• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. NEDELJKOVIĆ

04.12.2021

07:10

UČINIĆU SVE DA UZMEMO TITULU! Dejan Stanković otvorio dušu za Informer

Starsportphoto

Crvena zvezda

UČINIĆU SVE DA UZMEMO TITULU! Dejan Stanković otvorio dušu za Informer

Podeli vest

Ostao bih ceo život na "Marakani", ali ovaj klub je ozbiljna mašina. Mnogo je lepo biti u njemu, ali je i mnogo velika potrošnja. Potrudiću se da podignem pehar u maju, a posle, videćemo, kaže Dejan Stanković

Želja mi je da u maju osvojim titulu, a onda ću razmišljati o narednim koracima, kaže za Informer trener fudbalera Crvene zvezde Dejan Stanković! U klub je došao pre skoro pune dve godine i bliži mu se 100. meč kao stratega crveno-belih.

Za to vreme osvojio je dve titule i bori se za treću, a sigurno je i da će dva puta igrati u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Kaže da je uživao u dosadašnjem boravku na "Marakani", ali ne krije da Zvezda troši ljude.

Koliko može da se izdrži u Zvezdi, uzimajući u obzir tempo i pritisak pod kojim se radi?

- Svako ko zna kakav je osećaj i kakve emocije izaziva ovaj klub, voleo bi da ostane u Zvezdi ceo život. I kao igrač i kao trener. Međutim, neminovno je da jednom svi krenemo svojim putem. Zvezda je ozbiljna mašina, mnogo je lepo i mnogo je velika potrošnja. I dalje sam zadovoljan i i dalje imam maraton da istrčim. Ima uvek interesovanja za mene, ali to sam rekao i ranije - zapitao bih se da nema. Onda bi to značilo da ne radim dobar posao, ni klub što veruje u mene, ni navijači što me podržavaju. Lepo je kad se raspituju za vas. To vam daje snagu da budete još bolji. A moji planovi? Sve ću uraditi da u maju podignem pehar...

Željan borbe

Ovo će biti teško, ali možda i najlepše prvenstvo u poslednjih nekoliko godina. Prava muška borba, tu se odrasta

Bliži vam se 100. utakmica na klupi Zvezde, trenutno ste na 97. Kako gledate na protekle dve godine?

- Veoma mi je brzo prošlo, mi i dalje trčimo maraton. Glavno je da ga istrčiš, dođeš do kraja i ostvariš zacrtane ciljeve. Utakmice su usputne stanice. Neke ćeš hodati, neke trčkarati, neke sprintom završiti, ali bitan je cilj. Zvezda je rezultat, samo to se gleda, u to sam se stopostotno uverio. Zadovoljan sam, ovo je moj prvi posao. Odrastao sam uz ovu generaciju, uz veliku pomoć svih ljudi koji me okružuju. Bilo je i grešaka, bilo bi glupo da nije. Samo tako možeš da uvidiš gde si pogrešio i da uradiš sve da budeš još bolji.

Foto: Starsportphoto

Dejan Stanković

Jeste li očekivali pritisak sa kojim ste se sreli?

- Mediji, uprava, navijači, ostali klubovi. Sa svih strana je ogroman pritisak, što se da videti po mojoj kosi. Ostavio sam i cigare pre godinu i po dana, jer sam usled ogromnog pritiska počeo mnogo da pušim i morao sam da presečem. Trener Zvezde je trener i igračima i upravi i stručnom štabu i navijačima i novinarima. Sa svake strane moram da prihvatim pritisak i odgovornost na sebe i pustim igrače da rade na miru. I ja sam bio igrač, njihovo je samo da igraju. Na početku mi je malo bilo teško, ali onda sam shvatio da je Zvezda svačija. Najveći je klub u Srbiji i na Balkanu, ima lepu istoriju, a u prethodnih nekoliko godina ponovo ima dobre rezultate u Evropi. Svako želi da se bavi Zvezdom i to je potpuno normalno. Vremenom sam shvatio da svako ima pravo i da joj zviždi i da aplaudira i da je i hvali i da kritikuje.

Neki porazi su neophodni

Koja vam je najdraža, a koja najteža utakmica u Zvezdi?

- U sto utakmica, bilo je manje od deset odsto poraza. Možda neki i moraju da dođu, da izvučemo pouke, da znamo da u fudbalu postoje tri ishoda, a ne samo pobede. Navijačima su najteže pali Omonija i Šerif, ali treba biti realan. Da, mogla je da se prođe Omonija da smo igrali na dve utakmice. Šerif isto, mada sam znao da će biti teško sa njima. S druge strane, imali smo pobedu protiv Genta tamo, pobedu protiv Ludogoreca u gostima, trijumf protiv Brage ovde, osvajanje Kupa. To su utakmice koje mi ostaju u lepom sećanju. Moram da pomenem i mečeve sa Milanom, pogotovo na "San Siru", gde smo bili i bolji nego na "Marakani". Borili smo se prsa u prsa sa svima. U Milanu su nas milimetri delili od istorijskog uspeha, ali to je samo podsticaj za dalje.

Da li vas opterećuje neprestana borba sa Partizanom za titulu ove sezone?

- Ovo će biti teško, ali možda i najlepše prvenstvo u poslednjih nekoliko godina. Prava muška borba, tu se odrasta. Želim da bude još jače, možda već sledeće godine još neizvesnije. Da se uključi još neko, da se četiri-pet ekipa do aprila bore za titulu. Meni je lepše da je razlika jedan ili tri boda, da je neizvesno. Jedno je napraviti fenomenalan uvod i onda to održavati, a drugo biti u "crvenom" od avgusta do maja. Onda se vidi kakav je ko čovek. Tad mi treba čovek, a ne igrač, da izdrži kad je teško.

Prija vam taj adrenalin?

- U Italiji si na plus četiri nekoliko kola do kraja. Pa odeš u Palermo, izgubiš 2:0 i na plus jedan si. Igraš kod kuće sa Juventusom, pa ideš u Rim, pa ti dolazi Lacio. Čini se ode titula, ali dobiješ Juventus, pa dobiješ direktnog protivnika Romu, pa dobiješ Lacio i opet si u plusu. Na kraju osvojiš. To iskustvo ne može da se plati. Ja sam tri prvenstva gubio na poluvremenu meča u poslednjem kolu (bilo svaki put 0:0), a na kraju smo pobeđivali i osvajali titulu. Kad se celo prvenstvo svede na 45 minuta. Vau. Kako to da dočaram, ne meriš temperaturu kad nisi bolestan.

Foto: Starsportphoto

Dejan Stanković i kapiten Milan Borjan

Najbolji igrač kog ste trenirali?

- Ne volim o pojedincima, uvek neko iskoči. Ko god da blesne, imajte u vidu da je ceo tim radio, trčao i trudio se da bi taj neko došao u šansu. Uvek radimo za jednog koji će iskočiti. Iza toga stoji ozbiljan rad. Ima momaka koji su kao Mića i Sale, koji su suvi kvalitet. Niko se neće uvrediti ako kažem da su njih dvojica naši najbolji igrači. Svakom od njih treba prići na drugačiji način i ja se trudim da to uradim.

97

Utakmica odigrala je Zvezda pod Stankovićevim vođstvom

Emotivno gledate na kritike?

- Zviždali su nam navijači protiv Voždovca. Ja sam najpre zvezdaš, pa trener. Emotivno primam sve, one izjave posle utakmice postoje samo kod nas. Uglavnom bi igrači trebalo da pričaju. Kad pričam u tom trenutku, to je direktna emocija. Da, mogao sam bolje protiv Voždovca, ali sam se odlučio za taktiku da se što manje umorimo, a donesemo tri boda. Navijač je uvek u pravu, ali nisam dao na momke. Ako su zvižduci bili upućeni meni, onda ih prihvatam oberučke. Ja samo želim da zaštitimo momke i da ne dozvolimo da od drveta ne vidite šumu.

Luckas sam, rekao bih da mi smeta uprava

Kakvu imate saradnju sa upravom?

- Imam ozbiljno dobru saradnju sa upravom. Znamo se godinama i uzajamno se poštujemo. U momentima stani-pani oni su stali iza mene. Osetio sam stvarno podršku i to ne govorim iz kurtoazije. Ja sam pomalo luckast, rekao bih da mi je nešto smetalo. Kad su svi mislili da će me pustiti niz vodu, oni su stali iza mene. Džaja i Toza (Svetozar Mijailović, predsednik Zvezde) znaju me otkad sam bio dete. Mrkelu znam dvadesetak godina. Protiv Terze sam igrao kad sam bio klinac. Imamo izvanrednu saradnju i onda gledamo da uklopimo želje i mogućnosti. Nekad je to dobro, nekad ne, ali ja gledam da ono što imam uvek smatram najboljim.

Jeste li im predočili želje za prelazni rok?

- Želje za prelazni rok uvek idu zajedno sa mogućnostima. Pričamo često, ali kad dođe utakmica, gledam samo ono što imam. Ono što imam je najbolje, pa neka fali sedam igrača. Ja verujem u one koji istrče na teren. Samo tako mogu da ih ubedim da mogu da urade i nemoguće.

Kako provodite slobodno vreme?

- Srednji sin Filip mi je u Amsterdamu, Stefan i Aleksandar su u Milanu. Supruga Ana je sa mnom od sredine 2020. godine. Ona mi je ozbiljna podrška i glas razuma. Zna moje dobre i slabe tačke, održava mi ravnotežu, da neki put ne preteram, a neki put da ne budem slab. Uvek je važno da imate nekog da vam kaže kako stvari stoje zaista, a ne da vam maže oči. Uglavnom miran život, kuća - posao. Kad me Zvezda emotivno isprazni, budem ćutljiviji. Međutim, to kraće traje, gledam uvek napred. Ana se sa tim odlično nosi. Mirno, večera, ručak, šetnja, film, serija, moj rad.

Foto: Reuters

Dejan Stanković je poznat kao temperamentan stručnjak

Kako reaguje na vas narod u gradu?

- Znao me je narod u Beogradu i ranije, ali lepo je kad vas prepoznaju kao trenera Zvezde. Imam konačno priliku da doživim Srbiju. Napraviti nešto kod kuće je totalno druga dimenzija u odnosu na to kad si u inostranstvu. Kad kažem kuća, mislim na Srbiju, Beograd i Crvenu zvezdu. I u Milanu me doživljavaju kao kod kuće, tamo su mi odrasla deca, tamo nam je baza, ali za sada je to Beograd i od toga ne odustajem.

Šta biste danas rekli onom Dejanu Stankoviću koji je tek preuzeo Zvezdu?

- U svakom slučaju bih ga pustio da prođe šta je prošao, mora tako. Sigurno sam danas bolji, kao što ću biti bolji za još dve godine. U porazu ostaneš sam. Bez obzira na poruke, podršku. Ostaješ sam, jer su odluke ko će ići na teren i koju taktiku će sprovesti moje, tako da i odgovornost osećam kao moju. Ne bih ništa menjao, jer je to proces. Moram da pretrpim i kritike i biće ih još.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija