odmah uspostavi svoj način rada, ali ako je neko uverio Zvezdaše da zna šta radi onda je to crnogorski stručnjak, a njegova druga era na klupi crveno-belih počinje sa novom godinom! 

Svi se nadaju u svakom smislu bolja nego prethodna!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija