• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.05.2021

07:00

NAJSLAVNIJI DAN CRVENO-BELE PROŠLOSTI! Pre 30 godina ZVEZDA se popela na krov EVROPE! /VIDEO/

Crvena zvezda

NAJSLAVNIJI DAN CRVENO-BELE PROŠLOSTI! Pre 30 godina ZVEZDA se popela na krov EVROPE! /VIDEO/

Podeli vest

Na današnji dan pre 30 godina Crvena zvezda je postala prvak Evrope u fudbalu

Danas deluje nezamislivo da neki klub sa ovih prostora stigne u nokaut fazu Lige šampiona, a o tome da postane prvak Evrope ne vredi ni pričati. Tako je bilo i pre 30 godina, ali je generacija Crvene zvezde predvođena Ljupkom Petrovićem pokorila je Evropu i pokazala da je u fudbalu sve moguće!

Foto: Starsportphoto

Crveno-beli su u italijanskom gradu Bariju na obalama Jadranskog mora, na stadionu "Sveti Nikola" posle penal serije bili bolji od prvaka francuske Olimpika iz Marseja i tako osvojili Kup šampiona. Bilo je to poslednji put da se prvak Evrope dobija po starom, nokaut sistemu. 

Zvezda je u tom periodu bila daleko najbolji tim na Balkanu i istočnoj Evropi, a celokupan projekat počeo je pet godina ranije kada su na Marakanu stigli Bora Cvetković i Milivoj Bračun. U narednim sezonama crveno-beli su dodatno jačali tim i dovodili najbolje igrače u Jugoslaviji. Iz niškog Radničkog stigli su Dragan Stojković Piksi i Dragiša Binić, Dinamo je ostao i bez Robert Prosinečki, a do leta 1988. godine crveno-beli dres su zadužili i najbolji igrači u ligi Dejan Savićević i Darko Pančev. 

Poslednja "kickica" u mozaiku Zvezde bio je dolazak Miodraga Belodedića iz Steaue, a u leto 1990. godine Dragoslava Šekularca na klupi menja Ljupko Petrović. Ipak, veliki hendikep za Zvezdu predstavljao je odlazak kapitena Stojkovića, koji je pojačao Marsej, ne sluteći da će u velikom finalu Kupa šampiona odmeriti snage sa dojučerašnjim saigračima. 
Pred Zvezdom su redom padali Grashoper, Glazgov, Dinamo Drezden, Bajern i na kraju Marsej, ali krenimo redom. 

Foto: Starsportphoto

Švajcarski Grashoper bio je daleko najmanje atraktivan protivnik od svih u prvoj rundi, ali je četa Otmara Hicfilda pošteno namučila Zvezdu. Gosti su šokirali Marakanu golom Petera Kelcea, ali je Dragiša Binić uspeo da izjednači i sačuva kakve-takve šanse za revanš. Na "Hardturmnu" se pokazalo da su crveno-beli daleko moćniji tim! Robert Prosinečki je otvorio seriju golova i dva puta zatresao mrežu rivala, a po jedan su dodali Pančev i Radinović. Sa druge strane Kecle je ponovo bio strelac, ali njegov gol nije promenio pitanje pobednika. 

Drugo kolo obezbedilo je pravi spektakl u Beogradu, jer u goste je dolazio Glazgov Rendžers. Škoti su želeli dobar rezultat u gostima, ali je krcata "Marakana" progutala sve šanse čete Voltera Smita. Pred golom Krisa Vudsa ređale su se prilike, mrežu svog tima načeo je Braun, duplirao je Prosinečki, a proleće u Evropi i konačnih 3:0 obezbedio je Darko Pančev. "Kobra" je zasijala i na "Ajbrkosu" posle fantastičnog gola makazicama. Uspeo je Mekkoist da izjednači do kraja što nije donelo velike promene. Ogroman problem za Ljupka Petrovića predstavljala je povreda Stevana Stojanovića, ali je Dika uspeo da se oporavi do proleća i nastavka evropskog puta. 

Prolećni deo sezone u klub je doveo neka nova lica, pre svih na Maraknu je stigao Siniša Mihajlović, te je četa Ljupka Petrovića znatno ojačana čekala dvomeč sa Dinamom iz Drezdena. Imala je Zvezda mnogo sreće u žrebu pošto je tim iz Saksonije bio slabiji rival od potencijalnih. 

Crveno-beli su se u Beogradu "sprdali" sa rivalom i ispratili ga sa u Nemačku sa 3:0. Prosinečki je još jednom pogodio iz slobodnog udarca, a pobedu su potvrdili Dragiša Binić i Dejan Savićević. Ipak, revanš je počeo košmarno golom Torstena Gičova sa "kreča", ali su Savićević i Pančev brzo preokrenuli rezultat. Meč je zbog huliganstva prekinut u 78. minutu, a UEFA je utakmicu registovala sa 3:0 u korist Zvezde. 

U polufinalu nije bilo lakih protivnika! Marsej je eliminisao Milan, Spartak je srušio Real Madrid, a rival crveno-belih je došao iz poslednjeg četvrtfinalnog para Porta i Bajerna! Bavarci su bili, u tom momentu, strah i trepet u Evropi, ali se beogradski velikan nije predavao.

Roland Volfart je na startu meča u Minhenu doveo Bavarce do prednosti, ali je Darko Pančev u finišu prvog poluvremena poravnao na 1:1. Slična akcija viđena je i na početku drugog poluvremena kada je Pančev asistirao Savićeviću koji je lako matirao Aumana za 2:1! Sledio je revanš u Beogradu i verovatno najslavniji trenutak u istoriji srpskog fudbala! Mihajlović u sredinu i GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL, nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao!

Crveno-beli su u Bari na finale otišli sedam dana ranije! Očekivala se goleada na stadionu "Sveti Nikol" ozbirom da su timovi postigli 18, odnosno 20 golova te sezone u Evropi, ali nije bilo tako! 

Posle 120 minuta fudbala nije viđena poštena prilika, a kamoli gol, te se pitanje o novom šampionu Evrope rešavalo penalima.  Prosinečki je pogodio mrežu Olmete, a kapiten crveno-belih  Dika Stojanović već u prvoj seriji zaustavlja šut Manuela Amorosa, ispostaviće se, ključni momenat Zvezdine istorije. Svi igrači su bili sigurni redom su pogađali Binić, Bernar, Belodedić, Papen, Mihajlović i Mozer, a sve je u svojim nogama imao Darko Pančev! 

Napadač Crvene zvezde pucao je u sredinu i uhvatio Olmetu u raskoraku, dovoljno da lopta dođe do mreže i tako ZVezda postane šampion starog kontintenta! Dvadeset hiljada navijača na stadionu „Sveti Nikola“ i milioni širom Srbije i sveta dobilo je najlepši poklon.

Foto: printscreen




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija