• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.11.2022

11:05 >> 11:10

(OCENE) BOLNA EVROPSKA JESEN ZA CRVENO-BELE! Nosioci potpuno PODBACILI, ali Zvezdina deca ODUŠEVILA!

Starsportphoto

Crvena zvezda

(OCENE) BOLNA EVROPSKA JESEN ZA CRVENO-BELE! Nosioci potpuno PODBACILI, ali Zvezdina deca ODUŠEVILA!

Podeli vest

Fudbaleri Crvene zvezde završili su takmičenje u Ligi Evrope ove sezone pošto su kao četvrtoplasirani u grupi ispali iz svih UEFA takmičenja

Posle dve godine evropski fudbal se na proleće neće igrati na Marakani! Fudbaleri Crvene zvezde porazom su se oprostili od UEFA takmičenja budući da su kao četvrtoplasirani ispali iz grupne faze Lige Evrope sa skorom od dve pobede i četiri poraza. 

Bila je crveno-belima potrebna pobeda sinoć protiv Monaka, a umesto toga dobili su neslavan kraj i debakl u Monte Karlu. Kneževi su slavili sa 4:1 i tako srušili snove Zvezde da može do novog plasmana u nokaut fazu Lige Evrope. Budući da je evropska sezona za srpskog šampiona gotova rešili smo da napravimo mali presek igara svih prvotimaca. 

OCENE: 

Golmani:

Milan Borjan, 7 - Standardno dobar! Još jednu fantastičnu jesen iza sebe ostavlja kapiten Crvene zvezde koji je ujedno i jedini sigurni učesnik Mundijala u Kataru. Branio je i šta je mogao, a i ono što nije. Utisak je pokvarila loša procena koja je donela Monaku rano vođstvo protiv srpskog šampiona, i bez dileme, uticala na rasplet čitave utakmice. 

Foto: Starsportphoto

Zoran Popović, bez ocene - Nije upisao ni minut u grupnoj fazi Lige Evrope.

Nikola Vasiljević, bez ocene - Nije upisao ni minut u grupnoj fazi Lige Evrope.

Odbrana: 

Marko Gobeljić, 6,5 - Iznad očekivanja. Evidentno je da je za Evropu Marko Gobeljić igrač ograničenih mogučnosti, ali i da se daleko bolje snašao pod pritiskom. Kada je igrao kao prinudno rešenje (protiv Ferencvaroša u Beogradu zbog povrede Milunovića, u gostima protiv Monaka zbog suspenzije Dragovića) popularni Gobelja odigrao je iznad očekivanja. Ipak, kada je dobio priliku da potvrdi kvalitet u Budimpšeti potpuno je potonuo. Zakarijasen ga je "progutao", a Fradi je oba gola postigao upravo po njegovoj, desnoj strani. 

Aleksandar Dragović, 7 - Bez komandanta teško! I bez ove jeseni bilo je jasno da je Aleksandar Dragović suvo zlato Crvene zvezde. Ne samo da je austrijski reprezentativac ispunio očekivanja nego je posle raspada sistema u Monte Karlu jasno da odbrana srpskog šampiona sa njim i bez njega nije ista. Crveno-beli su kapitulirali posle pola sata na stadionu Luj Drugi kada njega, zbog suspenzije, nije bilo na terenu. Pitanje je šta bi bilo da je Dragović igrao, ali je jasno da bi poslednji bedem pred golom Milana Borjana bio mnogo sigurniji! 

Foto: Starsportphoto

Nemanja Milunović, 6 - Ispod nivoa. Očekivalo se mnogo više od popularnog Đeda, pre svega zbog iskustva. Milunović je poklekao kada je bilo najvažnije. Protiv Monaka bio je najslabija karika u sastavu, a ni na prethodnim utakmicama, izuzev one protiv Trabzona na Marakani, stameni defanzivac nije oduševio. Istina, u petom kolu je bio nepremostiva prepreka u poslednjoj liniji Crvene zvezde, ali sigurno je da se od njega očekuje kontinuitet boljih igara od onih koje je pružio ove jeseni. 

Strahinja Eraković, 7 - Zvezdin "klinac" je ove jeseni sazreo! Prethodna sezona bila je nagoveštaj da Strahinja Eraković može da postigne velike stvari u crveno-belom dresu. Sumnjali su mnogi da bi popularni Čupa mogao da ponovi neke od spektakularnih evropskih partija i ove jeseni, ali ih je talentovani štoper demantovao i odigrao još bolje. Sa razlogom je stekao status reprezentativca Srbije i jedan je od kandidata da se nađe na spisku selektora za Mundijal u Kataru. Pokazao je polivalentnost, sjajno se snašao i kao prinudno rešenje na poziciji desnog beka iako je primarno štoper, a kada bi se našao u srcu Zvezdine odbrane zime za crveno-bele nije bilo. Posebno kada bi igrao u tandemu sa Aleksandrom Dragovićem. 

Stefan Leković, bez ocene - Nije upisao ni minut u grupnoj fazi Lige Evrope.

Radovan Pankov, bez ocene - Iskusni štoper pao je u četvrti plan nakon dolaska Nemanje Milunovića pred start sezone. Pankov je u Ligi Evore zabeležio tek nešto više od pola sata, a imao je značajnu ulogu u pobedi nad Ferencvarošem kada je ušao da zatvori utakmicu i uspeo je u tome. Ipak, nedovoljno za konkretan učinak i konačnu ocenu. 

Milan Rodić, 6 - Razočarao... Mnogo se poslednjih godina priča o problemima koje Crvena zvezda ima na poziciji desnog beka, a ispod radara je prošao ozbiljan deficit i na levoj strani. Jasno je svima, posebno nakon katastrofalne partije u Monte Karlu, da je zenit Milana Rodića prošao i da se nešadanji reprezentativac Srbije sve teže nosi sa brzonogim ofanzivcima rivala. Na momente je bilo mučno gledati užasne centaršuteve tokom ove jeseni, defanziva je "za nijansu" bila bolja, ali daleko od toga da je bivši fudbaler Zenita opravdao očekivanja. Možda i najslabiji period u crveno-belom tokom šestogodišnjeg mandata na Marakani...

Foto: Starsportphoto©

Irakli Azarovi, bez ocene - Do utakmice sa Monakom ga nije bilo ni u konkurenciji, a kamoli na terenu, ali je sinoć u Monte Karlu upisao prve međunarodne minute u crveno-belom dresu na međunarodnoj sceni. Nema sumnje da će, budući na Rodićevu formu, reprezentativac Gruzije imati više prostora na proleće. 

Vezni red: 

Seku Sanogo, 6,5 - Povreda pokvarila utisak! Iznenada je Seku Sanogo, iako je na momente delovalo da je ispao iz planova na Marakani, dobio šansu nakon eliminacije u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Bio je Zvezdi na sredini terena potreban lav, a to su u iskusnom internacionalcu iz Obale Slonovače i dobili. Rvao se Sanogo sa daleko mlađim rivalima, protiv Monaka i Trabzona bio i najbolji igrač crveno-belih, ali je čitav utisak pokvarila nesrećna povreda u prvom poluvremenu protiv Ferencvaroša zbog koje ga na terenu nije bilo od duela u Budimpešti. Pitanje je da li će vremešni defanzivni vezni ikada više zaigrati na međunarodnoj sceni u crveno-belom dresu budući da mu ugovor ističe sa poslednjim danom 2022. godine. 

Kings Kangva, 6 - Devitant u Evropi - korektno. Pravio je reprezentativac Zambije razliku protiv objektivno slabijih rivala u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali kada su na red došli ozbiljniji protivnici propusti u igri postali su evidentni. Kangva jest oduševio zvezdašku javnost fantastičnim potezima, ipak, za njega ove jeseni nije bilo mnogo prostora u Ligi Evrope budući da bi igranje sa njim i Kangom u tandemu predstavljao pravi "suicid" za crveno-bele. Manjkavosti u igri su očigledne, posebno kada je reč o defanzivnim zadacima zbog kojih je prednost u Evropi dobio vremešni Sanogo, ali za prvu sezonu na međunarodnoj sceni i više nego korektan utisak. 

Slavoljub Srnić, 6,5 - Od očaja do sjaja! Ponovo je Slavoljub Srnić opravdao ulogu "univerzalnog vojnika" Crvene zvezde, ali nažalost će ove jeseni poneti i epitet tragičara. Zauvek će iznat Marakane leteti pitanje "Šta bi bilo da Srnić nije naivno srušio Golovina i poklonio Monaku pobedu u prvom kolu na Marakani". Značajno je to uticalo na kompletan utisak dobrih igara budući da je iskusni vezista izuzetev tog pomračenja igrao i više nego korektno u Ligi Evrope. Ipak, jasno je da je Zvezdi potreban igrač sa jasnim defanzivnim zadacima, a ne iznuđeno rešenje poput Srnića ukoliko crveno-beli žele značajnije uspehe u Evropi. 

Foto: Starsportphoto

Nikola Stanković, bez ocene - Nije upisao ni minut u grupnoj fazi Lige Evrope.

Gelor Kanga, 6,5 - Toplo-hladno. Gelor Kanga na momente zaliči na kravu iz narodne anegdote. U stanju je Gabonac da igra bez greške tokom 80 minuta, a onda jednim potezom uprska sve i pokvari planove Crvene zvezde. Ove sezone je, kao i nekih prethodnih, igrao toplo-hladno, ali je utakmica protiv Ferencvaroša u Beogradu razlog zbog kog za njega na Marakani imaju ogromno strpljenje. O golčini protiv Mađara će generacije pričati. Vredi istaći da je sve očiglednije da Kangi polako i krštenica žuti, te da njegov "zenit" prolazi. 

Aleksandar Katai, 6 - Blistavi momenti, ali većina siva! Za razliku od nekih prethodnih godina kada je Aleksandar Katai žario i palio evropskim terenima ove jeseni bio je neprepoznatljivo tih. Iako je postigao neke spektakularne i veoma bitne golove, utisak je da se Zvezdin Magiko utopio u kompletno "sivilo", te da su ga neke slabe partije izbacile iz ritma dobrih igara. Moraće Miloš Milojević da pronađe serum kako bi momak iz Srbobrana ponovo počeo da igra kako ume! 

Mirko Ivanić, 6 - Identična priča kao i kod Aleksandra Kataija. Na momente je uspeo Ivanić da oduševi svojim gracioznim potezima, a onda u trenutku deluje totalno pogubljeno i nezainteresovano. Na to je svakako uticala i drugačija uloga od prethodnih, posebno sinoć protiv Monaka. Utisak je da je došlo i do zasićenja kod nekadašnjeg reprezentativca Crne Gore, odnosno, da mu je potreban novi izazov. Da li u Crvenoj zvezdi ili negde drugo, pitanje je. 

Foto: FK Crvena zvezda

Sefan Mitrović, 7 - Otkrovenje! Ako su igre Strahinje Erakovića ove sezone bile potvrde u odnosu na ono od lani, onda je Stefan Mitrović bez dileme najveći dobitak crveno-belih ove jeseni. Pokazao je reprezentativac Srbije da poseduje ozbiljan napadački potencijal, dugo isčekivanu brzinu doneo je na Marakanu i iskoristio sve prilike koje je dobio od trenera Miloša Milojevića. Utakmica protiv Ferencvaroša u Beogradu je dosadašnji pečat njegove karijere, a ništa slabiji nije bio ni dvadesetak dana kasnije protiv Trabzonspora. Budući da je reč o mladom igraču nema sumnje da će Mitrović tek pokazati šta ume u crveno-belom dresu. 

Osman Bukari, - Crveno-beli nitro i Zvezdin prelaz u brzinu više! Ako bismo o igrama Osmana Bukarija govorili u automobilskom žargonu jasno je da je Zvezda dobila i "šestu brzinu" na svom menjaču. Reprezentativac Gane je na momente i previše brz, ali je to baš ono što je na Marakani falilo od odlaska Nemanje Radonjića. Spektakularnim potezima u Evropi oduševljavao je navijače, trenere, saigrače, pa i rivale. Zbog svega toga može da ponese i epitet MVP-a, bar kada je ofanzivni deo tima u pitanju. Mučio je svoje protivnike na desnoj strani, pokazao da je kalibar i za "lige petice", te da će Zvezda u jednom momentu moći da napravi ozbiljan finansijski profit od njegove prodaje. Nadamo se, da još uvek nije vreme za tako nešto. 

El Fardu Ben, bez ocene - Nekada je El Fardu Ben žario i palio na međunarodnim utakmicama, ali je veteran sa Komorskih ostrva ove sezone dobio epizodnu ulogu i u njoj se ne snalazi baš najbolje. 

Ibrahim Mustafa, 6 - Dobio je potencijalni reprezentativac Gane solidnu minutažu ove jesni u grupnoj fazi Lige Evrope, a protiv Ferencvaroša je čak upisao i asistenciju. Jasno je da Ibrahim Mustafa ima ogroman potencijal, te navijačima Crvene zvezde ostaje nada da će za godinu dana u nekim novim evropskim izazovima ostaviti još bolji utisak. 

Jovan Mijatović, 6,5 - Svetla budućnost! Ušao je Jovan Mijatović u istoriju kao peti najmlađi debitant u Evropi u dresu Crvene zvezde. Zvezdin Bekam dobio je šansu od trenera Miloša Milojevića, pokazao da je naredna "zlatna koka" na Marakani, a ostaje žal što izuzetnu partiju protiv Fradija u Budimpešti nije ukrasio golom budući da je golman Dibuš u finišu meča zaustavio njegov dobar pokušaj. 

Foto: FK Crvena zvezda

Napad: 

Aleksandar Pešić, 6,5 - Falili golovi! Poneo je Aleksandar Pešić težak teret na svojim plećima nakon odluke crveno-belih da se pred početak sezone rastanu sa Milanom Pavkovim i Ohijem Omoidžuanfom. Po automatizmu na Šiljina leđa pao je čitav teret i sva golgeterska očekivanja, koja su, ruku na srce ove jeseni izostala. Jeste rođeni Nišlija upisao po gol i asistenciju, ali je utisak da su navijači imali više ambicije budući da je u prvom mandatu bio nezaustavljiv. Neretko je Pešić sam vodio bitke sa defanzivcima rivala, ali je i u tom odnosu snaga uspeo da se adaptira i pronađe svoju ulogu. 

Kalifa Kulibali, 5,5 - Još uvek nepoznanica... Mnogima nije jasno, a pitanje je i da li će ikada biti zbog čega je Kalifa Kulibali došao na Marakani. Iskusni napadač iz Malija upisao je 35 minuta u grupnoj fazi Lige Evrope i pravo je pitanje da li se, kako se u žargonu kaže, sastavio sa loptom! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srđan

pre 1 godinu

Sve "zlatne koke" će uprava zvezde brzo rasprodati i nakupovati još jeftinih "polovnjaka".

Boki

pre 1 godinu

Podbacili su oni koji su najviše hvalili tim i dovodili tj prodavali igrače Terzić i Mrkela i sve ovo mi" miriše"na propast Zvezde... Podigli plate igračima a rezultat daleko ispod 0...Strašno!

Doca

pre 1 godinu

Niste ocenili upravu. Mrkela 1, terza 1, deki 1. Oni su ovo napravili.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17