• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Slobodan Stošić, Jovana Radivojević

25.06.2022

07:01

ZVEZDIN TIM NA SKENERU BIVŠIH PRVOTIMACA! Ima li šampion Srbije kvalitet za Ligu šampiona i koja pozicija je kritična?

printscreen

Crvena zvezda

ZVEZDIN TIM NA SKENERU BIVŠIH PRVOTIMACA! Ima li šampion Srbije kvalitet za Ligu šampiona i koja pozicija je kritična?

Podeli vest

Crvena zvezda je bez ikakve sumnje najbolji srpski klub prethodnih godina, a osim što je pet sezona zaredom prvak naše zemlje, crveno-beli i u Evropi beleže sjajne rezultate. Za Informer.rs su se oglasili nekadašnji asovi poput Bratislava Živkovića, Nenada Tomovića, Milanka Raškovića i Dušana Đokića, koji su izneli viđenje o trenutnom timu koji sa klupe predvodi Dejan Stanković

Crveno-beli će sledeće sezone pod pod budnim okom Dejana Stankovića pokušati da osvoje i šestu titulu prvaka Srbije za redom, ponovo odbrane trofej Kupa Srbije, ali možda i ono najbitnije – ponovo zaigraju u Ligi šampiona. Tim iz Ljutice Bogdana zbog toga želi da ojača ekipu pred početak kvalfikacija za najveće evropsko takmičenje, a kao prvo pojačanje u letnjem prelaznom roku 2022. godine, na stadion “Rajko Mitić ” je stigao vezista Kings Kangva.

Nakon njega, usledio je peti najskluplji transfer u istoriji kluba! Osman Bukari, fudbaler iz Gane i doskorašnje krilo Nanta, zadužio je dres sa brojem 19.

Foto: Starsportphoto

 

Upitali smo nekadašnje asove Crvene zvezda da li Zvezda ima tim koji ima kvalitet i snagu da izbori Ligu šampiona i tamo bude konkurentna najboljim klubovima Evrope.

- Zvezda iz sezone u sezonu podiže lestvicu kada su rezultati i igra u pitanju! Cilj je isti, titula i igranje u Ligi šampiona. Drago mi je što je moj nekadašnji klub sada i te kako ozbiljan. Svake sezone su velika očekivanja i to sa pravom- kaže nekadašnji defanzivac crveno-belih. Fiorentine, ali i reprezentacije Srbije, Nenad Tomović za "Informer".

Foto: Starsportphoto

 

Nije mnogo razmišljao robusni odbrambeni igrač nakon pitanja koju poziciju u timu bi trebalo dodatno pojačati! 

Tomović ide na Midtjiland, a moguć duel sa Partizanom

Nekadašnji furbaler Zvezde i momak koji je ušao pod kožu navijačima Fiorentine,vodio je svoj AEK do 3. mesta u prvenstvu Kipra i tako obezbedio kvalifikacije za LŠ.

- Igramo protiv nekadašnjeg rivala Crvene zvezde, sjajnog Midtjelanda, a ukoliko ne prođe onako kako priželjkujemo, postoji šansa da nam sledeći rival bude Partizan. Biće zanimljivo- kroz osmeh kaže Tomović 

- Napadač je potreban Zvezdi! Iako cenim i Ohija i Pavkova, neophopdan je jedan vrsni golgeter, iskusni, koji ima iza sebe ozbiljne evropske mečeve! Neko ko će postizati više od 20 golova u sezoni! Da se razumemo, smatram da je Milan Pavkov odličan špic i da je potreban Zvezdi! Retko je prva opcija, a na kraju uvek napravi razliku i mnogo donese klubu! Ne želim da kritikujem Ohija, momak je igrao sjajno u bivšem klubu, davao je golove i u dresu Zvezde, kada bih kao štoper morao da biram, pre bih se opredelio za Milana, jer je nepredvidiv, zaista dobar. Ipak, mišljenja sam da bi jedan golgeter, sa zavidnim iskustvom mnogo značio klubu- poručio je fudbaler Aeka iz Larnake, koji je sa kiparskim klubom izborio kvalifikacije za Ligu šampiona!

Foto: AP/Photo

 

Spomenuo je Tomović i bekovsku poziciju.

- Bekovi su očigledno baš deficitarna pozicija u našoj zemlji! I Zvezda i Partizan muče istu muku! Rodić nema godinama adekvatnu zamenu, a oba tima moraju da se snalaze, rotiraju desnu i levu stranu i eto, smatram da bi i pozicija beka morala adekvatno da bude pokrivena. Bilo kako bilo, nisam upućen u kvalitete Bukarija i Kangve, ali verujem u Zvezdinu skauting službu - zaključio je Tomović za Informer.rs.

U vreme dok je Bratislav Živković špartao bekovskom pozicijom na Marakani, crveno-beli su takođe beležili sjajne rezultate. Aktuelni saradnik u stručnom štabu selektora Orlova Dragana Stojkovića Piksija oduševljen je radom i onime što postiže Dejan Stanković na klupi srpskog šampiona.

- O pojačanjima ne mogu da pričam, jer ih nisam ispratio dovoljno, međutim, sigurno da igrači koje Zvezda dovodi imaju kvalitet da pokrenu tim ka lestvici više - rekao je Živković za "Informer", pa nastavio:

- U svakom klubu bitan je kontinuitet, a to je Dejan Stanković. Bio sam oduševljen kad je Deki produžio ugovor, što je samo bila činjenica da radi odlično svoj posao. Ulazi se u novu sezonu sa nekolicinom novih igrača, ali ne treba zaboraviti da su starosedeoci poput Kange, Bena, Sanoga... doprineli da Zvezda bude redovan učesnik Lige Evrope i Lige šampiona - napominje Bratislav Živković.

Foto: Starsportphoto

Sergej Milinković-Savić i Bratislav Živković

Nekadašnji as crveno-belih, koji je zatresao mrežu slavne Barselone u epskom meču, smatra da se na Marakani niko ne bi zadovoljio Ligom konferencija.

- Svakome je san Liga šampiona, donosi najveći priliv novca, ali adekvatno takmičenje za Zvezdu je Liga Evrope, gde su rivali po njenom ukusu i svakoga može da pobedi ili prođe grupu. Ne treba biti razočaran ako se moj bivši kub ne plasira u elitu. Podsetiću da je od 2013/2014. Crvena zvezda konstantno u usponu. Uvek je bila veliki klub, ali je, kao i svi velikani, morala da prođe kroz krizni period. To je prošlost i sada su na pravom putu.

Kao neko ko je imao priliku da sa juniorima Crvene zvezde igra Ligu šampiona za omladince, osvrnuo se iskusni strateg i na učinak omadinaca na EP u Slovačkoj, kao i na plasman selekcije do 17 godina na Šampionat u Izraelu:

- Treba biti realan i priznati da je veliki uspeh što smo se uopšte plasirali na samu završnicu. Zvezda će zbog toga što odlično radi sa mlađim selekcijama, imati dva tima na raspolaganju, pogledajte samo kakav je "bum" napravio Strahinja Eraković, pre njega Lazetić, pa Gavrić, Nikolić... Svake sezone bljesne bar jedan momak iz omladinske škole, što je glavni dokaz da se u klubu odlično radi, dok Deki pravi poteze kakve dolikuju najvećim trenerima, pružajući šansu za dokazivanje golobradim mladićima - dodaje Živković.

Foto: Starsportphoto

Bratislav Živković

Rođeni Leskovčanin smatra da je i naredne sezone njegov bivši klub bliži tituli od večitog rivala.

- Zvezda ima dužu klupu i bogatiji fond individualaca, spremnih da jednim potezom reše meč. Ne znam da li će Partizan uraditi nešto na poboljšanju tima, igre, ali su i pored toga crveno-beli bez sumnje najveći favorit za odbranu titule. Ona će sada imati mnogo veći značaj, jer vodi direktno u Ligu šampiona, bez igranja kvalifikacija, što je veliki plus za srpski fudbal - istakao je Živković.

Za nekadašnjeg napadač Crvene zvezde Dušana Đokića, nema dileme ko će biti šampion naredne sezone.

- Najveća Zvezdina prednost što je sačuvala kostur tima, sa tri-četiri pojačanja, ima dobre šanse da napravi iskorak u Evropi. Verujem da su spremni za tako nešto, kao i da će potvrditi dominaciju u Srbiji - napominje Đokić za naš portal

Njegov gol Milanu i danas se prepričava među Delijama, ali je po Dušanovim rečima njegov bivši klub sada mnogo bliži eliti, nego tada.

- Crvena zvezda je blizu evropskog nivoa, pola koraka joj fali, ali su veoma blizu tome. Potrebno je vreme i strpljenje, kako za rezultate, tako i za pojačanja. Svi igrači koji su u Zvezdi nisu slučajno tu. Ono što je razlikuje od ostalih klubova je to što se traži sad i odmah da doneseš rezultat, nema čekanja.

Foto: Starsportphoto

Dušan Đokić

Za razliku od prethodnih sezona, crveno-belima je sada olakšan put do elite, dok će u slučaju jednog neuspeha takmičenje nastaviti u Ligi Evrope. Sa oba poraza idu u Ligu konferencija.

- O tome niko i ne razmišlja, Liga šampiona je uvek bila prioritet. Mislim da imamo šanse da dođemo do elite, ubeđen sam da Zvezda ne može da omane ove sezone.

Rapsodija mladih igrača i potpuni bljesak Strahinje Erakovića, obradovao je i bivšeg ljubimca Delija.

- Drago mi je što Zvezda drži kontinuitet sa mladim igračima. Eraković je jedan u nizu dokaza da iz omladinske škole može da se stigne do prvog tima. Pored Dragovića je mnogo brže sazreo kao igrač i odlično je napredovao, stigavši do reprezentacije Srbije - naglasio je Dušan Đokić.

Još jedan nekadašnji napadač crveno-belih Milanko Rašković trenutno je zaposlen kao skaut u omladinskom pogonu crveno-belih.

O dolasku Kangve i Bukarija ima ubeđenje da će doneti prevagu kvalitetu u igri Zvezde:

- Siguran sam da će Kangva pokazati nešto posebno, od tehničkih sposobnosti, pregleda igre,jako dobrog šut iz daljine, mirnoće na lopti i agresivnosti kad treba, jer sve to poseduje. Sa druge strane, Bukari je tip igrača kog krasi odlična brzina - rekao je Milanko Rašković za "Informer".

Zvezda planira i dovođenje još jednog pojačanja:

- Na napadaču se već uveliko radi, ali mišljenja sam da je Ohi odličan. Dovesti ga za džabe,sa takvom statistikom koju retko koji igrač ima. Kod nas je postigao 11 golova, takođe u derbiju je dao gol, tako da sam mišljenja da je Zvezda uradila pravi posao. Igrači koji imaju statisku kao on su mnogo skupi, a mi smo ga doveli "gratis"…

Foto: Starsportphoto

Milanko Rašković

Bukari je u prethodnim klubovima imao status "nestašnog dečka", koliko će to uticati na atmosferu?

- Ne sumnjam da će Dejan Stanković izaći na kraj, jer su to igrači koji su profesionalci - normalno je da nekad neko reaguje, jer mu je temperament takav, ali ubrzo se to smiri, jer shvate da su svi tu da bi napravili što bolji rezultat. Dejan je autoritet, veliko ime i siguran sam da će namestiti ekipu onako kako treba.

O afirmaciji mladih igrača, imao je samo reči hvale za legendarnog asa na klupi crveno-belih:

- Što se tiče mladih igrača,Zvezda vodi računa o njima,preveliki je pritisak,velika odgovornost, nekada neko malo kasnije sazri, neko mara da se malo više da se istrpi i sve je to normalno. Eraković je napredovao dosta, klub je stao iza njega, trener mu veruje i nije bilo sumnje da neće doći na jako dobar nivo. Mi svake godine rastemo kao klub, cilj se uvek zna i siguran sam da će FK Crvena Zvezda pokazati ozbiljne rezultate kako u Evropi, tako i u domaćem prvenstvu - istakao je za "Informer" Milanko Rašković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija