• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Nedeljković

01.11.2021

14:09

NAVIJAM ZA ZVEZDU, ALI SIN MI IGRA ZA PARTIZAN! Fabio da Silva, nekadašnji fudbaler crveno-belih, za Informer o večitima, Srbiji, rakiji, sarmi...

Peđa Milosavljević

Crvena zvezda

NAVIJAM ZA ZVEZDU, ALI SIN MI IGRA ZA PARTIZAN! Fabio da Silva, nekadašnji fudbaler crveno-belih, za Informer o večitima, Srbiji, rakiji, sarmi...

Podeli vest

Među crno-belima imam prijatelje koji su prepoznali talenat kod mog sina Fabija Žuniora i ubedili me da on počne da trenira * Kad je derbi, navijam za Zvezdu, ali volim da gledam i Partizanove utakmice

Navijam za Crvenu zvezdu, ali moj sin Fabio da Silva Žunior igra za mlađe kategorije Partizana, kaže nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Rada i mnogobrojnih brazilskih klubova Fabio da Silva (41) u intervjuu za Informer. Brazilski štoper u Srbiju je prvi put došao 2002. i ostao pet godina.

Zaljubio se u Srpkinju Alisu, oženio se njome, a onda su zajedno otišli da žive u Brazilu. Ipak, rešili su da se 2017. godine vrate u Beograd i da nastave da žive u Srbiji. Sticajem okolnosti njihov sin Fabio da Silva Žunior, rođen 2012. godine, počeo je da trenira fudbal u Partizanu.

Nedostaje mi ćerka


Kakav imate odnos sa ćerkom iz prvog braka, koju ste pomenuli?
- Zove se Arijeli i ima 23 godine. Ona je sa majkom u Brazilu, ali se sad odselila da živi sa dečkom. U dobrim je odnosima sa mojom sadašnjom porodicom. Čuje se i sa mojom ženom i sa sinom, odnosno svojim bratom. Kad smo bili u Brazilu, ona je dolazila kod nas na ručak ili da prespava. Srećan sam što imamo tako lep odnos.


Kako to da vam sin igra u Partizanu, a vi ste igrali za Crvenu zvezdu?

- Ja sam navijač Crvene zvezde, mada volim da gledam i mečeve Partizana. Uglavnom volim lep fudbal. Slučajno se desilo da sina upišem u Partizan. On je trenirao u jednoj školi fudbala, a ja povremeno igram rekreativno sa veteranima Partizana. Jednom prilikom sam sina poveo sa sobom i posle naše utakmice on je ostao na terenu da šutira, vodi loptu i ljudi iz Partizana su procenili da je talentovan. Mislio sam da je premali da počne da trenira ozbiljno, jer nije još imao ni sedam godina. Oni su me ubedili da je to pravo vreme da počne da trenira i sad mu ide lepo. Kažu da je jedan od najboljih. Na nekim turnirima je dobijao nagrade kao najbolji igrač. Najvažnije mi je da je on srećan, a manje je važno kako mu se zove klub.

Foto: Peđa Milosavljević

Fabio da Silva



Za koga navijate kad je derbi?

- Kad je derbi, onda navijam za Zvezdu. Išao sam na mečeve Zvezde u Ligi šampiona protiv Pariz Sen Žermena i Liverpula. Slikao sam se sa svojim zemljacima Tijagom Silvom i Nejmarom. Kao mlađi, igrao sam protiv Nejmara, a moj sin ga danas obožava. Nejmar je sjajan čovek i meni trenutno najbolji brazilski fudbaler. Ne mogu reći da je najbolji u svetu, jer više volim Mesija. Najbolji ikad mi je Brazilac Ronaldo, pa Mesi.

Kako ste došli prvi put u Srbiju?

- Došao sam 2002. godine, doveo me je menadžer Ranko Stojić. On je igrao fudbal u Belgiji sa mojim menadžerom, poznaju se i tako me je našao. Bio sam tri godine u Radu, a onda sam prošao probu u Zvezdi i potpisao ugovor. Tamo nisam imao sreće, jer sam se razboleo, pa vukao neke povrede, pa su usledile pozajmice: Napredak, Rad... Ukupno sam bio u Srbiji pet i po godina i onda sam se vratio u Brazil. Tamo sam živeo narednih deset godina.

Foto: Peđa Milosavljević

 



Da li se supruzi svideo Brazil?

- Alisu sam upoznao kad sam prvi put boravio u Beogradu. Tada sam voleo da izlazim i sreli smo se u diskoteci. Sad smo već 15 godina zajedno. Otišli smo 2007. u Brazil i tamo smo se venčali. Ja sam iz Resifea, a to je lep grad, na moru. Klima je fantastična, cele godine temperatura je od 25 do 32 stepena. Međutim, Resife je i opasan grad. Ima mnogo kriminala i moja žena ni za deset godina nije uspela da se navikne na takav način života. Moraš da paziš gde piješ kafu, kako se oblačiš, imaš li neki skup nakit na sebi i slično.
 

Srbija druga kuća, ali je mnogo hladno

 

Kakva vam je Srbija u odnosu na Brazil?
- Mnogo volim vrućinu, pa mi je ovde hladno. Sigurnije je u Srbiji, mogu normalno da se šetam a da ne brinem da će nešto loše da mi se desi. Inače smo sličan narod. Volimo da izlazimo, da pijemo pivo, da pravimo roštilj. Nedostaje mi more, ali Srbiju doživljavam kao svoju kuću. Svima bih preporučio da dođu, samo bih ih upozorio da ponesu debelu garderobu. Pre dolaska u Srbiju nikad ni duks nisam kupio.
Jeste li se navikli na srpsku hranu i piće?
- Mnogo mi se dopala rakija, jer se pravi od voća, pa ima lep ukus. Najviše volim onu od šljive. U Brazilu je prave od trske i nije ukusna, samo se jako oseća alkohol. Od specijaliteta najviše volim sarmu, moja tašta to odlično pravi. Neobično mi je bilo koliko se jede hleb, jer mi ga tamo jedemo samo za doručak. Tu naviku nisam primetio.

Zbog toga ste rešili da se vratite?

- Shvatili smo da je bolje da nam dete odrasta u Beogradu, jer je bezbednije. U Brazilu su mi ostali majka, brat sa porodicom i ćerka iz prvog braka. Fabio Žunior se navikao na život u Beogradu. Ide u državnu školu, govori odlično srpski, portugalski i uči francuski. Super mu ide, učiteljica ga hvali da odlično priča. Nadam se da će jednom napraviti dobru fudbalsku karijeru.

Vi sad igrate fudbal za Hajduk sa Liona u petoj ligi. Da li vam je to osnovni posao?

- Kad sam se vraćao u Beograd, nije mi bilo u planu igranje fudbala, već samo da živimo ovde. Našao sam odličan posao u firmi koja se bavi prodajom masažera. To mi je glavni posao, a fudbal igram polurekreativno. Sa drugarima sam igrao fudbal za klub Duga, a onda me je jedan od saigrača pozvao da dođem u Hajduk sa Liona. Oni misle da mogu još da igram i odgovara mi za sada.

Foto: Privatna arhiva

15 godina ljubavi - Fabio i Alisa



Možete li da povučete paralelu između Zvezde 2006. godine i ove danas?

- Rekao bih da je ona Zvezda iz 2006. imala bolje igrače nego sad. Janković, Basta, Žigić, Biševac, golman Vladimir Stojković... Mnogo dobra generacija. Nekoliko puta sam sreo Bastu, Boška Jankovića na nekom splavu na kafi, zatim Piksija Kovačevića u prodavnici dečje garderobe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija